Сноудън: Това е светът на тоталния контрол

12685
Сноудън: Това е светът на тоталния контрол
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън настоява да се сложи край на масовото събиране на данни и на тоталния контрол. Техническото развитие в интернет, според него, застрашава всички хора.

Преди шест години Едуард Сноудън разкри как американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следила огромна част от трафика на данни в интернет, днес той предупреждава, че демократични движения като това в Хонконг могат да бъдат задушени от тайните служби.

Едуард Сноудън: Тръмп не познава любов, за която не е трябвало да плаща

В дълго интервю за американската телевизионна мрежа MSNBC, Сноудън говори за работата му за Националната служба за сигурност на САЩ и ...

В интервю за списание "Der Spiegel" Сноудън заявява, че възходът на политици като американския президент Доналд Тръмп и премиера на Великобритания Борис Джонсън или пък на дяснопопулистки формации като "Алтернатива за Германия" не бива да се възприема като "временно отклонение от политическите норми". "Политиците и предприемачите навсякъде по света разбраха, че могат да използват технологии, за да влияят на света в още по-силна степен", казва Сноудън.

Според него, техническото развитие в интернет представлява и опасност за всеки отделен човек. "В света на тоталния контрол, в който се наказва всяко нарушение на закона без изключение, всички хора биха се оказали престъпници", отбелязва Сноудън пред "Süddeutsche Zeitung".

Той настоява да бъде сложен край на "масовото събиране на данни". И това се отнася не само за тайните служби, а и за концерни като Facebook и Google. Като начало би трябвало на всеки притежател на смартфон ясно да му се покаже до каква степен се следи всяко негово действие. "А ако никой не разработи някаква алтернатива, самият аз ще го направя", заканва се Сноудън в интервю за списание "Der Spiegel".

"Ако Германия реши да ме приеме, това вече няма да се третира като враждебен акт спрямо Съединените щати", заявява Сноудън пред вестник „Die Welt". Това било очевидно за всеки, който "гледа обективно на историята", защото Германия поддържа добри и дружески връзки със Съединените щати.

Едуард Сноудън постоянно пребивава виртуално в САЩ

Бившият сътрудник на американската агенция за национална сигурност, Едуард Сноудън, който е издирван в страната си, и получи убежище в ...

САЩ обвиняват Сноудън в държавна измяна, докато неговите защитници го смятат за защитник на личната сфера на хората, поради което са и убедени, че разкритията му не са незаконни. Сноудън обвини Германия и Франция, че до момента не са предприели нищо по неговия въпрос. "Аз с удоволствие бих приел политическа защита от Германия и Франция и бих подал молба за убежище в някоя от двете страни. Но правителствата се постараха да намерят причини, за да не ме допуснат." Сноудън подчертава, че не е публикувал нищо, което да застрашава хората.

През 2013 бившият сътрудник на американските тайни служби предостави на медиите секретни документи за масовия шпионаж, извършван от американската АНС и от нейния британски аналог - Центъра за правителствени комуникации.

По време на бягството си през Хонконг, той искал - както сам казва - да стигне до Еквадор, но се оказал на московското летище, след като американското правителство анулирало паспорта му. Сноудън разполага с разрешение за пребиваване в Русия, което засега е удължено до 2020 година.

Както самият той казва, „става все по-вероятно един ден да се завърна обратно". Някогашното обвинение, че е застрашил националната сигурност, вече показа пълната си несъстоятелност, твърди Сноудън, цитиран от БГНЕС.

"Няма къде да се скриеш" - Едуард Сноудън, АНС и американската шпионска машина

Едуард Сноудън. Помните ли това име? Неговите разкрития как АНС (Агенцията за национална сигурност) злоупотребява със специални разузна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари