Според Пентагона Русия превъзхожда САЩ в битката за глобално влияние

6906
Според Пентагона Русия превъзхожда САЩ в битката за глобално влияние
Снимка: iStock/Guliver

Русия превъзхожда САЩ в надпреварата за глобално влияние. Това е оценката на Пентагона и независими стратези, изложена в документ с обем над 150 страници, предназначен за началниците на щабовете. По темата пише изданието Politico, цитирано от агенция "Фокус", като подчертава, че разполага с копие от текста.

"САЩ не са добре подготвени да се противопоставят на все по-нахалната политическа война, която Русия води, за да подкопае демокрациите", предупреждават от Пентагона. В Бялата книга се твърди, че САЩ все още подценяват обхвата на руската агресия, която включва използването на пропаганда и дезинформация, за да въздейства върху общественото мнение в Европа, Централна Азия, Африка и Латинска Америка. Проучването сочи също опасностите от нарастващото сближаване между Русия и Китай, които са свързани от споделения страх от международните съюзи на САЩ и привързаността си към "авторитарната стабилност".

Тръмп: Русия е потенциален противник

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не нарича Русия противник на Америка, а я счита за потенциален противник. Той изказа това мне...

В документа не се съдържат никакви критики към американския държавен глава Доналд Тръмп. Стопанинът на Белия дом е представен на фона на раздразнението сред мнозина от демонстративното одобрение, което той показва спрямо авторитарни лидери като Владимир Путин и Ким Чен Ун. На редица критици във Вашингтон не се харесва и фактът, че Тръмп често се присмива на твърденията за руска намеса в президентските избори в САЩ от 2016 г.

В интервюта пред изданието Politico други наблюдатели подкрепиха предупрежденията в доклада, като заявиха, че САЩ трябва да положат допълнителни усилия. "Русия атакува западните институции по начин, по-проницателен и стратегически дискретен, отколкото мнозина осъзнават", каза Наталия Арно, председател на фондация "Свободна Русия" - антипутиновски мозъчен тръст, базиран във Вашингтон. Наскоро фондацията е провела проучване на руските усилия за подкопаване на Запада. "Атаките може и да изглеждат по-фини и хитри, но са също и разрушителни, защото повлияват на правителства, подкопават закони, възпрепятстват правоприлагащите органи и прикриват военната намеса".

Некласифицираната „Стратегическа многопластова оценка“ отбелязва ясно заплахата за националната сигурност, която, ако не бъде туширана, в крайна сметка може да доведе до въоръжен конфликт, става ясно още от заключенията на Пентагона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари