Страх ли го е Путин да мобилизира цялата руска армия за война в Украйна?

34990
Страх ли го е Путин да мобилизира цялата руска армия за война в Украйна?
Снимка: Getty Images

Въпреки явният неуспех Украйна да бъде бързо прегазена и подчинена на волята на Владимир Путин, руският президент продължава да не обявява масова мобилизация и не праща на фронта абсолютно всички наборници, които би могъл да събере, ако официално обяви война на Украйна. В момента, от руска правна гледна точка няма война в Украйна, има „специална военна операция“.

Защо става така? Защо Путин не поддава и не иска все още да удовлетвори призивите на всички руски крайни политици, които настояват за набор? Защо, при положение че фронтът в Донбас от над месец насам буквално "замръзна", руснаците не могат да мръднат съществено: Шойгу призна, че руската армия забавя темпото в Украйна. На всичкото отгоре украинската армия започна и контраофанзива в Херсон.

В свой анализ, Foreign Policy изброява няколко от възможните причини за резервираността на Путин, макар той вече публично да говори за войната в Украйна като за "защита на Майка Русия". Като политическо говорене това е най-сериозното ниво – но военните действия на Путин в Украйна не са възможно най-сериозните. Дотук той реагира единствено с указ за увеличаване числеността на професионалната руска армия, което изглежда като много трудна задача, тъй като при предишното увеличение в руската войска са влезли 19 000 души, а сега целта е ... 137 000, при това като има война и десетки хиляди жертви сред руските войници в Украйна. Тоест, едва ли реалната опасност да бъдеш убит помага за мотивацията да влезеш доброволно в армията.

Хипотеза 1: Вътрешният фронт

Според тази хипотеза, Путин е наясно колко крехък е балансът в руското общество относно войната. „Специалната му операция“, както я нарича, трябваше да е бърза, а продължава над половин година и не му се вижда краят. Набор, при който младите руснаци влизат задължително в армията, включително тези от Московска и Санктпетербургска области, които сега не са чак толкова застрашени да отидат на предна фронтова линия за сметка на по-бедните хора от руската провинция, може да отприщи далеч по-мащабен и видим отпор в Русия срещу войната.

Служител на Пентагона твърди, че в Украйна са загинали и ранени между 70 000 и 80 000 руски войници

Русия е дала около 70 000 до 80 000 жертви досега в продължаващия конфликт с Украйна, каза Колин Кал, заместник-секретар по политиката ...

Хипотеза 2: Икономическа немощ

Русия просто няма с какво да въоръжи всичките наборници, които би могла да прати в Украйна – поне не и с адекватно за реалностите на украинския фронт оръжие. Руската армия вече загуби много числен състав, но и техника в Украйна, а западните санкции пречат на производството на модерно оръжие, защото спират ключови компоненти за руския пазар.

Всичко това идва точно когато украинците почват да показват зъби в Херсон и според американски оценки все повече успяват да наложат паритет в Донбас. И това води до странен феномен – в Русия никой не смее да критикува открито Кремъл за нищо, но крайните руски политици и военни блогъри яростно нападат Путин, че не хвърля всичко възможно за победа в Украйна. Пример – пред The New York Times Александър Бородай, бивш лидер на самопровъзгласилата се ДНР, обяви, че иска набор в Русия от между 300 000 и 500 000 войници. На 24 февруари, Путин прати в Украйна около 180 000 руски войници. "Ситуацията е такава, че често тръгваме в атака, когато сме по-малко, отколкото украинците. Това проточва войната", коментира Бородай.

Какво ще направи Путин? Никой, освен него, изглежда не знае.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари