Светът през 2017 година: Атентати и тероризъм

9290
Светът през 2017 година: Атентати и тероризъм
Снимка: Getty Images/Guliver

За съжаление, и през 2017 година имаше множество атентати по целия свят, в които загубиха живота си стотици невинни хора. Годината беше малко по-спокойна в Европа, но страхът, че може да те застигне насилствена смърт по улиците на кажи-речи всеки голям град в света си остава част от съзнанието на много хора.

Смърт вместо празници в Истанбул

Новата 2017 година започна кърваво в световноизвестния нощен клуб Рейна в Истанбул. В нощта срещу Нова година Абдулкадир Машарипов нахлу в заведението, където празнували 700 души и уби 39 от тях. Други 65 души бяха ранени. Машарипов беше заловен на 16 януари в Истанбул.

"Исках да извърша атаката на Коледа, за да им отмъстя за действията им, извършени по света. Целта ми беше да убивам християни. Абу Чихат, който е в Сирия, ми каза да извърша атаката на "Таксим", посочвайки, че "християни се събират на "Таксим", е казал Машарипов пред властите, допълвайки, че не е могъл да нападне известния истанбулски площад заради мерките за сигурност. Той заяви също, че Чихат, който е бил неговата връзка в Сирия, му е изпратил снимки на заведението и го е насочил към мястото.

"Постоянно му писах. Не съм се виждал с него лице в лице. Отидох пред "Рейна" и там нямаше полицейски служители или охрана“, заяви още атентаторът. Той посочи също, че е имал намерение да се самоубие в нощта на нападението, взривявайки граната до лицето си, но не е загинал.

След задържането си Абдулкадир Машарипов заяви, че "ще е добре, ако получи смъртна присъда". Той също така е потвърдил принадлежността си към "Ислямска държава", но посочи, че не е участвал в други нейни атентати.

Серия от терористични атаки в Багдад

На 31 декември 2016 година 25 души загинаха, а над 50 бяха ранени след две експлозии в центъра на Багдад. На 2 януари живота си загубиха други 56 души, а ранените бяха над 120 души, след като три коли, натоварени с експлозиви се взривиха в райони, населени предимно с шиити. На 5 януари загинаха други 14 души, а 15 бяха ранени след атака с кола-бомба. На 8 януари след два терористични акта загинаха 23 души, а други 60 бяха ранени.

Терор в Мали

На 18 януари в Гао, Мали, терорист – камикадзе се вряза във военен лагер и уби 77 души. 115 бяха ранени. Това е най-смъртоносният инцидент в историята на африканската държава. В 9.00 часа местно време камион, зареден с взривове, навлиза в базата, където са разположени членове на малийската армия и бойци, подписали мирно споразумение с правителството. По думите на говорителя на армията, превозното средство е било обозначено с отличителни знаци на военната част. По данни на правителството жертвите са 60 души, но представител на френската армия заяви, че става въпрос за 77 загинали и 115 ранени. Отговорност за атаката пое терористичната организация Ал Кайда. Като причина за атентата бе посочено сътрудничеството на Мали с Франция.

Нападение с кола на моста Уестминстър

На 22 март автомобил, управляван от 52-годишния терорист Халид Масуд, прегази минувачи и трима полицаи на моста Уестминстър. След това той блъсна колата в оградата на парламента и опита, с нож в ръце, да влезе в сградата Масуд бе прострелян от цивилни полицаи. От ръцете на терориста загинаха четирима души, а около 50 бяха ранени. По-рано от Скотланд Ярд заявиха, че не очакват нови атаки след нападението на 22 март, тъй като от полицията уверяват, че Масуд е действал сам. Отговорност за нападението пое "Ислямска държава".

По-късно стана известно, че Масуд е бил в Саудитска Арабия три пъти и е преподавал английски език там. Халид Масуд е преподавал английски език в Саудитска Арабия от ноември 2005 г. до ноември 2006 г. и отново от април 2008 г. до април 2009 г. През това време Масуд е имал работна виза. След това той се е върнал в Саудитска Арабия за период от шест дни през март 2015 г. чрез резервация в туристическа агенция. Силите за сигурност в страната не са го следили и той няма криминално досие там. Преди да приеме името Масуд, той е бил известен като Ейдриан Елмс. Освен това във Великобритания е бил осъждан поне два пъти за насилствени престъпления.

Взрив в метрото на Санкт Петербург

На 3 април в 14,33 часа местно време в Санкт Петербург между метро станции "Сенная площадь" и "Технологический институт" избухна взрив. Експлозията бе причинена от тетрориста Акбаржон Джалилов, гражданин на Русия от 2011 година, узбек по националност и с киргизски корени. В атентата загинаха 16 души, а 103 бяха ранени.

На 5 април беше съобщено, че са задържани общо седем заподозрени във връзка с атентата в метрото в Санкт Петербург. Броят на задържаните във връзка с терористичния акт растеше, но все още нямаше много информация за тях или за атентатора Акбаржон Джалилов от Киргизстан. Според официалната информация, и седемте задържани са вербовчици на "Ислямска държава" и се проверяват за връзки с атентатора-камикадзе.

Шок в сърцето на Стокхолм

На 7 април в центъра на Стокхолм, на най-оживената пешеходна улица в града, камион се вряза с висока скорост в тълпа хора. Петима души загубиха живота си, а други 14 бях ранени. В хода на оперативните действия бе задържан 39-годишният гражданин на Узбекистан Рахмат Акилов. В превозното средство бяха открити експлозиви.

Няколко дни по-късно от службите за сигурност на Узбекистан съобщиха, че още преди атентата в Стокхолм са предали на Швеция информация за Рахмат Акилов. Това е било направено чрез друга западна страна.

Външният министър на Узбекистан Абдулазиз Камилов каза пред журналисти, че Акилов е бил вербуван от групировката "Ислямска държава", след като напуснал Узбекистан през 2014 г. и се установил в Швеция. Още през февруари Акилов бил обявен в родината си за международно издирване по обвинение в религиозен екстремизъм. Срещу него било възбудено наказателно дело във връзка с подготовка и разпространяване на материали, съдържащи заплахи за националната сигурност, а също за участие в религиозни екстремистки организации и за антиобществени прояви.

На 24 април беше арестуван и втори заподозрян за смъртоносния атентат. Други подробности не бяха обявени.

Атаките в Египет

На 9 април серия от координирани терористични атаки станаха в египетските градове Танта и Александрия. Терористи атакуваха коптските и православните храмове, когато вярващите празнуваха Цветница, с разлика от няколко часа. Загинаха 45 души, а над 140 бяха ранени.

Първият атентат бе извършен срещу храм на 60 км северно от столицата Кайро. Вторият взрив избухна в катедралата "Сан Марко" в Александрия. В страната бе обявено извънредно положение, което продължава и до днес.

На 24 октомври над 200 души загинаха, а най-малко 130 бяха ранени след атентат в джамия в египетската територия на Синайския полуостров. Съгласно информацията на властите, най-напред нападателите са задействали взривно устройство, поставена сред вярващите, след което са открили огън по хората, събрали се за традиционната петъчна молитва.

Според местната полиция, мъже в 4 офроуд автомобила са открили огън по тълпата. В памет на жертвите властите в Кайро обявиха тридневен национален траур.

Траурният концерт в Манчестър

На 22 май в 22:40 ч. местно време в Манчестър Арена след взрив загинаха 22 души, а над 120 бяха ранени. Експлозията стана след края на концерта на американската певица Ариана Гранде. Отговорност за атентата пое "Ислямска държава". Бомбата е била задействана от терорист-камикадзе, идентифициран като Салман Рамадан Абеди, роден през 1994 година. По информацията на френските специални служби, Абеди е имал "доказани връзки" с "Ислямска държава".

Сред жертвите имаше 8-годишно дете. На концерта е присъствал и кметът на Ливърпул, заедно със семейството си, но никой от тях не е пострадал. Самата изпълнителка Ариана Гранде също остана невредима.

На 6 юни британските власти освободиха няколко задържани заради терористичните атаки в Лондон и Манчестър. Според информация на The Telegraph, от ареста е бил пуснат Исмаил Абеди, братът на атентатора Салман Абеди. Исмаил беше арестуван на 23 май, ден след бомбената атака в "Манчестър Арена". 10 души останаха в ареста по подозрение за съучастие в атаката, но освен Абеди, на свобода бяха пуснати още 8 души, които първоначално бяха задържани.

На 7 юни британската полиция арестува 38-годишен мъж на лондонското летище "Хийтроу", заподозрян за връзки с бомбеното нападение в Манчестър по време на концерт на певицата Ариана Гранде. За това съобщиха от полицията в града в Twitter.

На 4 юни в Манчестър на Old Trafford Cricket Ground се проведе благотворителният концерт One Love Manchester с участието на Ариана Гранде, Джъстин Бийбър, Кейти Пери, Роби Уилямс, Фарел Уилямс, Coldplay, Майли Саъйрс, Black Eyed Peas. Концертът събра 10 млн. лири за жертвите на атентата.

Удар по дипломатическия квартал в Кабул

На 31 май 2017 година 90 души загинаха, а над 300 бяха ранени след като терорист- камикадзе взриви камион, пълен с експлозиви в дипломатическия квартал на Кабул, смятан за една от най-сигурните зони в града. Взривът стана в близост до българското посолство на афганистанската столица. Цел на атентата е била германското посолство и всъщност колата-бомба, с която е извършено нападението, беше взривена там. Българското посолство се намира на около 500 метра от германското. В Афганистан България има военен контингент - 108 души. 97 от тях са в Кандахар.

Светът през 2017 година: Независимостта на Каталуния

2017 година беляза дълбоко европейските сепаратистки движения заради развитието на един от най-сложните казуси на Стария континент - то...

11 души от загиналите бяха от охранителите на американското посолство.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън осъди остро този "безсмислен и подъл акт" и увери, че ангажираността на САЩ в Афганистан е "непоколебима".

На следващият ден канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия временно преустановява груповите депортации на афганистански мигранти, на които им е бил отказан бежански статут. Министерството на външните работи на Федералната република ще направи оценка на сигурността в Афганистан към месец юли, а дотогава Германия ще провежда "доброволни репатрации и депортации на опасни екстремисти и престъпници, като всеки случай ще се преценява отделно", допълни Меркел. 

Серия от атаки на 3 юни в Лондон

Серия от нападения се случиха в нощта на 3 юни 2017 година в Лондон. В 22:08 часа местно време на тротоара на London Bridge нахлу ван, който започна да гази пешеходците. След това превозното средство продължи към пазара "Бороу маркет", където терористите нападнаха минувачите с ножове. Нападателите бяха трима и бяха застреляни от полицията 8 минути след подаването на сигнала. Загинаха 8 души (4-ма от тях полицаи), десетки бяха ранени. Отговорност за атака пое "Ислямска държава".

Нападателите бяха идентицифицирани като 27-годишния Хурамм Бат (британски гражданин, роден в Пакистан), 30-годишният Рашид Редуан (с либийско-марокански произход) и 22-годишнят Юсуф Загба (гражданин на Италия, мароканец, с майка италианка). Съседите описват Бат като "възпитан и дружелюбен" човек, баща на две деца. По думите им той играел с местните деца и им раздавал лакомства. Някои родители обаче изразили безпокойство от това, че след общуването си с него, някои от децата изразили желание да станат мюсюлмани.

Светът през 2017 година: Европейският съюз – проблеми и кризи (II част)

Макар и да не беше криза за ЕС през тази година в истинския смисъл на думата, бежанската криза си остана сериозен въпрос, който още ням...

Един от извършителите, Хурам Бут, първоначално се опитал да наеме 7,5-тонен камион, подобен на този, използван при нападението в Ница миналата година, който уби 86 души и рани стотици, съобщи Дийн Хейдън, шеф на контратерористичния отдел на лондонската полиция.

В автомобила на нападателите, които извършиха кървавия атентат в Лондон на 3 срещу 4 юни, бяха открити бутилки със запалителна течност, съобщи Sky News, позовавайки се на свои източници. 

Според ирландската телевизия RTE, Рашир Редуан е живял известно време в Южен Дъблин. Той се е оженил за британска през 2011 г. в Ирландия. През 2016 двойката се разделя. Британският ежедневник The Guardian уточни, че той е бил майстор сладкар. Иначе лондонската полиция освободи десет от задържаните. Те бяха задържани при обиски в квартал Баркинг в източната част на Лондон. От този квартал са двама от тримата извършители на атентатите – Хурам Шазад и Рашид Редван. Другите двама от арестуваните бяха освободени по-рано.

И Барселона стана синоним на терора

На 17 август, в разгара на летния сезон бял ван премина през пешеходците на световноизвестната търговска улица "Ла Рамбла" в Барселона. Под колелата му загинаха 13 души, а над 100 бяха ранени. В същия ден в Алканар в Каталуния прогърмяха два взрива, в резултат на което загина един човек, а 10 бяха ранени. По-късно в Камбрил, на юг от Барселона, група терористи с ван атакува пешеходци. Загина един човек, а шестима бяха ранени. Нападателите бяха ликвидирани. Така жертвите от всички нападения през този ден станаха 16 души.

Отговорност за атентата пое терористичната групировка "Ислямска държава".

Светът през 2017 година: Европейският съюз – проблеми и кризи (I част)

Проблемите и кризите, с които ЕС трябваше да се справя и през тази година, не се зародиха през последните 12 месеца. Те са следствие от...

На следващия ден след атентата в Испания влезе в сила четвърто ниво на терористична заплаха от пет възможни. В страната редовно се провеждат операции по задържането на предполагаеми терористи. По данни на МВР, от 2015 година по подозрение за връзки с терористи са били арестувани 230 души.

На 22 август испанската полиция официално съобщи, че е застреляла 22-годишния мароканец Юнес Абуякуб, признат за извършител на атаката на "Ла Рамбла". Той успя да избяга, като открадна наблизо паркинана кола и уби собственика ѝ. Терористът премина през полицейски пост и успя да напусне зоната на атентата. Заради това в града бе обявено началото на антитерористичната операция Gàbia.

Абуякуб беше обявен за национално издирване и на 21 август бе ликвидиран по време на спецоперация в Субират близо до Барселона. Атентаторът беше разпознат от един от местните жители. По-късно той беше застрелян от полицията. На тялото му е имало колан с експлозиви.

В хода на разследването стана ясно, че терористичната клетка, отговорна за атентатите в Испания, е подготвяла "един или няколко атентата" в Барселона със 120 газови бутилки, намерени в къща в намиращия се на 200 км югозападно град Алканар. "Започва да ни става ясно, че това е мястото, където са се приготвяли експлозиви за извършването на един или няколко атентата в Барселона", каза началникът на каталунската полиция Хосеп Луис Траперо, цитиран от "Франс прес".

Веднага след атентата САЩ обявиха, че ЦРУ е предупредило испанските власти за подготвяната атака, но премиерът на автономната провинция Каталуния Карлес Пучдемон отрича ЦРУ да е предупреждавало за възможен терористичен акт в Барселона, съобщи тогава вестник "Вангуардиа". Пучдемон заяви, че правоохранителните служби на Каталуния "нямат никакви контакти" с международното разузнаване.

Безпрецедентни атаки в Сомалия

Светът през 2017 година: Северна Корея

През вече изминаващата 2017 Северна Корея се превърна в световен проблем, чието решение засега като че ли остава далеч в бъдещето. КНДР...

На 14 октомври в столицата на Сомалия Могадишу стана двоен терористичен акт. Тогава се взривиха два минирани автомобила. Жертвите достигнаха 512 души, а още няколкостотин мирни жители бяха ранени.

Първият камион се взривява срещу популярния хотел "Safari". Сградата бе изцяло разрушена, като погреба стотици мирни жители. Сред жертвите имаше и много улични търговци и хора от близкия пазар. Мощността на взрива превърна в руини близкия квартал с ресторанти и правителствени сгради. Пострада и сградата на посолството на Катар.

Друг камион се взриви в правителствения район Мадина, убивайки двама души. Нито една групировка не пое отговорност за атентатите, но сомалийските власти обвиниха в организирането на терористичните атаки, свързаната с Ал Кайда радикална групировка Ал Шабаб, която води борба срещу официалното правителство.

ООН нарече атентатите "безпрецедентни", а правителството на Сомалия ги определи като "национална катастрофа". В страната бе обявен 3-дневен национален траур.

Ал Шабаб често осъществява терористични нападения в Могадишу и други градове в Сомалия, като част от въоръжената ѝ борба срещу подкрепяното от ООН правителство и неговите съюзници от Африканския съюз. По подобие на "Ислямска държава" в Близкия Изток, тя иска да ликвидира съществуващата политическа система и да наложи своята радикална версия на исляма. Ал Шабаб беше в силата си в първите години на новия век, но след 2011 година, когато загуби Могадишу, терористите са в постоянно отстъпление пред комбинираните сили на миротворците от Африканския съюз и въоръжените сили на Сомалия.

Атаки и във Франция

Арести във Великобритания заради готвен атентат по Коледа

Късно снощи Британската полиция арестува четирима души, заподозрени в терористична дейност. Според властите на Острова, задържаните са ...

Във Франция, която стана символ на терор в Европа през последните две години, също се случиха няколко атаки - при това въпреки извънредното положение, което беше отменено чак късно тази есен, два месеца преди края на годината.

3 февруари: Мъж, въоръжен с мачете във всяка от ръцете си, атакува четирима войници на патрул в музея Лувъра в Париж, викайки "Аллах Акбар". Нападателят, 29-годишен египтянин, беше сериозно ранен.

18 март: 39-годишен мъж е убит на летище Орли в Париж след атака срещу войник. Нападателят извикал: "Готов съм да умра за Аллах".

19 април: Полицията арестува двама французи на около 20-годишна възраст в Марсилия по подозрение, че планират атака, след като при претърсвания били открити материали за направата на бомби и оръжия.

21 април: Известен заподозрян за тероризъм застреля полицай и рани двама души на Шанз-Елизе, преди да бъде убит с ответен огън, при нападение, за което отговорност пое "Ислямска държава".

1 октомври: Две млади жени бяха убити с нож до гара "Сен Шарл" в Марсилия. Нападателят беше ликвидиран от военен патрул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари