Съдбата на Меркел като канцлер зависи силно от наследника ѝ в ХДС

2528
Съдбата на Меркел като канцлер зависи силно от наследника ѝ в ХДС
Снимка: Getty images/Guliver

Решението на германския канцлер Ангела Меркел да се оттегли от политиката щом приключи с четвъртия си мандат начело на Германия моментално постави логичният въпрос - кой ще я наследи начело на Християндемократичния съюз (ХДС)? Кандидати не липсват, въпросът обаче кой ще поеме тежката корона остава отворен. Защото от това кой ще оглави ХДС може би ще зависи дали Меркел ще остане канцлер за четвърти пълен мандат.

До момента трима души открито посочиха, че искат да поемат диригентската палка от Меркел що се отнася до ХДС. Това са генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, министърът на здравеопазването Йенс Спан и бившият ръководител на парламентарната група на партията Фридрих Мерц. Друго име, спрягано от германските медии, е Армин Ласчет, съюзник на Меркел, който отговаря за най-гъсто населения регион в Северен Рейн - Вестфалия.

Deutsche Welle твърди, че според сп. "Шпигел", ако Крамп-Каренбауер спечели надпреварата, "шансовете на Меркел да остане на власт са добри". Ако някой от Спан или Мерц е на върха, "тогава канцлерът Меркел вероятно ще бъде аут по-скоро." Две отделни анкети на бизнес ежедневниците Handelsblatt и Spiegel Online показват, че 62-годишния Мерц има най-големи шансове да поеме лидерството на ХДС, информира БГНЕС.

ФРИДРИХ МЕРЦ

В момента 62-годишният Фридрих Мерц не играе забележима роля в германската политика. Но не винаги е било така. Имаше време, когато той беше смятан за не по-малък политически талант от самата Меркел. Големи надежди на него възлагаше патриархът на консерваторите, настоящият председател на Бундестага Волфганг Шойбле. Преди време, когато на самия него му се наложи да се оттегли от поста председател на ХДС и на парламентарната група, Шойбле се погрижи да раздели тези две длъжности между Меркел и Мерц. Меркел оглави партията, Мерц – обединената парламентарна група на консерваторите в Бундестага.

От самото начало химията между двамата не се получи. Меркел се стараеше да разшири електоралната база на ХДС със своите либерални идеи, насочвайки я леко наляво. Убеденият привърженик на пазарната икономика Мерц отстояваше предишните консервативни принципи, опирайки се на голям брой свои съмишленици в парламентарната група. Мнозина го помнят с неговия проект за радикална данъчна реформа, а също така с пламенните речи в подкрепа на германската идентичност.

На трибуната на Бундестага и в телевизионните студия надареният с дар слово Мерц изглеждаше много по-добре, отколкото Меркел. Но той подцени нейния талант за задкулисни интриги. През 2002 г. след като загубиха изборите от социалдемократите, Меркел успя да отстрани Мерц от поста председател на ПГ, за да го замени със самата себе си. Успоредно с това тя отстрани един след друг от първите редици на християндемократите всички останали свои вътрешнопартийни конкуренти.

От депутат в бизнесмен

Меркел: Не вярвам оттелянето ми да отслаби позициите на Германия

Германският канцлер Ангела Меркел е категорична, че не вярва нейното постепенно оттегляне от лидерските ѝ постове да отслаби преговорни...

Фридрих Мерц можеше да остане заместник-председател на парламентарната група на ХДС, дори го молеха за това. Но той не пожела да бъде на заден план. През 2004 г. Мерц напусна ръководните органи на ХДС, а по-късно обяви решението си повече да не се кандидатира за Бундестага, въпреки че убедително побеждаваше в своя избирателен окръг.

През 2009 г. той смени депутатския мандат с мястото на партньор в голяма международна адвокатска кантора, изпълняваща поръчките на транснационалните концерни. Едновременно той заемаше или заема до ден-днешен постовете на член на Надзорните съвети на редица доста големи компании.

Но Мерц никога не е казвал, че излиза от политиката завинаги, а паузата в политиката, която е направил, винаги открито обясняваше с несъгласието си със "социалдемократизацията" на ХДС. Мерц запази контактите си с някои от влиятелните християндемократи. Когато миналата година Волфганг Шойбле празнува своя 75 рожден ден, Мерц не само седеше на първия ред, но беше поканен на тържеството в тесния семеен кръг.

Фаворит на деловите среди

Решението на Меркел повече да не се кандидатира за председател на партията дава на Мерц шанс да се завърне в голямата политика и да си разчисти сметките с нея. Той още не ѝ е простил интригите, които го принудиха да прекъсне своята политическа кариера.

Възможна ли е Европа след края на ерата Меркел?

Статия за възможните тревожни последствия от заявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че се оттегля от лидерския пост на своята...

За мнозина в ХДС Мерц олицетворява предишното консервативно ядро на партията - ориентация към правовата държава, социална пазарна икономика, подкрепа за средния бизнес и компетентност в стопанските дела. Той е откритият фаворит на германските бизнес кръгове. Когато в понеделник, 29 октомври, се появиха съобщения за неговото възможно издигане за поста председател на ХДС, акциите на Германската фондова борса тръгнаха нагоре.

Предишните изявления на Мерц в предложената от самия него дискусия за германската идентичност позволяват да се предположи, че неговият подход към мигрантите би бил различен от този на Ангела Меркел, чийто курс дори в самата партия е смятан за прекалено либерален.

Що се отнася до външната политика, то Мерц е привърженик на укрепването на солидарността между страните от Европейския съюз, а като председател на влиятелното обединение "Атлантически мост" – за дружба със САЩ и задълбочаване на трансатлантическите връзки.

Човек, който не е от "системата на Меркел"

Наблюдателите оценяват противоречиво шансовете на Мерц да смени Меркел на поста председател на ХДС. Те обръщат внимание на неговото дълго отсъствие от голямата политическа сцена и на стабилни връзки с партийния апарат. Други смятат, че именно това обстоятелство е неговото предимство. Той, за разлика от другите конкуренти не е човек от "системата на Меркел", която, както смятат мнозина в ХДС, е довела до упадъка на партията. Решаваща роля на конгреса в Хамбург може да изиграе и ораторският талант на Фридрих Мерц. Той умее да убеждава аудиторията.

Пет ключови момента в кариерата на Ангела Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на пресконференция по повод оттеглянето си от ръководни постове в страната, че няма тя лично да...

Ако той бъде избран за председател на ХДС, то дните на Меркел на поста канцлер ще бъдат преброени, сигурни са от Deutsche Welle. Мерц няма да чака края на текущия мандат на Меркел, за да каже твърдата си дума.

ЙЕНС СПАН

Той е най-младият и най-амбициозният сред претендентите за поста председател на управляващата в Германия партия ХДС. Той беше един от първите, които поискаха да станат лидер на ХДС. Това не е неочаквано, защото 38-годишният министър на здравеопазването, най-младият в настоящото правителство на Меркел, и без това има имиджа на свръхамбициозен политик.

Спан е роден и израсъл в селце на границата с Холандия, във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Активно се занимава с младежка политика в рамките на организация на католическата църква. По образование е банков чиновник, което по-късно е допълнил със задочна диплома на магистър по политология. На 15 години влиза в младежкото крило на ХДС и бързо прави партийна кариера, за пръв път става депутат в Бундестага през 2002 г.

Накъде отива Германия след изборната катастрофа на Меркел?

В деня, когато светът отдава последна почит на убитите в Питсбърг евреи, в Германия десните националисти от „Алтернатива за Герма...

Издигането му на федерално ниво започва през 2014 г., когато неочаквано е избран в президиума на ХДС. До назначаването си през пролетта на 2018 г. на поста министър на здравеопазването той е бил парламентарен секретар в министерството на финансите, а още по-рано – член на парламентарната комисия по здравеопазването и един от партийните експерти в тази сфера.

Ставайки политик на федерално ниво, Спан усилено работи над имиджа си. Той е чест на гост на различни телевизионни предавания. Спан изгражда образа на млад, динамичен и консервативен политик, който не се страхува от остри изявления.

Едно от неговите неотдавнашни предложения – всеки жител на Германия след смъртта си да бъде смятан за потенциален донор на органи – предизвика противоречиви реакции. По-рано той беше критикуван за изказването си, че получаването на минимална помощ не означава живот в бедност. След това той получи предложение да живее един месец с такава помощ, която възлиза на до 416 евро на човек месечно, но отказа.

"Буркофоб" и "американофил"

Сред съпартийците на Меркел Спан беше първият, който се разграничи от нейната миграционна политика. Той дори издаде книга на тази тема, в която призова за по-твърда линия. Шпан сам се нарича "буркофоб" и се обявява за забрана на носенето на мюсюлмански дрехи от жените, особено тези, които закриват техните лица.

AFP: Меркел се оттегля и като канцлер през 2021 г., няма да заема пост в ЕК

Ангела Меркел ще се оттегли от поста на германски канцлер, когато мандатът ѝ приключи през 2021 г., информира агенция France Press...

Във външната политика Спан е последователен привърженик на тясното сътрудничество на Германия със САЩ. Като младеж той е участвал в програмата за подготовка на млади лидери по линията на частното германско-американско сътрудничество. По данни на медиите, той има добри отношения с новия американски посланик в Берлин Ричард Гренел. Двамата са с хомосексуална ориентация, отбелязва Deutsche Welle. В края на 2017 година Спан официално регистрира брака със своя партньор, берлински журналист. Освен това, Спан поддържа и добри връзки с младия австрийски канцлер Себастиан Курц.

Наблюдателите в Германия смятат, че Спан е един от реалните претенденти за поста лидер на ХДС, а по-късно и за канцлер, но не го смятат за фаворит.

АНЕГРЕТ КРАМП-КАРЕНБАУЕР


Човекът, който вероятно Меркел иска най-силно да я наследи. Анегрет Крамп-Каренбауер е известна като "мини Меркел". Тя част от либералното крило в ХДС, но има по-консервативни възгледи по теми като миграцията. Крамп-Каренбауер, наричана също партийните среди "АКК", е отраснала в католическо семейство и се противопостави на неотдавнашните инициативи за узаконяване на еднополовите бракове в Германия. Омъжена е и има три деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари