Съветник на Тръмп: Противоракетна отбрана на САЩ трябва да може да спре Русия и Китай

5614
Съветник на Тръмп: Противоракетна отбрана на САЩ трябва да може да спре Русия и Китай
Снимка: US Army

Американската система за противоракетна отбрана (ПРО) не е в състояние да устои на руски и китайски ракети, пише бившият съветник на Доналд Тръмп - Джон Болтън в статия за The Wall Street Journal. САЩ спешно трябва да коригират ситуацията и да укрепят противоракетната отбрана, призова той.

Сега Иран се хвали, че разполага с хиперзвукови балистични ракети, способни да унищожат всички съществуващи системи за противоракетна отбрана - дори в Съединените щати. Въпреки че известен скептицизъм относно твърденията на иранския режим е оправдан, той може да не се окаже блъф. Съобщава се, че военното отчаяние на Русия в Украйна я е накарало да достави на Иран пленени американски и британски оръжия в замяна на дронове, както и да закупи оръжие от Северна Корея. 

За съжаление сегашното състояние на системата за ПРО на САЩ е отчайващо недостатъчно, за да защити страната от мощни удари с балистични ракети. Вашингтон трябва да превърне укрепването на нашата система за ПРО в един от основните си приоритети.

Украинската ПВО свали 2 руски ракети над Киев

Нови експлозии са се чули в Киев тази сутрин. Според властите те са в резултат от работата на украинската система за противовъздушна от...

Мисленето на Байдън се промени не само заради Иран, който допълни твърденията си за успех в областта на ракетните технологии със заплахата, че всеки, който се опита да се намеси в делата на държавата, "ще плати скъпо за това". Докато експерти спекулират, че Северна Корея се подготвя да проведе седмия си ядрен опит (първия от 2017 г.), администрацията на Байдън се притеснява, че Пхенян може да премине от тестване на ядрени оръжия към използването им срещу един или друг противник. Една индикация за това безпокойство беше неотдавнашното изявление на американския министър на отбраната Лойд Остин, който заплаши, че подобен удар ще означава „края на режима на Ким Чен Ун“.

Севернокорейските системи за доставка на ракети, които, подобно на иранските, са базирани на руската технология за ракети ACS, също бързо се усъвършенстват. Неотдавнашните изявления на Техеран относно неговия напредък в модерните ракети и ядрената му програма като цяло бяха подпомогнати от техническата помощ на Пхенян. Иран просто следва примера на Северна Корея. Пхенян провежда изпитания с ускорени темпове, включително изстрелването на 23 ракети на 2 ноември, една от които падна близо до териториалните води на Южна Корея. След това Северна Корея проведе тест на междуконтинентална балистична ракета, който принуди японските власти да предприемат мерки за гражданска защита, въпреки че това изстрелване в крайна сметка беше определено като неуспешно.

Китай и Русия също представляват нарастваща ядрена заплаха. И двете страни правят все по-агресивни изявления относно ядрените оръжия и настъпателната война. Междувременно изградената от Америка система за ПРО многократно е демонстрирала своята неадекватност и ограничения, а сега просто не е в състояние да се противопостави на тази заплаха.

Вашингтон няма извинение за оскъдното състояние на националната си ПРО две десетилетия след като Съединените щати се оттеглиха от Договора за ПРО. Тъй като съперниците на САЩ разработиха хиперзвукови и други заплашителни нови технологии, възпирането от страна на Америка и готовността за симетричен военен отговор само намаля.

Скорошните тестове от Северна Корея накараха някои консерватори да кажат, че сега САЩ трябва да разглежда тази диктатура като държава с ядрени оръжия. Междувременно не е нужно човек да е ястреб, за да осъзнае огромното значение на подобряването на нашите системи за ПРО. Те са разработени и разположени за отбранителни цели - за защита на невинни цивилни.

Полша: Никоя ПВО система не може да защити цялата територия на една страна

Полският генерален щаб коментира падналите ракети близо до границата с Украйна като заяви, че нито една система за противовъздушна отбр...

"Не се нуждаем от безупречна система, за да повлияем на изчисленията на нашите противници относно рисковете от предприемане на нападателни действия срещу Съединените щати. Въпреки това опасността от ракетни удари срещу Америка днес е много по-голяма, отколкото преди две десетилетия, а нашите отбранителни способности не са съответно надградени. САЩ се нуждаят от по-точни противоракетни системи и те трябва да бъдат много повече. Само така ще можем да се противопоставим на заплахи от държави-измамници, както и от Китай и Русия", смята Болтън.

Тези усилия трябва да са много по-амбициозни от всеки предишен опит. Когато Буш се оттегли от Договора за ПРО преди 20 години, той създаде програма за ПРО, за да защити страната от "шепа" атакуващи ракети от държави-измамници, както и от случайни изстрелвания от Русия и Китай - и тя беше напълно адекватна мярка предвид естеството на заплахите по онова време.

Днес оръжията на "престъпните държави" са много по-напреднали, реториката на Москва става все по-войнствена, а Пекин бързо изгражда ядрения си арсенал. В отговор трябва спешно да укрепим ПРО, което от своя страна ще помогне и на нашите съюзници. Технологиите, които разработваме, за да защитим себе си, могат да бъдат използвани за защита и на нашите съюзници.

Съвременните заплахи не ни оставят място за протакане и грешки. Противоракетната отбрана трябва да бъде ключов приоритет в нашата стратегия за национална сигурност, заключва Болтън.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари