X
 
 

The Economist: Макар и бавно, СПИН бива побеждаван

1283 0
The Economist: Макар и бавно, СПИН бива побеждаван
Снимка: iStock/Guliver
Макар и бавно СПИН бива побеждаван, пише британското списание The Economist, цитирано от агенция "Фокус".

Тук важи принципът, че липсата на новини е добра новина. Фактът, че темата за СПИН е отпаднала от заглавията, със сигурност е добра новина. Независимо от това, не вреди на света да му бъде напомняно от време на време, че болестта не е изчезнала. За тази цел Световната здравна организация и международните агенции, натоварени с борбата с епидемията, промотират 1 декември като Световен ден за борба със СПИН.

БЧК отбелязва Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Българският Младежки Червен кръст организира редица инициативи и събития, посветени на 1 декември – Световния ден за борба с ХИВ/...

Тази година е последната преди целевата дата за успеха на последните от кампаниите на агенциите за въвеждане на антиретровирусни лекарства, които поддържат живи вече заразените с ХИВ и не им позволяват да предават вируса. Тази конкретна кампания се нарича 90-90-90. Целите ѝ са до края на 2020 г. 90% от всички хора по света, които са заразени, да знаят, че са заразени; 90% от тази група да получават продължителна антиретровирусна терапия; и 90% от тези, които получават терапия, да са ефективно подтиснали вируса.

Кампанията 90-90-90 следва инициативата 3 от 5, започнала през 2003 г., за да се поставят 3 милиона души на лекарствена терапия до 2005 г., а последващата цел - 15 от 15. Последната оценка е, че 38 милиона души са заразени с ХИВ, така че 90-90-90 предполага успешно лечение за 28 милиона от тях. Да се случи това до 2020 г. е малко вероятно. Дали това ще се разглежда като провал, зависи от гледната точка. Ако целта беше постигната лесно, със сигурност би била критикувана като неамбициозна.

Независимо кога ще се постига 90-90-90, следващата цел, 95-95-95, вече е подготвена за 2030 г. Това е и годината, определена от ООН, сред целите за устойчиво развитие да бъде края на СПИН/ХИВ като заплаха за общественото здраве. 

Точното значение на тази фраза не е ясно. Но по принцип елиминирането на ХИВ е възможно със съществуващите технологии. Както стана с едрата шарка и полиомиелита, идентифицирането и лечението на всички заразени би спряло възникването на нови случаи. Лозунгите за това са „нула нови инфекции с НИВ“, „нула смъртни случаи, свързани със СПИН“ и „нулева дискриминация“ на болните от СПИН.

НПО: Държавата не може да се справи със стигмата и неприемането на пациенти с ХИВ

Държавата е осигурила безплатно лечение и отделения за контрол на вируса, но не може да се справи със стигмата и неприемането, неразбир...

За разлика от едрата шарка и полиомиелита обаче, няма ваксина срещу ХИВ. Ако това състояние продължи, елиминирането на вируса ще означава даване на лекарства на всички заразени, докато не умрат от други причини. Това също ще означава, че някой плаща за тези лекарства. И в случая с тези, които живеят в най-бедните части на света, тези "някои" често ще бъдат данъкоплатци в богатите страни, които вече допринасят по около 8 милиарда долара годишно за усилията за борба със СПИН. Унищожаването на ХИВ тогава ще бъде огромно и скъпо начинание. Но не и, за щастие, невъзможно.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители