X
 
 

The Financial Times: Истинската цел на Франция - Западните Балкани вън от ЕС завинаги

4196 0
photo of The Financial Times: Истинската цел на Франция - Западните Балкани вън от ЕС завинаги
Снимка: Getty Images/Guliver
Блокирайки началото на преговорите за членство в ЕС със Северна Македония и Албания, френският президент Еманюел Макрон шокира и подкопа региона, чиято стабилност е свързана със стабилността на европейския континент, пише лондонският всекидневник The Financial Times, цитиран от агенция БГНЕС. Стаията е озаглавена „Новото ръководство на ЕС трябва да определи свои правила във външната политика". 

Вестникът коментира, че в случаят със Северна Македония ходът на Макрон показва лицемерието на ЕС, припомняйки, че Съюзът отдавна обещава началото на преговори за членство, ако страната намери компромис с Гърция относно името - условие, изпълнено с Договора от Преспа, който влезе в сила през февруари.

Дипломатически скандал между България и Франция. Връчваме протестна нота

Протестна нова ще бъде връчена на френския посланик в България Флоранс Робин. Тя бе извикана в понеделник в МВнР, за да даде обяснения ...

„В интерес на истината Макрон не беше сам в изразяването на резерви относно разширяването на ЕС към Югоизточна Европа. Дания и Холандия подкрепиха Франция в противопоставянето на преговорите за членство с Албания. Освен това, когато Европейският парламент прие резолюция в подкрепа на започването на преговори за членство с двете балкански държави, 136 евродепутати или почти 1/4 от гласувалите подкрепиха позицията на Макрон“, отбелязва изданието.

От редакцията на вестника смятат, че Макрон е прав, когато настоява, че Съюзът трябва да се съсредоточи върху вътрешните реформи, преди да приеме нови членове, оценявайки, че „най-важният проект на ЕС“ - 19-членната еврозона - остава наполовина изградена къща, а не достигат и широкоевропейски действия в някои области като миграцията и политиката за убежище.

The Financial Times пише също, че са се появили слухове, че истинската цел на Франция е „трайно да затвори вратата на ЕС за Западните Балкани“ и вместо това да им предложи членство в т.н. европейска икономическа зона, която ще остави тези държави вън от политическите институции на Съюза и ще останат „европейци от втора класа“.

„Неуспехите в Сирия и на Балканите са симптоми, които сочат несигурната позиция на ЕС в глобален аспект и неефективността на френско-германското сътрудничество. Но ако ЕС не може да оправи нещата пред своята врата, къде ще може?, заключава в своя анализ авторитетното издание.

Норвежкият модел за Западните Балкани

Разширяването на ЕС отдавна е мъртво и Макрон просто го погреба, смятат някои. Това е губеща политика, твърдят други. Между двете тези ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители