The Guardian: Корупционен облак е надвиснал над България, докато поема председателството на ЕС

6631
The Guardian: Корупционен облак е надвиснал над България, докато поема председателството на ЕС
Снимка: Facebook Бойко Борисов

Навремето малките страни се страхуваха от Брюксел, виждайки го като много силен. Сега ако имаш фискална стабилност и сътрудничиш по големите въпроси, няма да имаш проблеми.

Това се казва в статията за България на Дженифър Ранкин, кореспондент на британското издание The Guardian в Брюксел. В нея пише, че "повече от десетилетие след като България се присъедини към ЕС, остават въпроси за това как тя се справя с корупцията, а присъствието на крайнодесни партии в правителството е причина за притеснение. Според индекса за възприятие на корупция на Transparency International България е най-корумпираната страна в ЕС", пише изданието.

The Guardian: Не сме искали да намекваме, че Калин Митрев е замесен в корупция

Британският вестник The Guardian публикува разяснение, че никъде в статиите във връзка с журналистическото разследване по случая с...

Музика ще свири, фойерверки ще се гърмят и светят, и после в полунощ на 1 януари България – най-бедната и "най-корумпирана" страна в Европейския съюз, ще поеме ротационното председателство на ЕС, пише в началото на статията.

В материала е цитиран доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), според който повече от 1 на всеки 5 българи участва в корупция - или общо 1,3 милиона българи. "Достигнахме момент на държавна корупция, който може да бъде описан като заловена държава." казва Огнян Шентов, председател на центъра.

В статията също така се напомня, че евромониторингът над съдебната ни система е трябвало да продължи само няколко години. 11 години по-късно Европейската комисия продължава да публикува годишни доклади, но анктикорупционнните експерти се притесняват, че натискът на Брюксел за промяна е отслабнал.

"Очевидно механизма доведе до резултати. България успя да озапти организираната престъпност", казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. "Но по отношение на корупцията и правосъдната реформа тя не дава резултатите, които ЕС и Брюксел очакваха."

Ако си политик и лъжеш за имотно състояние - глоба, ако си обикновен човек - затвор

Ако си политик, висш чиновник или магистрат и излъжеш за своето имотно състояние, няма да бъдеш подведен под наказателна отговорност. А...

Високопоставен служител на Европейската комисия, който остава анонимен, споделя пред изданието, че ЕК не смята да отменя или смекчава евромониторинга по политически причини. "Докладите няма да приключат, докато „не видим всички критерии и препоръки изпълнени в доклада“, казва той.

В статията също така се казва, че България, за разлика от Унгария и Полша, не е „проблемна държава“, която е изправена пред санкции, нито като Гърция има сериозни финансови проблеми. Това също навярно е причина ЕС да не желае да става изключително суров със София.

„Солидното финансово състояние и предвидимост на София под център-дясното правителство на Бойко Борисов може би обясняват защо Жан Клод Юнкер, председателят на ЕК, призовава България и Румъния да се присъединят „незабавно“ към Шенген. Франция, Германия и други западни страни блокират влизането на двете страни в Шенген от години заради притеснения около корупцията.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари