X
 
 

The Guardian: Корупционен облак е надвиснал над България, докато поема председателството на ЕС

5734 16
The Guardian: Корупционен облак е надвиснал над България, докато поема председателството на ЕС
Снимка: Facebook Бойко Борисов
Навремето малките страни се страхуваха от Брюксел, виждайки го като много силен. Сега ако имаш фискална стабилност и сътрудничиш по големите въпроси, няма да имаш проблеми.

Това се казва в статията за България на Дженифър Ранкин, кореспондент на британското издание The Guardian в Брюксел. В нея пише, че "повече от десетилетие след като България се присъедини към ЕС, остават въпроси за това как тя се справя с корупцията, а присъствието на крайнодесни партии в правителството е причина за притеснение. Според индекса за възприятие на корупция на Transparency International България е най-корумпираната страна в ЕС", пише изданието.

The Guardian: Не сме искали да намекваме, че Калин Митрев е замесен в корупция

Британският вестник The Guardian публикува разяснение, че никъде в статиите във връзка с журналистическото разследване по случая с...

Музика ще свири, фойерверки ще се гърмят и светят, и после в полунощ на 1 януари България – най-бедната и "най-корумпирана" страна в Европейския съюз, ще поеме ротационното председателство на ЕС, пише в началото на статията.

В материала е цитиран доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), според който повече от 1 на всеки 5 българи участва в корупция - или общо 1,3 милиона българи. "Достигнахме момент на държавна корупция, който може да бъде описан като заловена държава." казва Огнян Шентов, председател на центъра.

В статията също така се напомня, че евромониторингът над съдебната ни система е трябвало да продължи само няколко години. 11 години по-късно Европейската комисия продължава да публикува годишни доклади, но анктикорупционнните експерти се притесняват, че натискът на Брюксел за промяна е отслабнал.

"Очевидно механизма доведе до резултати. България успя да озапти организираната престъпност", казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. "Но по отношение на корупцията и правосъдната реформа тя не дава резултатите, които ЕС и Брюксел очакваха."

Ако си политик и лъжеш за имотно състояние - глоба, ако си обикновен човек - затвор

Ако си политик, висш чиновник или магистрат и излъжеш за своето имотно състояние, няма да бъдеш подведен под наказателна отговорност. А...

Високопоставен служител на Европейската комисия, който остава анонимен, споделя пред изданието, че ЕК не смята да отменя или смекчава евромониторинга по политически причини. "Докладите няма да приключат, докато „не видим всички критерии и препоръки изпълнени в доклада“, казва той.

В статията също така се казва, че България, за разлика от Унгария и Полша, не е „проблемна държава“, която е изправена пред санкции, нито като Гърция има сериозни финансови проблеми. Това също навярно е причина ЕС да не желае да става изключително суров със София.

„Солидното финансово състояние и предвидимост на София под център-дясното правителство на Бойко Борисов може би обясняват защо Жан Клод Юнкер, председателят на ЕК, призовава България и Румъния да се присъединят „незабавно“ към Шенген. Франция, Германия и други западни страни блокират влизането на двете страни в Шенген от години заради притеснения около корупцията.“

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 13 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Ех, умен е този английски евреин Дженифър Ранкин, кореспондент на британското издание The Guardian!
 • Анонимен 12 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  ББ е безспорен лидер, увлича масите без да ги лъжe, пак ще го изберем, но по важно е кой не го харесва.Освен трактора не го харесват и всички Октоподи и Медузки, не го харесват всички, на които не им се нрави ВЪРХовенството на закона.
 • Анонимен 11 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Ихааа...ГМО мишоците /Огнян Шентов и Руслан Стефанов/от ЛАБОРАТОРИЯТА на дрУгАрЕ ЛОСТОВ изплуваха от кочината наречена /ЦИД/-Център на изследване на демокрацията....оплювайки всичко живо що шава в България....
 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  8,1 Тиквата не е ли комунист, Цецо-цървула и другите от бандата? Имаш ли мнение за корупцията или само защитаваш комунистите!
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  8,1 Тиквата не е ли комунист, Цецо-цървула и другите от бандата? Имаш ли мнение за корупцията или само защитаваш комунистите!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Не е верно, милиардите на Боко в Катар не са от корупция а от закуски !
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Вярно е, че комунетата непрекъснато сънувате, че някой краде повече от вас!
  : 0 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Абсолютно ЗА в конкретният случай с протеста на зелените. Правителството бърза да изпревари влизането в сила от нова година на новото европейско екологично законодателство. Ето повече по темата: bitelevision.com/kak-shte-zavarshi-bitkata-za-vtori-lift-na-bansko-i-ima-li-politicheska-volya-za-reshavane-na-problema/ Изумен съм от завъртането на палачинката от евдокия манева, която преди години пееше виж още ›› други песни. Предателствата нямат край! Ето чии руски!!! интереси се втурнаха да защитават буквално на живот и смърт (щото вече са взели комисионните)в последния възможен момент путлериотите Валери Симеонов, Каракачанов, Сидеров, спортни, туристически и еко “министри” и най-вече “национално отговорният” министър председател Борисов, който откровено лъже, че нямало дори една колиба да се построи без ОВОС: “Собственикът” на Юлен и Витоша Ски се оказа социално слаб: bivol.bg/georgius-fibank.html Концесионерът “Юлен” се оказа свързан с “Килърите” и крадци на еврофондове: zahariada.blog.bg/politika/2017/12/26/koncesioneryt-quot-iulen-quot-se-okaza-svyrzan-s-quot- kilyri.1584732 Бунт на хотелиери в Банско срещу концесионера ЮЛЕН: mediapool.bg/bunt-na-hotelieri-v-bansko-sreshtu-kontsesionera-yulen-news260893.html
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Облака ще се превърне в ураган ище ни помете един ден.
 • Бойко Методиев Боркур 5 Бойко Методиев Боркур преди 2 години Профил на трол?
  #КОЙ чете тази кафява медия Гардиан, я отвороте Близ и Пик, Уикенда и вижте колко сме стабилни и корупцията е добре смазана.. има няма още 3 максимум 4-ма полицаи дето не взимат рушвети , но щом аз взимам и на тях се положено
 • П.П. 5.1 П.П. преди 2 години Профил на трол?
  природният газ поскъпва само с 3% заради евроимиджа ни - с тоя мижав % дружеството ще губи по 4 милиона на тримесечие и после руския монопол виновен
  : 2 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Не е облак, а градушка.
Нагоре