ЕК: Реформите набират инерция, но няма нито една изпълнена препоръка

2349
ЕК: Реформите набират инерция, но няма нито една изпълнена препоръка
Снимка: Getty Images

 

 

Европейската комисия (ЕК) представи днес (15 ноември) годишния доклад за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка.

Според документа, новото правителство в България е възродило някои от реформите на предишното и показва решителност да компенсира загубеното време, като бързо напредва със законодателните инициативи, насочени към приключването на редица значими реформи до края на годината. В крайна сметка от документа става ясно, че мониторингът ще остане поне до края на 2018 г.

В доклада се посочва, че страната ни не е изпълнила нито една препоръка изцяло, но се работи по всички от тях.

Припомняме, че през януари, когато беше представен последния доклад за България, към страната ни бяха отправени 17 препоръки. Падането на мониторинга пък се превърна в обща кауза на ГЕРБ, БСП, ДПС и главния прокурор Сотир Цацаров. Преди седмица, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер дори обеща, че докладът ще бъде положителен. 

ЕК: Мониторингът остава поне до края на 2018 година

Европейската комисия (ЕК) очаква България да напредне с реформите и да изпълни всички необходими препоръки, за да може мониторингът д...

От друга страна в началото на юни тази година, в официален отговор до парламента външният ни министър Екатерина Захариева, която е и вицепремиер по съдебната реформа, си призна, че България е изпълнила едва 4 от 17-те препоръки на ЕК по мониторинга.

Това обаче не личи от официалния документ, публикуван днес. От ЕК отчитат, че по всички тези препоръки се работи, но никоя от тях не е изпълнена в задоволителна степен, както се изразяват от Комисията. "Очаква се много повече законодателството да има практически резултати от тези, които се наблюдават в момента", пише в доклада.

Като положителен момент от Брюксел изтъкват например изборът на членовете на Висшия съдебен съвет, който е бил прозрачен, според доклада.

Европейската комисия подчертава, че новият състав на ВСС има възможност да подобри "отрицателната като цяло атмосфера за дебати в съдебната система, която преобладаваше по времето на предишния ВСС", като разделянето на съвета на две колегии отново е оценено положително.

"Съмненията, които обаче продължават да съществуват във връзка с възможно неправомерно влияние от страна на ВСС върху съдии, биха накърнили представата за независим процес на вземане на решения в тази ключова институция. Предвид това предизвикателство за новия състав на ВСС, следователно ще бъде важно да създаде атмосфера на открит дебат и прозрачност по ключови решения, така че да възвърне доверието на магистратите и широката общественост, което е от съществено значение за доброто функциониране на съдебната система", е записано още в доклада.

ЕК: Не можем да заключим, че която и да е препоръка за борбата с корупцията е изпълнена

България ще остане обект на наблюдение от страна на Европейската комисия в областта на борбата с корупцията, организираната престъпност...

"Има повече случаи и на справяне с организираната престъпност, но трябва да се работи по промени в наказателно-процесуалния кодекс, които са свързани с борбата с корупцията", пише в документа.

Именно във връзка с борбата с корупцията се препоръчва да се създаде ефективен орган, които да се занимава с това, а също така да се направят реформи в Закона за администрацията, за да укрепнат вътрешните инспекторати в държавната администрация, свързани пак с борбата с корупцията. От Брюксел очакват да се изготви пътна карта между всички български институции, които са свързани с борбата с корупцията. Освен това да се отстранят слабостите по разследването. Те очакват повече прозрачност.

По препоръки 16 и 17 (за механизъм за публично отчитане на напредъка по дела за корупция по високите етажи на властта и за отнемане на незаконно придобито имущество) е отбелязано, че прогресът следва да запази тенденцията си. Важен напредък е постигнат и по препоръка 4 (изменения в НК и НПК за корупцията по високите етажи на властта), макар да остава още много работа, отчитат авторите на доклада. 

Комисията обръща внимание на новия представен законопроект за борба с корупцията, за който правителството си постави цел да приеме до края на годината. "Ключов аспект ще бъде назначаването на ръководството на новата институция в рамките на открита и прозрачна процедура, за да се създадат условия тя да се ползва с широко доверие във всички слоеве на обществото, както и сред държавните служители", е записано в доклада.

По препоръките, свързани с публичността на напредъка по съдебната реформа, се казва, че страната ни е предприела по-нататъшни стъпки за изпълнението на четирите точки. "Все още обаче предстои тези инициативи да бъдат приключени и трябва да бъдат трансформирани в ясен план за действия", се казва в доклада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика