Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

7358
Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?
Снимка: Getty Images

Европейската агенция по околна среда в първата си оценка на климатичните проблеми в Европа отбеляза, че континентът не е подготвен за рисковете, които все повече се усещат на фона на глобалното затопляне през последните години, предупреждава турското издание Yeni Safak.

Климатичните рискове в Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, представляват заплаха за енергийната и продоволствената сигурност, екосистемите, инфраструктурата, водните ресурси, финансите и човешкото здраве. Още: Четвърт трилион долара: Щети, причинени от бедствия през 2023 г. (СНИМКИ)

За да подпомогне адаптирането към изменението на климата, чувствителните към него сектори и политически приоритети, Европейската агенция за околна среда публикува първата си оценка на климатичните рискове в Европа, като се основава на последните доклади, изготвени от Междуправителствения панел по изменение на климата (Change Service Climate Copernicus и Joint) - изследователски център на Европейския съюз.

Катастрофални сценарии 

Докладът подчертава, че съществуващите рискове са достигнали критични нива и следователно, освен ако не бъдат предприети спешни и решителни действия, континентът може да се изправи пред катастрофални сценарии.

Според доклада настоящите политики и усилията за адаптиране на Европа са недостатъчни за справяне с бързо нарастващите рискове. И увеличените усилия за адаптиране също се очаква да бъдат недостатъчни в повечето случаи и дори в ситуации, които все още не включват непосредствени рискове, а може да налагат спешни действия. Още: За пет години: Над 43 млн. деца за разселени по света заради климатичните промени

Твърди се, че дори при най-оптимистичния сценарий на глобалното затопляне, условията на живот в Европа ще станат още по-лоши предвид изключително горещото време, сушата, неконтролираните пожари и наводнения през последните години.

Южна Европа е изложена на по-голям риск от други части на континента, особено от горски пожари, започващи през летните месеци, и въздействието на екстремната топлина и недостига на вода за селскостопанското производство, работата на открито и човешкото здраве. Фактори като наводнения, ерозия на почвата и проникване на солена вода също представляват голяма заплаха за крайбрежните региони на Европа.

Климатичните рискове в Европа 

В оценката се споменават 36 климатични риска, важни за Европа, разделени в пет групи: екосистема, храна, здраве, инфраструктура, икономика и финанси. Особено за морските и крайбрежните екосистеми рисковете се оценяват като високи, като същевременно се отбелязва, че екосистемите предоставят набор от услуги за хората, така че тези рискове имат голям потенциал да се разпространят в други области (храна, здравеопазване, инфраструктура и икономиката). Още: Три страни получават милиони от ЕС заради природни бедствия, България не е сред тях

Хранителният сектор е на първо място сред категориите, изправени пред климатични рискове. Докато селскостопанското производство е застрашено в Южна Европа поради жегата и сушата, тази ситуация се разпространява и в страните от Централна Европа. Особено продължителните суши, които засягат големи площи, представляват заплаха за производството на култури, продоволствената сигурност и ресурсите на питейна вода. И като решение се предлага частичен преход от животински протеинови източници към устойчиви растителни протеинови източници, което се предвижда да намали потреблението на вода и храни. 

2023 г. е отбелязана като най-горещата година в историята. Междувременно екстремните климатични явления продължават да се случват по целия свят. Температурният фактор се счита за най-острия климатичен риск, който най-много застрашава човешкото здраве. Работещите на открито, възрастните хора и тези, които живеят в райони с ефект на градски топлинен остров или на закрито с недостатъчен достъп до охлаждане, са изложени на дори по-голям риск от останалата част от населението, пише Yeni Safak.

Екстремните метеорологични явления, които зачестиха през последните години, създават рискове за критичните услуги в Европа в области като енергия, вода и транспорт. Повишаването на морското равнище и променящите се модели на бури имат опустошителни последици за хората, икономическата дейност и инфраструктурата. В Южна Европа жегата и сушата създават сериозни рискове за производството, преноса и търсенето на енергия, като сградите да бъдат изградени така,че да се справят с нарастващите горещи вълни. Още: Щетите от природни катастрофи са за стотици милиарди само за половин година

Европа, изправена пред различни климатични рискове, също изпитва икономически колебания. Очаква се застрахователните премии, държавните разходи и разходите по заеми да се повишат в европейската икономика, докато влошаващите се климатични условия създават допълнителна уязвимост за домакинствата с ниски доходи. 

Необходимо е повече сътрудничество

Според доклада, въпреки че Европейският съюз и неговите страни членки са постигнали напредък в подготовката и оценката на климатичните рискове, обществената подготовка за тях остава недостатъчна, тъй като политическите практики не са в крак с бързото нарастване на нивата на риск. Много от климатичните рискове, споменати в доклада, са „общоприети“ на правителствено ниво в ЕС и държавите-членки, а Европейската агенция по околна среда препоръчва на държавите да работят съвместно, за да анализират и смекчат тези рискове в Европа.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари