Три години по-късно: Британските депутати решават сделката на Тереза Мей

1170
Три години по-късно: Британските депутати решават сделката на Тереза Мей
Снимка: Getty images/Guliver

Близо три години, след като британците взеха решение да излязат от Европейския съюз, депутатите в парламента на страната трябва да решат дали да подкрепят постигната преди броени часове в Страсбург сделка между премиера Тереза Мей и Брюксел. Споразумението може да разчисти пътя за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, както е предвидено на 29 март, пише AFP, цитирана от агенция "Фокус".

Във вторник британските народни представители трябва да преценят дали постигнатите в понеделник промени са достатъчни или не, за да ги подкрепят. Най-категорично против излизането от Съюза със сделка са радикалните привърженици на Brexit в управляващата Консервативна партия и техните съюзници от северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП).

Тяхната подкрепа ще бъде от решаващо значение при определянето на това дали сделката ще потъне или ще плава само 17 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз след 46 години, прекарани в Блока.

Всички погледи бяха насочени към главния прокурор Джефри Кокс, главния правен съветник на правителството. Той публикува актуални съвети относно основната загриженост на искащите раздяла с Брюксел: дали новите споразумения от понеделник ще оставят Великобритания в капан в постоянен митнически съюз с ЕС против волята ѝ. Неговата присъда беше: и тази сделка на Тереза Мей не променя нищо.

Гласуването в Камарата на общините ще се състои в 19:00 часа местно време (21:00 българско).

Поправяне на предпазната мярка

Нова среднощна сделка за Brexit между ЕС и Великобритания

След спешна среднощна среща, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей обявиха, че са се договорили за &bdquo...

Мей пристигна в Страсбург късно в понеделник за разговори с лидерите на ЕС в опит да спаси договорената от тях сделка за Brexit. След това двете страни обявиха пакет от три части от правно обвързващи промени в старото споразумение.

Те са насочени към преодоляване на ключовия проблем за британските депутати, когато те отхвърлиха сделката през януари: така нареченият резервен план за запазване на сухоземната граница между Великобритания и Република Ирландия.

„Сега е моментът да се обединим, да подкрепим подобрената сделка за Brexit и да изпълним инструкциите на британците“, каза Мей. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Или тази сделка, или Brexit изобщо може да не се случи. Няма да има трета възможност“.

Късно в понеделник обаче от основната опозиционна партия във Великобритания – Лейбъристката, заяви, че ще гласува срещу сделката. Споразумението „не съдържа нищо, което се доближава до обещанията, които Тереза Мей даде на парламента“, посочи лидерът на формацията Джереми Корбин.

Това прави реакцията на бунтовното крило на Консервативната партия и ДЮП още по-важна. Ако сделката бъде отхвърлена, депутатите ще гласуват в сряда дали Великобритания просто трябва да напусне на 29 март без никакво споразумение.

Brexit до края на март - какво предстои?

Тази седмица британските депутати за последно ще трябва да решат как и кога страната ще напусне Европейския съюз, само дни преди насроч...

Този вариант е изпълнен с икономически опасности и се подкрепя само от твърдите привърженици на развода. Ако депутатите гласуват против сценарий "без сделка", те ще гласуват отново в четвъртък, за да поискат забавяне на Brexit от ЕС.

Другите 27 държави ще трябва да подкрепят удължаването единодушно и да решат колко време трябва да бъде дадено на Лондон и Брюксел, за да продължат още своите преговори. Техните лидери ще се срещнат в Брюксел на среща на върха на 21-22 март.

Юнкер заяви още в понеделник, че забавянето след изборите за Европейски парламент в края на май ще означава, че Великобритания ще трябва да участва във вота

Ирландският премиер: Brexit е тъмен облак над нас

Проблемната предпазна мярка е предназначена да запази границата на остров Ирландия - между члена на ЕС Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство - невидима и свободно течаща.

Британците почнаха да купуват повече храна и лекарства заради страх от твърд Brexit

Британците се презапасяват с храна и други стоки заради страх от хаос по магазините след 29 март, когато Обединеното кралство би трябва...

Ако не могат да се договорят нови търговски споразумения между Великобритания и ЕС, Обединеното кралство ще се придържа стриктно към търговските правила на ЕС, докато страните не постигнат нова търговска сделка. Но онези, които подкрепят Brexit, се страхуват да останат затворени в квазисъюз с Европа за неопределено време.

Ирландският премиер Лео Варадкар приветства новите гаранции, договорени през Мей и Юнкер. "Brexit е тъмен облак над нас в продължение на много месеци - и особено заплахата от Brexit без сделка“, каза той в изявление.

"Едно положително гласуване тази вечер може да премахне този облак и да възстанови доверието и оптимизма във Великобритания, Ирландия и в целия Европейски съюз".

Премиерът на Нидерландия Марк Руте също заяви, че е доволен от споразумението. „Организиран Brexit е жизнено важен и за ЕС, и за Обединеното кралство. Надявам се, че Камарата на общините ще подкрепи постигнатото от Тереза Мей споразумение. Няма алтернатива", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари