Нова среднощна сделка за Brexit между ЕС и Великобритания

5011
Нова среднощна сделка за Brexit между ЕС и Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

След спешна среднощна среща, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и британският премиер Тереза Мей обявиха, че са се договорили за „серия от промени” по сделката за Brexit, предаде британският ежедневник The Guardian.

По думите на Мей новото споразумение е по-добро, защото гарантира „юридически обвързващи промени”. Промените касаят предпазния ирландски механизъм (бел. ред – статутът на границата между Ирландия и Северна Ирландия и борбата правилата на митническия съюз на ЕС да важат там, независимо дали ще има търговско споразумение между Великобритания и ЕС след Brexit), като според Мей сега е договорено Великобритания да може да се обърне към независим арбиртаж и той да блокира механизма, ако бъде доказано, че ЕС иска чрез него "да хване в капан" Обединеното кралство след излизането му от Съюза. Досега големите спорове на Острова бяха, че не може предпазният механизъм да работи и след двугодишния засега срок, определен за преговори за търговско споразумение с ЕС, защото така де факто Великобритания ще е обвързана с ЕС и след това и всъщност няма да може да преговаря за свободна търговия с трети страни при пълна свобода на своята политика и своите виждания.

Британският първи министър Дейвид Лидингтън заяви пред британския парламент, че правителството ще представи пред депутатите два документа: обща правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на ЕС и Великобритания.

Тереза Мей: Не можем да напуснем ЕС, ако гласуваме срещу сделката

Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей призова Европейския съюз за „още един напън", за да постигне компромисн...

В обща декларация между Великобритания и Европейския съюз се казва, че двете страни се ангажират да заменят защитния механизъм с друга мярка преди изтичането на декември 2020 г. Именно липсата на краен срок за действието на предпазния механизъм накара британските депутати да отхвърлят първоначалния план на Тереза Мей с рекордно мнозинство. Опасенията им бяха, че предпазния механизъм може да обвърже Великобритания с Европейския съюз безсрочно.

Това е сделката или Brexit не може да се случи, подчерта Юнкер, според когото ирландският премиер Лео Варадкар е одобрил новото споразумение. "В политиката понякога получаваш втори шанс – трети няма да има", категоричен беше председателят на ЕК за бъдещето на Brexit.

Според лейбъристите обаче, по същество нищо не се е променило! Министърът по въпросите на Brexit в сянка (бел. ред. – той е част от символичното опозиционно правителство, което сформира всяка британска опозиция) Киър Стармър атакува сделката в Камарата на общините още преди да бъде постигната, а лидерът на лейбъристите Джереми Корбин счита, че "истинската сделка" за Brexit е отхвърлена в Брюксел, че Мей се е провалила и че днес (12 март), в 21:00 часа българско време британският парламент трябва да отхвърли новото предложение. "Споразумението с Европейската комисия тази вечер не съдържа нищо, което да приближава промените, които Тереза Мей обеща на парламента", каза Корбин.

Вижте ТУК какво предстои в календара на Brexit!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа