Три сценария за развитие на украинската контраофанзива

9505
Три сценария за развитие на украинската контраофанзива
Снимка: Getty Images

Когато анестезията започва да отслабва, 19-годишен украински войник надава тих вой в задната част на линейката и прошепва: "Дайте ми пушката".

Такива травми се наблюдават много често, казва д-р Инна Димитр, галейки бледото лице на войника, докато той отново изпада в безсъзнание, а линейката се завърта с бясна скорост, отправяйки се далеч от фронтовата линия югоизточно от Запорожие.

Зеленски: Контранастъплението не е бързо, но напредва

Президентът Володимир Зеленски заяви, че контранастъплението на Украйна "не е бързо", но войските на Киев напредват. "Офанзивата не е ...

Историята на украинския войник Олех разказва BBC на 7 юли. Шрапнел от експлодираща руска минохвъргачка е издълбал голяма дупка в долната част на гърба му, като вероятно е прекъснал гръбначния му мозък. "Той е стабилен, но в тежко състояние. Имаме толкова много такива като него", казва д-р Димитр, изброявайки половин дузина други случаи от последните дни. Тя работи в частна група за помощ, финансирана от Запада - MOAS.

С нарастването на жертвите от украинската контраофанзива е лесно да се разбере защо при рядкото си посещение в този строго охраняван участък от южния фронт някои войници и наблюдатели започват да се питат дали е възможен пробив, или руските отбранителни линии, изградени и силно укрепени през зимните месеци, са просто твърде голяма преграда.

"Без повече западна помощ мисля, че можем да загубим този мач", казва Кирил Потрас - украински морски пехотинец, чийто ляв крак е откъснат от руска мина през 2020 г., но който вече се е върнал на фронтовата линия. Потрас заяви, че наличието на огромни руски минни полета се оказва огромно препятствие. "Тези руснаци разполагат с много противотанкови оръдия и ракетни системи", добавя мъжът.

И все пак, един месец след началото на това дълго планирано контранастъпление, има много войници и експерти, които преценяват, че началната фаза върви по план и че активната фронтова линия - която се простира в приблизителна дъга на повече от 1000 км от брега на Черно море до североизточната граница на Украйна с Русия - никога няма да бъде пробита със същата рязка скорост, която силите на Киев постигнаха миналата година.

Сценариите за оловото, дървото и стъклото

След като кореспондентът на BBC прекарва последните няколко седмици в посещение на три отделни участъка на фронта и разговаря с различни хора, разделя различните гледни точки на три големи групи: тези, които виждат руските отбранителни линии като направени от олово; тези, които ги виждат като от дърво; и тези, които си ги представят като стъкло.

Военният шеф на НАТО каза докога Украйна няма да получава изтребители

Председателят на Военния комитет на НАТО лейтенант-адмирал Роб Бауер обяви кога най-накрая Украйна ще може да получи модерни западни из...

"Теорията за оловото - податливо, но устойчиво - за първи път ми беше представена преди повече от две седмици от уморен медик, когото срещнах в полева болница близо до почти заличения донбаски град Бахмут", предава кореспондентът.

Сред грохота и бумтенето на артилерийския огън войникът описва нарастващите жертви в Украйна, предупреждава, че Русия е имала твърде много време да подготви отбраната си и е разполагала с твърде много войници, и заключава, че макар Украйна да може да пробие по фронтовата линия с десетки километри, тя трудно ще направи нещо повече от това да намали стратегическото влияние на Русия върху Източна и Югоизточна Украйна.

"Мисля, че тази война няма да бъде решена на бойното поле. Тя ще завърши с политическа сделка", казва той мрачно.

"Сценарият за дървото (т.е. фронтова линия, която е по-вероятно да се разцепи, но не и да рухне) ми беше представен на около три часа път югозападно от Бахмут, отвъд Велика Новоселка", предава кореспондентът на BBC.

В полетата и хълмовете, които се простират към Черно море, украинските сили напредват, намират пътища през минните полета, атакуват руските позиции от неочаквани ъгли и бавно, но сигурно завземат значителни части от територията - няколко села и малки градове.

Сателитни СНИМКИ: Има приличащи на бомби предмети върху реактор на АЕЦ Запорожие

Страховете, че най-голямата ядрена централа в Европа – АЕЦ Запорожие, може да се превърне в ядрена бомба в стартираната война сре...

"Аз съм реалист, макар че някои ме наричат песимист", казва Артьом, 36-годишен войник. Неговото мнение е, че бойният дух на руските войски е нисък и че Украйна вероятно ще направи някои значителни пробиви през следващите месеци. Но той не вижда контраофанзивата да се превърне в разгром, както за кратко се случи през ноември миналата година.

"Медиите и обществото бързат. Но най-лошият вариант винаги е възможен", добавя той, като се пита каква "цена" би била готова да плати Украйна за вероятните жертви, свързани с налагането на стратегически пробив в руската фронтова линия.

Забележително е, че по-мрачните перспективи по отношение на украинската контраофанзива обикновено идват от войници, които са най-близо до фронтовата линия и участват най-активно в бойните действия. Може да се твърди, че те имат най-голям опит и най-реалистични възгледи. Но също така е разумно да се посочи, че тези войници са най-малко способни да видят по-широката картина, тъй като са съсредоточени върху малки части от огромната война.

Така стигаме до теорията за стъклото - мнението, широко застъпено от видни западни военни анализатори като Мик Райън и генерали като началника на въоръжените сили на Обединеното кралство сър Тони Радакин. А именно, че контранастъплението е в ход и че след седмици или месеци отбраната на Русия ще се разпадне, което ще позволи на Украйна да завземе стратегически важна територия и да напредне близо до окупирания Крим.

Поддръжниците на тази теория призовават към търпение, а не към песимизъм, като твърдят, че липсата на въздушна мощ означава, че Украйна не може да извърши бързо унищожаването на руската "оперативна система" - т.е. нейните логистични снабдителни линии и командни центрове. Вместо това украинските сили използват наземни ракети, за да свършат тази работа, и същевременно атакуват руските позиции на възможно най-много места, за да унищожат възможно най-много жива сила и оборудване на противника. Сър Тони Радакин заключи, че Русия вече е "загубила почти половината от бойната ефективност на армията си".

САЩ и Русия са говорили тайно за мир в Украйна

Не е имало официално подкрепена от Белия дом и правителството на САЩ инициатива за тайни срещи и разговори между бивши американски висо...

ОЩЕ: Киев с интересна тактика в контраофанзивата (ВИДЕА)

В друга полева болница, където е лекуван 19-годишният Олех, преди да бъде откаран с линейка в Запорожие, украинският лекар Йевхен обобщава: "Всички чакат пробива. Вярваме и чакаме. Знаем, че всичко ще бъде наред. Просто трябва да бъдем търпеливи", казва той с усмивка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари