Триъгълникът САЩ - Русия - Китай

3013
Триъгълникът САЩ - Русия - Китай
Снимка: iStock

Съединените щати търпят все повече несполуки и спомогнат за сближаването на Русия и Китай, противопоставящи се на американската хегемония. Америка все по-ясно разбира, че не може да конкурират двете сили едновременно и този факт сигнализира за края на еднополярността и настъпването на триполярен свят. На тази тема е анализът на Самир Сол в канадското издание Le Devoir под заглавие Le triangle États-Unis-Russie-Chine.

Еднополюсният свят вече не съществува. Никога преди всемогъществото не е било толкова пълно и в същото време толкова краткотрайно. Историята има обезоръжаваща традиция да се развива, да поставя под съмнение минали ситуации. Русия и Китай си подават ръце и отхвърлят американския ред, което ги прави "ревизионистични" сили, според нарцистичния речник "Пентагон-Вашингтон".

Иронията е, че лидерите на СССР, които свалиха съветската система, бяха про-западняци и мечтаеха Русия да стане член на „общ европейски дом“ от Атлантика до Урал. Те бяха готови за помирение с атлантизма. Реакцията на Запада беше презрителна, подобна на реакцията на господаря към своя лакей. На руснаците беше предписана шокова терапия: див капитализъм, икономическа разруха, падане на жизнения стандарт, масово обедняване и олигархичен режим плюс организирана престъпност.

Илюзиите на руснаците се разсеяха. Свалянето на съседни режими и въпреки обещанията напредъкът на НАТО към руската граница само потвърди враждебността на Запада. Отхвърлена на запад, Русия е принудена да се обърне на изток, където започва възходът на Китай. САЩ се опитаха да предотвратят това през 2011 г., но нищо не се получи: просперитетът му продължи. Като двигател на глобалната икономика Китай е водещ партньор за десетки страни. Като инициатор на международната програма за развитие Пекин хвърля лоша светлина върху САЩ, които не могат да предложат нищо друго освен статуквото, което техните партньори не приемат.

Американска медия: Руското разузнаване ГРУ използва секретно „акустично оръжие”

В Съединените щати руското военно разузнаване ГРУ е заподозряно в извършването на предполагаеми атаки срещу американски разузнавачи, из...

Промяна в американската политика

Не разбирайки силата си, заплашвайки всички и всичко, САЩ търпят все повече неуспехи и помагат за сближаването на двете велики сили, противопоставящи се на американската хегемония. За да потушат страха от евразийска формация, която ще сложи край на тяхното господство, САЩ трябва императивно да разделят своите противници. Те разбират, че не могат да се конкурират едновременно и с двете, и този факт сигнализира за края на еднополярността и настъпването на настоящата триполярност на света.

Отсега нататък САЩ възнамеряват да се противопоставят поотделно на Русия и Китай. Тръмп първо избира Китай и се опитва да намали антируската политика (време е да покори Китай, преди да загърби Русия). Буря на негодувание в неоконсервативния, дълбоко русофобски истеблишмент сложи край на това. Така американците започнаха да атакуват Китай и Русия: политиката „от огън в огън“ ги обединява още повече.

Някой би ли се изненадал, ако Байдън продължи политиката на Тръмп? Поучително е да се прочетат неговите речи и документите, изготвени от официалните служби. От тази войнствена „литература“ следва, че съперничеството между големите сили сега е приоритет, че САЩ губят контрол над света и че трябва да се стегнат, за да си възвърнат контрола. Враждебността, проклятията и заклинанията са насочени към Китай, основната им цел, тъй като той е „системен“ конкурент. Резултатът трябва да бъде неговата дестабилизация. Представена като досаден фактор, Русия едва се докосва (прочетете: докато не се справи с Китай), противно на това, което може да се очаква от шум на всички ъгли.

Едва ли Русия и Китай ще позволят на САЩ да ги разделят, те са толкова близо един до друг. Що се отнася до американските планове, те не са сложни и практически нереалистични. Дори Русия да бъде приета в Европа, това няма да е достатъчно да я отдалечи от Китай. Нещо повече, такава връзка е изключена от Съединените щати, защото укрепването на европейския континент би ги освободило от лапите от другата страна на Атлантика и би ги направило силни. Антируските кампании и операции са насочени към отвличане на вниманието на европейците от техния естествен икономически партньор.

The Hill: САЩ трябва да предотвратят вакуум в сигурността в Централна Азия

Януш Бугайски в продължение на много години се позиционира като експерт по постсъветското пространство благодарение на познанията си по...

Още по-малко вероятно би било изоставянето на Китай от Русия, този партньор е толкова важен за евразийския проект. Във всеки случай през следващите няколко години „триъгълната ос” ще изгражда международни отношения, подчинявайки се на своята логика регионални събития в Близкия изток, Европа и другаде.

Използване на съюзници

Байдън се различава от Тръмп по стил на действие, но преследва същите цели. Докато Тръмп отчуждава протежета, съюзници, клиенти, сателити и други васали, като ги сплашва и унижава, Байдън се отнася снизходително към тях, прибягвайки до многостранни преговори, за да извади САЩ от изолацията, която само води до провал.

Предизвикателството сега е да бъдат използвани, тъй като много от тях са икономически партньори на Китай и се нуждаят от търговски отношения с Русия. Документите изобилстват от пожелания за „сплотеност“ и „единство“. Заинтересованите страни приветстват промяната в тона в американската политика. Те са твърде щастливи, че вече няма да бъдат отхвърлени и че ще бъдат готови да се съобразят. С тях ще любезничат, а след това ще ги накарат да се подчинят и тогава ще бъдат задължени да се подчиняват.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари