Трябва ли Русия да се тревожи от кадровите комбинации в ЕС?

2885
Трябва ли Русия да се тревожи от кадровите комбинации в ЕС?
Снимка: iStock/Guliver

Кадровите комбинации в ЕС са тревожни за Русия. Това пише руският вестник "Независимая газета" в материал представен без редакторска намеса.

След интензивни тридневни преговори в Брюксел държавните и правителствените ръководители на ЕС успяха да се споразумеят за кандидатите за ключови постове в Европейския съюз. Постигането на компромис стана възможно благодарение на изоставянето на системата "водещ кандидат", въз основа на която ръководителят на Европейската комисия (ЕК) бе определян преди това в ЕС. Фактът, че политиците, най-вече известни в собствените си страни, станаха кандидати за висшите постове, предизвикаха истински шок сред европейците, допълва агенция Фокус.

Пожарът на руска подводница - какво е известно до момента

На 1 юли вечерта при пожар на подводница, недалеч от база на Северния флот на Русия загинаха 14 моряци. Според официалната информация м...

"Избрахме две жени и двама мъже в четири основни позиции. Идеален баланс между половете. Много съм щастлив от това. В края на краищата Европа е жена ", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата на върха. Решението, което струваше много часове преговори, се превърна в истинска сензация. Победителят в битката за най-високата длъжност в Брюксел - поста на ръководител на Европейската комисия стана министърът на отбраната на Германия, Урсула фон дер Лайен, чието име не беше споменато от никого в този контекст преди това. Когато гласуваха за кандидатурата си, лидерите на страните от Съюза показаха истинска европейска солидарност.

Самият Туск, чийто срок изтича на 1 декември, ще бъде заменен от белгийския премиер Шарл Мишел. Той ще ръководи Съвета на Европа в продължение на 2,5 години и мандатът му може да бъде подновен още веднъж. "Да станеш председател на Европейския съвет е голяма отговорност и задача, която ще изпълнявам решително", каза Мишел. Той изрази надежда, че Европейският парламент (ЕП) ще одобри кандидатурата на Фон дер Лайен и обеща да направи всичко възможно да създаде "обединена Европа, която зачита националното многообразие".

За поста на върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Европейският съвет определи испанския външен министър Жозеп Борел. Неговото официално назначение обаче изисква съгласието на новия председател на ЕК. Последното се одобрява с мнозинство от гласовете на ЕП. Наблюдателите смятат, че канцлерът Ангела Меркел няма да допусне европейските финанси да попаднат под френски контрол, но Кристин Лагард, която сега оглавява Международния валутен фонд, е номинирана за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ). Европейският съвет ще вземе официалното решение за назначаването на Лагард, която световните медии наричат "рок звезда в света на финансите", след консултации с ЕП и Управителния съвет на ЕЦБ. Както е известно, мандатът на председателя на ЕЦБ е осем години.

Такава комбинация от номинации беше истинска изненада за много експерти. Сред номинираните за водещи позиции в ЕС не беше един от онези, които първоначално бяха номинирани от основните политически фракции на ЕП в системата на "водещия кандидат". Миналата седмица германецът Манфред Вебер, който оглавява най-голямата фракция - Европейската народна партия (ЕНП), напусна надпреварата за поста на ръководител на Европейската комисия. Неговата номинация, направена най-малко преди шест месеца и беше активно подкрепян от Меркел.

След изборите ръководителят на ЕНП беше изправен пред ожесточена съпротива от страна на редица европейски лидери, водени от френския президент Еманюел Макрон. Изглеждаше, че това отваряше пътя за кандидата на социалдемократите, холандският кандидат Франс Тимерманс, който понастоящем заема поста на първия заместник-председател на ЕК. Особено след като неговата фигура подхожда както на Париж, така и на Берлин. Въпреки това, срещу назначаването на Тимерманс рязко се обявиха Чешката република, Словакия, Полша, Унгария и Италия. Наред с други неща, тези страни мотивираха позицията си от силно несъответствие с позицията на холандеца във възгледите за миграцията. До скоро шансовете да заеме мястото на Жан-Клод Юнкер на датският комисар Маргрете Вестагер от фракцията на либералните демократи бяха високо оценени. Сега тя заема длъжността европейски комисар по конкуренцията. Много експерти изтъкнаха, че тя е най-компромисната фигура и прогнозираха, че ще стане ръководител на ЕК. Между другото да се говори, че Тимерманс и Вестагер ще бъдат оставени зад борда от Брюксел, не е необходимо. Те са номинирани за заместник-председатели на ЕК.

Русия напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

Руският президент Владимир Путин подписа закон за прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМ...

"На хората, които отидоха на изборите във всички европейски страни, беше обещано, че този път решението няма да бъде бюрократично, а демократично", заяви в интервю за НГ германският политолог, научен директор на немско-руския форум Александър Рар. "В действителност обаче нямаше демократично решение." Всичко ясно показва, че ЕС не е демократизиран, а европейският парад се ръководи изцяло от ръководителите на националните правителства, а не от европейските институции, каза експертът.

"Това е германско-френско споразумение за номиниране на подходящи хора за лидерство, които никой не е очаквал да види на тези места", каза експертът. Според него новите лидери в своята дейност ще се подчиняват на волята на лидерите на държавите. "Няма да има движение към демократичен нов политически съюз под формата на Съединените американски щати. ЕС е много разделен, така че ще бъде по-трудно да се вземат решения, отколкото преди, каза анализаторът. "Просто много различни политически сили са попаднали в Европейския парламент. Там десните и зелените се увеличиха, докато центристките партии или народните партии понесоха загуби в цяла Европа. Последните в Европейския парламент, въпреки че те все още се държат в средата, в действителност са лишени от всякаква власт."

Според Рар, Берлин и Париж, които ефективно разделят властта помежду си, се опитват да запазят контрола си върху европейските процеси. Това обаче не е лесно за тях, тъй като се създава много силна и открита опозиция в лицето на поляците, унгарците и италианците.

Говорейки за това, какво да очаква Москва от ротации на персонала в Брюксел, анализаторът посочи силния ангажимент на Фон дер Лайен и Лагард по отношение на трансатлантическите убеждения. "Фон дер Лайен е една от онези политици в германския кабинет, който може би се отличават с най-критичното отношение към Русия", каза Рар. "Разбира се, тя няма да бъде единствената, която ще определя пътя към Русия, въпреки че може да промени позицията си, както правят много политици. Засега обаче мисля, че не си струва да се надяваме, че нещо ще се подобри с новия състав на европейското ръководство. Тук нищо добро, било то в развитието на идеята за създаване на единно икономическо пространство от Лисабон до Владивосток или за отмяна на санкциите, не може да се чака. "

Припомняме, че по-рано през май, в интервю за Periodico Борел, който ще отговаря за външната политика на ЕС, когато говори за геополитическите предизвикателства на Стария свят, използва термина "стар враг" по отношение на Русия. След думите му, че Москва отново потвърждава присъствието си в света и "се превръща в заплаха", испанският посланик бе извикан в руското външно министерство. В друго интервю за същото издание политикът заяви, че е бил разбран погрешно. "Не казах, че Русия е враг на Испания, говорих за Европа. Казах, че Европа вижда как бившият й защитник Съединените щати престава да го защитава и как бившият му съперник или враг се появява отново, имайки предвид СССР ", обясни Борел.

Парадоксът на Европа - като България

Следящите крамолите или казано по европейски преговорите за най-апетитните постове в европейските институции със сигурност са направили...

Рар не изключи възможността в ЕП да има сили, които да се опитват да се намесят в назначението. "Европейските депутати могат да кажат: уморени сме от френско-германското задкулисно споразумение. Ние ще отхвърлим тези номинации, не ни попитаха въобще", предложи експертът. " Ето защо мисля, че през следващите дни ръководителите на европейските страни ще извиват ръцете на европейските депутати, ще говорят с тях, ще ги убеждават и сплашват някъде. Ако тези кандидати не бъдат одобрени в Европейския парламент, те ще се опозорят, нещо което не могат да си позволят. Такъв удар по институциите от държавните глави на ЕС никога не е имало" Отхвърлянето на кандидатите, предложени от Европейския съвет, каза той, ще бъде силен удар за Макрон и Меркел. "Ето защо на депутатите ще им набиват в главите: в никакъв случай да не се провалят тези кандидати, защото по този начин унищожавате политическите кариери на лидерите на Франция и Германия. Мисля, че аргументите им ще стигнат до това, но да поживеем и ще видим", добави анализаторът.

Междувременно поне една интрига в ЕС стана по-малко: на 3 юли в Страсбург европейските депутати избраха нов ръководител на ЕП. Те гласуваха за италианеца Давид Сасоли. Той вече е успял да заяви, че към момента не вижда никакви предпоставки за промени в подхода на ЕС към санкциите срещу Русия. "Струва ми се, че няма предложения за преразглеждане на вече взети решения", каза политикът. Той призна, че "има свои собствени идеи" по този въпрос, но не ги е разкрил, като се има предвид, че като председател на ЕП той не трябва да ги изразява.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com