Майка на 7 деца е новият кандидат за председател на ЕК

6811
Майка на 7 деца е новият кандидат за председател на ЕК
Снимка: Getty Images/Guliver

Германката Урсула фон дер Лайен, която е министър на отбраната на страната, е новият кандидат за председател на Европейската комисия. Номинацията ѝ, предложена още вчера, се обсъжда на протичащото в момента заседание на европейските лидери в Брюксел, предава Politico.

Германски медии твърдят, че фон дер Лайен е консенсусна кандидатура на Франция, Вишеградските страни и балтийските държави. Френският президент Макрон е поставил условие, че ако германката оглави ЕК, страната му трябва да получи ръководното място на Европейската Централна банка. За него Франция предлага Кристин Лагард, шеф на МВФ.

60-годишната Урсула фон дер Лайен е потомствен политик. Баща й Ернс Албрехт е бил премиер на Долна Саксония от ХДС и генерален директор в ЕК. Родена е в Брюксел, завършила е икономика и медицина, има 7 деца. Била е министър по семейните въпроси в Долна Саксония и министър на труда и социалните въпроси във федералното правителство в Берлин.

При одобряване на фон дер Лайен на останалите висши постове ще са служебният премиер на Белгия Шарл Мишел - председател на Европейския съвет, и бившия еврокомисар Марош Шефчович - върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Ако бъде избрана, Фон дер Лайен ще стане първата жена, която ще оглави Европейската комисия. Освен това Европейската народна партия ще продължи да контролира Комисията. Тя има подкрепата на Франция заради доброто владеене на френски език и факта, че познава добре Брюксел.

Битката за нов председател на ЕК - нова разделителна линия в ЕС

Между Франция и Германия се появиха признаци на разногласия, след снощната среща на лидерите на ЕС, която е първата след края на европе...

При това положение водещият кандидат на ЕНП Манфред Вебер може би няма да получи председателското място на Европейския парламент, тъй като Германия ще получи 2 ключови поста.

Името на председателя на ПЕС Сергей Станишев също се обсъжда като възможен кандидат за президент на Европейския парламент. Станишев е евродепутат от 2014 г., беше премиер на България между 2005 и 2009 г.

Според някои медии все още се обсъждат и имената на Кристалина Георгиева, Мишел Барние и Маргрете Вестагер за председател на ЕК, както и че не е напълно отхвърлен водещият кандидат на ПЕС Франс Тимерманс.

Важна роля в дискусиите на възможните кандидати има и българският премиер Бойко Борисов, който предложил Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет. Кандидатурата ѝ обаче не е събрала достатъчна подкрепа, а впоследствие Борисов е провалил сделката за председател на ЕК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com