Туристически бум в Турция: Какви са причините?

36418
Туристически бум в Турция: Какви са причините?
Снимка: iStock

Турция ежегодно поставя рекорди по привлечени туристи, напредвайки с високо темпо към реализирането на поставените за 2023 г. супер амбициозни цели.

Комбинацията от спираща дъха природна красота, исторически и културни обекти и страхотна храна, превръща Турция в една от най-добрите туристически дестинации в света. Както и в предишните години, и през 2019 г. броят на пристигащите туристи в Турция отново нараства. Посетителите са се увеличили с 13,7%, достигайки 51,8 млн. души, което е рекорд за всички времена, пише TRT World, цитиран от Expert.bg.

"Златна ера" за туризма в Турция, милиони летовници прииждат в Анталия

Туристическият сектор в Турция преживява златна ера. Местата в хотелите в курорта Анталия са изцяло заети за 2019 г. и туроператорите в...

Турция до голяма степен е разнообразила туристическата си индустрия, добавяйки нови места към обичайните дестинации, като същевременно работи усилено за постигане на целта да увеличи броя на посетителите до 75 млн. до 2023 г., посочва Али Билир, зам.-председател на Асоциацията на турските туристически агенции (TURSAB).

"С гостоприемството на турците и качеството на съоръженията Турция не е много далеч от достигането на целта от 75 млн.", смело твърди Билир пред TRT World.

По думите му сигурността в страната се подобрява през последните няколко години, което привлича все повече хора и създава положително възприятие в съзнанието на любителите на пътуванията.

Турският туризъм продължава да се развива в позитивна насока и покрай нарастващия брой на пристигащите туристи страната вероятно ще спечели 34,5 млрд. долара само от туристическата индустрия, отбелязвайки исторически рекорд, показват последните официални данни.

Най-многобройните туристи очаквано са руснаците – те са 7 млн. само през 2019 г. Посетителите от Германия са 5 млн. (голяма част от които вероятно са с турска жилка, б.р.). Пазарният туризъм изкачва българите до престижното трето място, като 2.7 млн. български граждани са посетили южната ни съседка. След нас се нареждат пристигащите от много по-големи държави като Великобритания и Иран.

Българите отново са сред най-многобройните туристи в Турция

България е трета по брой туристи, посетили Турция през първата половина на тази година, показва новата статистика на турското министерс...

Културната и историческа столица на Турция – Истанбул и туристическата перла Анталия запазват короната си на най-посещаваните дестинации, като са приели близо 30 млн. туристи през миналата година.

Здравен туризъм

Южната ни съседка има голям потенциал за здравен туризъм, като нейните болници и специалисти са все по-желани от хората по цял свят. Освен медицинския и термалния туризъм, тя предлага високо качество на рехабилитация и здравни услуги за възрастни хора и инвалиди.

Европейските страни с тяхното застаряващо население са най-важният целеви пазар за Турция и тя смята да ги обслужва с развитите си съоръжения през следващите години. "Турция е сред петте най-посещавани страни за здравен туризъм в света", изтъква Билир.

Как страната ще привлича все по-голям брой туристи и ще печели все повече от тях, прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари