Убийството на Немцов – не бързайте с изводите във вреда на Путин

44942
Убийството на Немцов – не бързайте с изводите във вреда на Путин

От многото въпроси, възникнали след убийството на Борис Немцов – 55-годишният опозиционер, който през 90-те години беше губернатор, а след това първи заместник в правителството на Борис Елцин, от особена важност са два: 1. Кой го направи и защо? 2. Как това ще повлияе на отношенията между Русия и Запада?

Западните страни вече призоваха за провеждането на щателно и обективно разследване, което да привлече от отговорност убийците. Много анализатори и представители на медиите, естествено американските, вече произнесоха присъдата: Путин е заповядал да убият Немцов, за да сплаши и усмири опозицията, пише в свой коментар Раджан Менън за американското издание National Interest. С това той иска да каже: "Не си правете шеги с мен, иначе ще ви убият".

Има заподозрени за елиминирането на Немцов

Вече има заподозрени по делото за убийството на руския опозиционен политик Борис Немцов. Това стана ясно след изказване на директора на...

Сега всички, които смятат, че Кремъл не е поръчал Немцов, просто не виждат това, което става в путинска Русия. Убийството на Анна Политковска, затварянето на Ходорковски, отравянето с полоний на Литвиненко – това са само някои от ярките примери, които показват, че с правителството на Путин най-добре да не се правят шеги.

Но точно в това е проблемът с изводите за гибелта на опозиционера – не бива да се смята, че зад убийството на Немцов стои само режимът.

Обвиняват Путин в много неща, но не и в глупост. Западните лидери и много руски експерти бяха уверени, че под натиска на санкциите Путин ще спре намесата в Украйна, но той разшири руската подкрепа на сепаратистите в Донбас и активизира военното участие в конфликта в Източна Украйна – дори на фона на ожесточената икономическа криза.

Независимо, че предричат неговото поражение, няма никакви основания да се смята, че той е заплашен от нещо. Общественото мнение показва, че популярността му, както и преди, е много висока.

Каквото и да е нивото на недоволство на руснаците във връзка с войната в Украйна и икономическия спад, опозиционните сили, както и преди, са дезорганизирани. Най-малко Путин е искал десетки хиляди руснаци да излязат по улиците на Москва, а точно това получи той след убийството на Немцов. Трудно е да се повярва, че проницателният Путин не е предвидил това.

Подозират чеченски главорез за разстрела на Немцов, разследват го и за организация на покушение срещу Путин

Следствието по делото за разстрела на руския опозиционер Борис Немцов работи по версията за престъпление, извършено от Адам Осмаев (на ...

Наистина Немцов искаше да организира протест срещу войната в Украйна, но никой не се надяваше, че той ще събере тълпи. Да, той планираше да публикува брошурата „Путин и войната“, която според него щеше да бъде доказателството, че войната в Украйна е отдавна планирана. Но средствата на кремълската пропаганда са безгранични, както и способността на Кремъл да плаши частните медии. ПР машината на Путин щеше да обяви разобличаващите факти като дезинформация, а ако се появяха документи, те щяха да бъдат обявени за фалшиви.

Според писателката Маша Гесин, ако Путин и обкръжението му не са поръчали убийството на Немцов, то създадената от тях атмосфера на агресивен шовизинъм и политическа параноя би могла да вдъхнови руските националисти. Освен това се изказват и предположенията, че убийците на Немцов са искали да засилят разногласията между Русия и Запада, за да повлияят на хода на хода на дискусията в САЩ за въоръжаването на Украйна.

Ако войната в Украйна развали отношенията между Русия и Запада, то убийството на Немцов ги разруши окончателно. Нищо не може да удовлетвори най-яростните критици на Путин освен разследване, което да докаже вината на Кремъл, а това е напълно изключено. Отговорността за случилото се, до голяма степен, е на руския президент. Сега към него се отнасят враждебно, както никога до момента, особено в САЩ. По-точно казано, онези които настояват за предоставянето на оръжие на Украйна, ще разберат, че сега аргументите им звучат по-убедително, независимо от това, че убийството на Немцов и предлаганите от тях мерки не са свързани помежду си, от гледна точка на смисъла. Убийството, макар и шокиращо, не може да даде отговори на въпросите, свързани с въоръжаването на Украйна.

Целта на предоставянето на американско оръжие на Украйна, както и по-рано, остава неясна. Може би това е нужно, за да се окаже военен натиск върху Путин, за да прекрати войната и да сключи изгодна за Киев сделка? Или за да осигури средства на Киев, необходими за победата над сепаратистите и свалянето на „републиките“? Ако е първото, тогава какво ще попречи на украинския президент Петро Порошенко, вдъхновен от подкрепата на САЩ, да действа в посока на второто (безусловна победа), ако всичко наистина зависи от американското оръжие?

Остава неизяснено и какво ще прави Вашингтон ако Путин предприеме ответни мерки и насочи към Украйна още повече военни и оръжие, а сепаратистите завладеят повече територии.

Синът на Немцов: Баща ми беше чист и честен човек

На погребението на разстреляния руски опозиционер Борис Немцов се събра цялото му семейство. Там беше 87-годишната му майка Дина Яковле...

Може би Обама ще изпрати още оръжие? А ако това не реши проблема? Как привържениците на въоръжаването на Украйна си представят разликата между отбранително и нападателно оръжие?

Колкото и ужасно да е убийството на Борис Немцов, то по никакъв начин не решава тези въпроси. И докато те не бъдат решени, доводите в полза на предоставянето на оръжие на Украйна, остават неубедителни. Но това няма значение: ако днешното примирие не се спазва, в Украйна ще се достави американско оръжие. И към вземането на подобно решение ще подтикне именно убийството на Немцов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com