X
 
 

Убийството на Сюлеймани може да бъде клечката кибрит в Близкия изток

2261 30
Убийството на Сюлеймани може да бъде клечката кибрит в Близкия изток
Снимка: Office of the Supreme Leader
Новината за ракетна атака от американска страна срещу летището в Багдад и убийството на иранския генерал Сюлеймани окончателно отвори кутията на Пандора в Близкия изток. Не добре обмисленият ход на американския президент Доналд Тръмп рискува да размести пластове във взривоопасния регион.

Фигурата на Сюлеймани беше толкова важна в иранската страна, че политолози, журналисти и лаици започнаха да обсъждат възможността за пълномащабна война между Иран и САЩ. Такава война обаче е малко вероятна, но за сметка на това е доста възможна продължителна конфронтация на базата на прокситата.

"Отговорен" разнобой в ЕС за кризата в Близкия изток

Близкият изток се тресе и опасенията за "Трета световна война" заливат социалните медии, а ЕС няма единна позиция по въпроса, пише Pol...

Подобно развитие ще бъде неблагоприятно и за двете страни. С действията си САЩ са на път да изгубят и крехката подкрепа за тяхното присъствие в Ирак. В отговор на американската атака, парламентът в Ирак гласува проекторезолюция, с която да принуди войските на САЩ да напуснат страната. Ако това се случи, то как това ще помогне на войната с "Ислямска държава" и "Ал Кайда" в региона? Другите варианти предполагат САЩ да останат напук на решението на една суверенна държава и на управление, поело страна именно заради техни интервенции в миналото. Нови военни удари в Ирак също не са изключени, но и те не биха донесли особени позитиви на САЩ. Освен разбира се чисто финансовата страна, която касае военно-промишления комплекс в страната, чийто представител е и Доналд Тръмп. Но е добре да се направи разграничение между държавния и частния интерес.

Ако все пак САЩ напусне Ирак, но цели да остане в района около реките Тигър и Ефрат, то единствената им опция са кюрдските територии и установяването на нов баланс на силите там през още по-голяма подкрепа за кюрдите. Така обаче ще срещне солидния отпор на Турция, която все още се явява важен стратегически съюзник на американската страна. Кюрдите пък вече имат едно наум по отношение на американските съюзници, след предателството спрямо тях, извършено на територията на Сирия.

Съдейки от историческия опит, САЩ могат да затънат за десетилетия в  Иран, без да могат да постигнат нещо конкретно извън това, че евентуално ще държат петрола и природния газ в държавата. Но на каква цена? Досега тероризмът по света, чиито корени на произход са от Близкия изток, в над 90% от случаите произхожда от салафитско-уахабитските течения в исляма.

По света има над милиард и половина мюсюлмани, от които над 85% са сунити. Сунитите съставляват предимно държавите от Арабската лига (Саудитска арабия, Кувейт, Катар, ОАЕ, Египет, Алжир, Судан, Мароко, т.н.), както и Турция, Афганистан, Пакистан, Индонезия и др. В Сирия също преобладаващото мнозинство от мюсюлмани са сунити, но управляващият елит в страна е съставен от шиити. Мнозинство от шиити има само в  Иран, Ирак, Бахрейн и Азербайджан.

В сунизма съществува т.нар. уахабитско направление. Уахабизмът е по-скоро е научно название. Уахабизмът, който е известен още като ислямски фундаментизъм или салафизъм, се формира в края на 18. век, когато създателят на учението Ал Уахаб е приет от саудитската династия. В общи линии идеите му са, че ислямът трябва да бъде пречистен чрез завръщане към корените и строго спазване на текстовете. В резултат се появява една доста агресивна нова интерпретация на корана и свещените книги. Целта на уахабизма е унификация на ислямското пространство, като според него дори хора, изповядващи исляма, но не според уахабитското разбиране, могат да бъдат третирани като неверници от най-нисък порядък, т.е. врагове, подлежащи на унищожение. Уахабизмът е в основата на съвременния саудитски ислям и официална религия на Саудитска Арабия. Той се изповядва от забранени терористични организации като "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

Берлин: Разпалването на конфликт в Близкия Изток трябва да се предотврати на всяка цена

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас изрази загриженост във връзка с решението на парламента на Ирак да изгони всички ч...

От своя страна шиизмът има много разклонения и представлява много пъстра етнокултурна мозайка от "чисти шиити", алевити, исмаилити, др. Самият генерал Сюлеймани беше създател на шиитските милиции, воюващи с уахабитските терористични организации. С действията си обаче САЩ рискува радикализирането на шииитските общности и изкуствено създаване на тероризъм. Не изглежда случаен фактът, че голяма част от терористите произхождат от страна, където преди това са осъществени американски интервенции.

И ако при досегашните военни удари на  САЩ, радикализацията е довела до епизодични терористични атентати, важно е да се уточни следното. В Иран оперира граждански реактор на площадката в Бушер, в който има 60-70 тона ядрено гориво уранов оксид. Ясно е какво би станало, ако се стигне до използване на ядрени оръжия от отчаяние. В добавка към това трябва да се има предвид, че за въпросните шиити Сюлеймани беше герой и убийството му се приема подобно на такова на член на семейството.

Руският вестник “Взгляд“ посочва, че "за съжаление, ядрените оръжия изглежда са единственият фактор, който коренно променя политиката на САЩ спрямо страната, която го е създала. Именно създаването на ядрен арсенал обикновено води до факта, че страната, която го е получила, изчезва „мистериозно“ от американските военни планове. И очевидно Техеран отлично разбира същността на такава рецепта, която най-надеждно затваря за САЩ дори хипотетичната възможност за открита война с Иран.

Досега най-новите реални действия на Иран по отношение на ядрените оръжия бяха извършени в началото на ноември 2019 г., когато Техеран официално отново понижи нивото на задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) и пусна допълнителни 30 модерни центрофуги IR-6 за обогатяване на уран. По отношение на декларациите Иран отиде още по-далеч - на 5 декември Техеран обяви, че няма да ограничава обогатяването на уран с никакви граници, което на практика разрушава целия механизъм на работа на СВПД.

Дори ако това не е казано изрично, Техеран по всякакъв начин заявява, че ядрените оръжия, разбира се, не са целта на подобни действия и изявления, но именно те са тези, които отварят пътя на Иран при създаването на ядрени оръжия.

Иран обяви награда от 80 млн. долара за главата на Тръмп

Иран дава награда от 80 млн. долара за главата на американския президент Доналд Тръмп. Новината бе съобщена на живо по телевизия Al Ara...

Заслужава да се разбере, че подобни действия на Техеран вече са свързани изключително с отношенията му с Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, тъй като САЩ през май 2018 г. напълно се оттеглиха от СВПД. Сега, след убийството на Касем Сюлеймани, декемврийските декларации от Техеран могат да бъдат приложени възможно най-бързо в практически план, след което Иран най-накрая ще може да загуби статута си на „прагова страна“ и да се превърне в пълноценна ядрена сила. Разбира се, създаването на единичен ядрен заряд няма да може да промени реалния баланс на силите. Както показва практиката, след подобно събитие появата на Доналд Тръмп някъде в Техеран ще изглежда не е по-екзотично от скорошното му посещение в демилитаризираната зона на границата между Южна и Северна Корея.

Именно този фактор, изглежда, принуждава Съединените щати по всякакъв начин да ескалират конфликта в опит да го прехвърлят в отворена фаза възможно най-бързо. Тъй като в дългосрочен план след няколко години (или дори година или две) Иран може да се сдобие с "ядрен жокер", който ще бъде предвестник на края на играта според американските правила."

Важно е да се спомене, че официално Иран няма обвързващи военно-политически споразумения със своите съседи. Дори със Сирия Иран е свързан само със споразумение за военно сътрудничество. Повечето от иранските съюзници в региона не са държави като такива, а влиятелни политически и военни сили в тях. Например в Ливан е войнствената ливанска шиитска организация и политическата партия „Хизбулла“, а в Йемен е шиитската политическа група на хутите, чието военно крило представлява милицията „Ансар Аллах“. По същия начин Иран осигурява своето влияние в съседен Ирак, разчитайки на няколко шиитски политически партии със собствени паравоенни сили. Освен това в Бахрейн има скрита проиранска шиитска опозиция, където шиитските размирици, потушени с помощта на Саудитска Арабия, последователно пламваха през 2011, 2012 и 2016 година. Всички неформални съюзници на Иран често са обединени в така наречения „шиитски пояс“ (или „шиитски полумесец“), който условно се простира от Ливан и Сирия през Южен Ирак до територията на самия Иран. Именно на изграждането на такъв „клуб на приятелите на Иран“ покойният Касем Сюлеймани е посветил много на своите усилия.

Впечатление прави липсата на намеса от страна на Русия по отношение на конфликта между Иран и САЩ. То е продиктувано от руските интереси, свързани с петрола. Иран може да разчита на подкрепата на друга велика сила в лицето на Китай, но Поднебесната империя има свои сериозни вътрешни проблеми, като е подложена и без това на ожесточени атаки от САЩ по линия на търговското противопоставяне.

Иран последователно се застъпва за единен Ирак, но това вече изглежда мисията невъзможна. Именно убитият Касем Сюлеймани беше „сивият кардинал“, който фактически задържа Иракския Кюрдистан от сецесия след референдума за независимост през 2017 година.

Иран заплаши САЩ с "нов Виетнам", НАТО спря обучителна мисия в Ирак

Иран обяви "началото на края" на американското присъствие в Западна Азия заради убийството на най-влиятелния командир Касем Сюлеймани м...

С неговото убийство не се защитават никакви свободи, както вероятно вече и американският президент вече е разбрал съдейки по сдържаните му реакции от последните му изяви в Twitter. Неминуемо ударите предизвикаха и отговор от страна на Иран. Той се изрази в  изстрелването на балистични ракети тази нощ срещу две авиобази в Ирак, където са базирани американските и коалиционните сили. До момента няма данни за пострадали и жертви, а Fox News потвърди информацията. В Twitter обаче се появиха гневни коментари, тъй като MSNBC си позволи да цитира ирански медии, които твърдяха, че са убити 30 американски военни, но с уточнение, че това не е потвърдено.

Дали обаче това не е само началото на нещо, което може да излезе от контрол? Не е лошо да си припомним какъв и поводът за началото на Първата световна война. Близкият изток отдавна е арена на бойни действия, в която прозират много дълбоки интереси. И понякога е нужна само една клечка кибрит, за да пламне унищожителен огън. Пред който този в Австралия да бледнее. Свикнали да изхождат от страната на силата, от САЩ направиха опасен ход с трудно предвидими последствия.

Автор: Тодор Беленски

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 20 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  айде по-скоро да почват да отмъщават, че да ги турим в списъка при СеСеУсерето
 • Тота 19 Тота преди 2 седмици Профил на трол?
  Лелеее, като чета бг заглавията все едно България ще участва във война.Стига сте надъхвали хората с тези глупости...ВОЙНА НЯМА И НЯМА ДА ИМА (а и това не е ваша работа)..пуснете си една американска програма и ще видите че хората там дори не чули.А и вас това най-малко ви засяга.Темата се преекспонира защото всички в БГ обичат да гледат сеир....Пресата ви промива мозъците защото тема се харчи яко. виж още ›› ...а вие сте идиоти.
 • Анонимен 19.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  идиота си ти, щом четеш български новини, а и не живееш тук, в щатите, нали, руски трол
  : 0 !
 • Анонимен 18 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Във връзка с позицията на комунистите и преди и сега, може да перифразираме : Дружбата с “Хизбула” е нужна на България така, както въздуха и слънцето за всяко живо същество. Ето и някои подробности за тази дружба, и не само с “Хизбула” : https ://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-general-priznava-kgb-i-andropov-sazdadoha-osnovite-na-islyamskiya-terorizam-36345
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Според публикация на в. “Джерузалем пост” от февруари 2018 г. българската прокуратура е прикрила шиитската групировка “Хизбула” като организатор на атентата, на което тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров отговори, че “ние не обвиняваме организации, държави, движения. Извършителите са физически лица.” https ://www .dnevnik.bg/bulgaria/2018/02/05/3124346_niama_kak_hizbula_da_bude_obvinena_po_d виж още ›› eloto_sarafovo/#comments-wrapper —— Става все по-интересно!
  : 0 !
 • Анонимен 18.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Свързан ли е „антитерористът” Славчо Велков с планирания от ген. Солеймани атентат в Сарафово? - https ://faktor.bg/bg/articles/petak-13-uchastval-li-e-antiteroistat-slavcho-velkov-v-planiraniya-ot-gen-soleymani-atentat-v-sarafovo
  : 0 !
 • Анонимен 17 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Пустите ни путинисти, станаха ислямисти!
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Хайде сега да се разберем: поради каква причина русофилите у нас автоматично реагират и като аятолахофили, заклеймявайки ликвидирането на ирански ( болни, натоварени с отговорността за смъртта на стотици и хиляди жертви в Иран и в региона ) военно престъпни мозъци? От симпатия към иранския режим, един от най-свирепите противници на правата и свободите на собствения народ, който се опитва с огъ виж още ›› н и меч да натрапи тази своя “ценност” на други страни и народи в региона? Поради внезапна привързаност към международното право, което би трябвало да изправя военнопрестъпниците пред международен съд, а не да извършва “извънсъдебна разправа” с тях ( както писаха руските медии, за които съдебната разправа на руския режим с негови критици у дома и отравянето им в чужбина е норма, възприемана като част от “спецификата” на така наречения “руския свят”)? Или поради едната омраза срещу Америка и Запада изобщо?
  : 1 !
 • Иван 16 Иван преди 2 седмици Профил на трол?
  Много ще останат разочаровани, но война няма да има. Няма и убити американци.Това с ракетите беше само малък театър с пропаганден характер. Американците знаеха много добре за обстрела и се бяха подготвили, няма да се учудя ако са били предупредени и от самите иранците...така или иначе иранците са предупредили иракчаните и финландския контингент за атаката...Малък спектакъл за успокояване страстите виж още ›› след големите заплахи и клетви на ходжите.Тръмп засега владее ситуацията.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Много сте прав, война не може да има! За война са необходими поне 2 съпоставими военни сили, а такива няма! НАТО притежава 70% от бойните ресурси на тази платета, а само военните разходи на САЩ – т.е. мощ и влияние – са по-големи от тези на 10-те изброени страни взети заедно: Китай, Русия, Британия, Япония, Франция, Саудитска Арабия, Индия, Германия, Италия и Бразилия: http ://www .businessinside виж още ›› r.com/chart-of-defense-spending-by-country-2014-2
  : 0 !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Москва създаде и Хитлер и фашизма; Москва създаде мюсюлманския тероризъм: История на световния тероризъм организиран от Кремъл! Световния тероризъм е организиран и финансиран от Русия! Там все още имала училища за терористи! Не се чудете, че терористите и на бургаското летище, и парижките терористи говорели отличен руски! - http ://www .urantia-s.com/library/suvorov/oblom - Някъде около начал ото виж още ›› на трета страница може да се прочете следното: “Начиная с 1956 года Советский Союзе резко усилил идеологическую, кадровую, военную и финансовую поддержку так называемых национально-освободительных движений во всем мире. В СССР были созданы тайные центры подготовки как рядовых террористов, так и организаторов партизанской войны. Подготовка кадров шла как по линии КГБ, так и по линии ГРУ. Одним из таких центров было Одесское высшее общевойсковое командное училище, которое находилось под плотным контролем ГРУ. В этом училище был развернут так называемый «партизанский факультет», в котором готовили бойцов из стран Азии, Африки и Латинской Америки. В 1965 году факультет разросся до таких размеров, что училище пришлось разделить на Одесское и Киевское. В Одессе остались учиться темнокожие борцы за свободу, а советских курсантов отправили в Киев. Начиная с середины 1950-х годов партизанские войны и сопутствующие им атаки террористов во всем мире набирали размах, а вскоре и вышли из-под контроля советских товарищей. Но чем дальше наши вожди протягивали свои загребущие руки, тем хуже становилось положение в Советском Союзе и подвластных ему странах. В любой момент могло полыхнуть.” П.П. Може би пък нещо може да му “просветне” за евразийскосоЧиализЪмаТ в ссср и RAZIя?!?!?
 • Анонимен 14 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Както стана ясно от докладите на партньорските тайни служби, Сюлеймани е организирал лично атентата на бургаското летище, изпращайки терористи обучени от руските школи за терористи. За това двамата атентатори, както каза шофьора на таксито, закарал ги до летиштето, говорели отличен руски. Поради този факт българските служби потулиха случая. Българите можем само да благодарим на САЩ, че са отстрани виж още ›› ли един враг на България. Както вече знаем, Андропов е не само създател на ислямския тероризъм, от който произлизат и днешните джихадисти, както твърди в своята книга – “Червени хоризонти” , бившият румънски разузнавач – Йон Михай Пачепа. Друг негов “колега” от соцлагера – чехословашкият генерал Ян Шейна твърди, че Хрушчов е също създателят на международният трафик на наркотици – КОКСинтернЪт, в книгата – “Червен кокаин”. Путлер също е член на коксинтернЪт още от Лениниград, и последната пратка от половин тон кокаин доказва, че КГБ и лично Путлер е альфа-сабаката в този КОКСинтерн! Допълнение за кокаиновите посоли на унилата лошадь: http ://www .kasparov.ru/material.php?id=5A9EB8555FA74
 • Анонимен 13 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  София пак се снишава по въпроса за Иран, за да не дразни неговия руски спонсор!
 • Алекс 12 Алекс преди 2 седмици Профил на трол?
  НАТО наистина трябва да бъде обявено за престъпна организация от всички. А България трябва да преустанови членството в тази криминална банда. Огромната част от българите не желаят това, но продажните политици го натрапиха. Кога най-сетне ще има референдуми по такива важни въпроси или само ще си играем на "демокрация"?
 • Ангел 11 Ангел преди 2 седмици Профил на трол?
  Изключително наглото убийство, извършено от Рижавия нарцис възмути целия свят! Щатите ще си понесат последствията и то не само от Иран.
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  убийствата на терористи не са нагли, а справедливи, червен хемороид рублопродажен
  : 1 !
Нагоре