Украински посланик: Тези оръжия от САЩ ще помогнат да обърнем войната (ВИДЕО)

10735
Украински посланик: Тези оръжия от САЩ ще помогнат да обърнем войната (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украинските лидери започнаха да говорят за победа над Русия още тази година. Изобилието от нови западни оръжия, които сега се изпращат в Украйна, създава важен прецедент за увеличена подкрепа от НАТО за Киев през 2023 г., каза един от висшите посланици на страната.

Вадим Пристайко, украинският посланик в Обединеното кралство и бивш външен министър, каза в интервю пред Newsweek в украинското посолство в Лондон, че западната военна помощ с включването на по-модерни оръжия е „необходима и жизненоважна, за да се предотврати замразяването на конфликта“.

„Нека координираме всичко това и да видим какво може да се случи“, - каза Пристайко, който беше ръководител на мисията на Украйна в НАТО и посланик в Канада. Той предупреди, че "капковите" доставки на военна техника за Въоръжените сили на Украйна ще бъдат по-малко ефективни.

"Може би ще започне пробив някъде на юг или целият фронт ще започне да се движи поради допълнителна артилерия, танкове и всичко останало. Той ще се движи толкова бързо, че руснаците накрая ще решат, че толкова стига", каза посланикът.

Тази седмица Украйна осигури Съединените щати, Франция и Германия да изпратят десетки нови бойни машини на пехотата - съответно Bradley, AMX-10 RC и Marder - в помощ на украинската армия. Още: Прогноза: 3 оръжия, които САЩ няма да даде на Украйна (ВИДЕО)

Германия също обяви, че ще изпрати произведена в САЩ зенитно-ракетна платформа Patriot, която ще се присъедини към първата подобна система, доставена от Съединените щати и на която украинските оператори вече се обучават. Patriot е най-скъпата единична оръжейна система, доставяна в Украйна досега.

Пристайко каза, че доставката на системата за ПВО Patriot може да помогне да се придвижи и въпросът за изпращането на други важни бойни системи в Украйна, като основни бойни танкове и изтребители, които Западът досега се колебаеше да предостави на Киев.

"Не очаквахме системата "Пейтриът" да се появи толкова скоро у нас - сподели той. - Сериозно казано, това е първокласна противоракетна система. Мисля, че въпросът за танкове, хеликоптери и дори самолети сега ще бъде разрешен много по-лесно."

Тази постепенна еволюция на военната помощ, каза той, "е естествена". "Каква е разликата между самоходната артилерия и танка? Каква е тази непреодолима разлика между тях?

Украйна и нейните партньори от НАТО, продължи посланикът, трябва да се подготвят за незабавно бойно използване на тези оръжейни системи. "Нека сега да обучим нашите шофьори, стрелци и механици. Хората ни чуват и разбират", предложи Пристайко.

Според него обучението на украинските военни в чужбина е много ценно за Киев. Десетки хиляди украински войници се обучават в Европа и САЩ.

„Първо, това ни позволява да свалим част от тежестта от плещите си, тъй като не е необходимо да отклоняваме войски, за да обучават нови бойци", каза Пристайко.

„Второ, безопасността на такова обучение се увеличава, защото руснаците от време на време се опитват да ударят нашите тренировъчни бази някъде в дълбините на западната част на страната, където обучаваме наборници“. Още: Оръжие за Украйна: Какво трябва да дадат САЩ и Запада за украинска победа?

„И трето, ние все повече се запознаваме с културата на НАТО. Така ставаме съвместими, защото се учим на място в базите на Алианса. И затова съм сигурен, че ще бъде взето политическо решение сега или по-късно, но ще станем част от НАТО. Хората просто трябва да свикнат", каза той.

Западните партньори все още не са отворили своите военни запаси в степента, в която Украйна би искала. Киев се нуждае от много повече платформи за ПВО, основни бойни танкове, изтребители и боеприпаси с голям обсег, съвместими с оръжията на НАТО, като високомобилната артилерийска ракетна система HIMARS.

"На Запад има тенденции от чисто популистко-политическо естество, които забавят трансфера на такива оръжия към нас. За много хора е доста трудно да преживеят страховете от възможна ескалация на военните действия заради тези оръжия – каза Пристайко за някои от чуждестранните партньори на Киев. – Нали руснаците през цялото време заплашват с възможна ескалация.”

"Все още няма консенсус. Има много играчи с различни политически възгледи за това как ще свърши всичко. Но факт е, че тези леки танкове или системи Patriot са много интересни. Това вече е нещо", продължи той. Медия от САЩ шикалкави: Украйна няма да бъде готова за Patriot до 2024 година

В САЩ политици отдясно и отляво критикуваха мащаба на американската военна помощ за Украйна, която надхвърли 50 милиарда долара. Пристайко отхвърли тези опасения, като каза, че повече американска подкрепа също означава повече доходи за американските корпорации и работници.

Според него по-голямата част от военната техника, която сега отива в Украйна, е сравнително стара. "Някои от тези оръжия като цяло са с изтекъл срок на годност. Понякога се шегуваме, че ако нашите партньори просто не искат да се разпореждат с тях, тогава е по-добре да ни ги дадат. Ние ще насочим тези оръжия в правилната посока", каза той.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари