Украинските бежанци в Полша скоро може да се превърнат в проблем с измерение глад и бездомност

56815
Украинските бежанци в Полша скоро може да се превърнат в проблем с измерение глад и бездомност
Снимка: Getty Images

Рекорден брой бежанци пристигнаха в Полша след началото на конфликта в Украйна. Много поляци ги взеха под покрива си, но сега "самаряните" искат да се върнат към нормалния живот, пише в свой материал изданието Onet.pl. А полското правителство няма достатъчно ефективни програми за толкова бързо презаселване на огромен брой бежанци. Съответно, на преден план изникват въпроси като бездомност и дори глад. 

Бежанците напускат домовете си, имотите, често любимите си хора. И бягат в неизвестното. Полската фондация "Отворен диалог" помага на бежанци, войници и ранени от самото начало на войната в Украйна. Сега фондът бие тревога. Парите започват да свършват, а проблемите стават все по-големи. "Вече идват при нас хора, които са приели бежанци под покрива си, но искат да се върнат към нормалния си живот. И е трудно да ги обвиняваме. Страхувам се от бездомност и глад", казва Каетан Врублевски от фондацията.

Румъния е прибрала над 1 млн. украински бежанци

От 24 февруари, когато започна войната в Украйна, в Румъния са влезли над един милион украински граждани, съобщи пресслужбата на гранич...

"Отворен диалог" се занимава с презаселването на бежанци. Тези, които трябваше да напуснат предишните си домове или които не можеха сами да наемат нищо. За фондацията е по-лесно, възприема се по-надеждно от "майка с три деца с чуждо гражданство". Някои остават в Полша, други пътуват по-нататък на Запад. Доброволците правят това, защото няма държавна програма, а Полша не е в състояние да приеме такъв брой бежанци.

Членовете на фондацията помнят добре първите дни на войната. Те направиха това, което направиха всички останали. Отидоха до границата, докараха хора, които чакаха там с хиляди. Майки, деца, възрастни хора, болни. Колите се движели почти без прекъсване. По-късно започнало търсенето на апартаменти за тези, които дойдоха в Полша.

Така се появиха Къщите на майките, установи се сътрудничество с хора, които даряват своите вещи. Но нещата се променят и не само за тези, които бягат от кризата.

Ще има ли повече бездомни в Полша?

"Темпото на промяната е огромно", признава Бартош Крамек. Инфраструктурно не сме готови да приемем такъв брой хора сега. Разбира се, има и павилиони, превърнати в двуетажни къщи, като известния Птак край Варшава, но тук първоначалните идеи се разминават с реалността. Планът беше тези хора да прекарват там няколко дни. Междувременно някои остават на тези места в продължение на много седмици.

Червеният кръст: Европа показва "двоен стандарт" спрямо бежанците

Ръководителят на Червения кръст Франческо Рока обвини Европа в "двоен стандарт" спрямо бежанците. Според него няма разлика между човек,...

Затова "Отворен диалог" се опитва да осигури не само по-добър живот на бежанците. "В средносрочен и дългосрочен план виждам следната възможност: новодошлите могат да ни дадат импулс за развитие – демографски и инфраструктурнп ще са необходими нови инвестиции, но трябва да се погрижим за тяхното интегриране и адаптиране към нуждите на пазара на труда. Това е доста трудна задача за жени, които имат да се грижат за деца и възрастни хора, но трябва да се направи. Много зависи от това дали членовете на семейството им ще се присъединяват към тях в бъдеще. Имаме нужда от реална имиграционна политика, която ще се основава на два стълба: презаселване и интеграция", казва Крамек.

От началото на конфликта не само нуждите на украинската армия се промениха. Много неща се промениха по отношение на бежанците. От няколко седмици все повече хора решават да се върнат в Украйна. На тяхно място обаче идват други. А средствата за помощ се изчерпват.

"Предвиждахме, че единодушната помощ на поляците – макар и фантастична – има граници и няма да замени координирана политика на държавно и местно ниво. Трябва да има подкрепа или поне сериозни сигнали и стимули от системен характер, които липсват. Това става очевидно. Получаваме все повече и повече доказателства, че хората биха искали да се върнат към нормалния живот, че вече не могат да се справят финансово или дори психологически. Не можете да ги вините. Непрекъснато се страхуваме, че в даден момент хуманитарната криза ще стане повече от реална", казва Крамек.

Проблеми с презаселването

"Няма програма за презаселване. Междувременно много западни държави са готови да приемат бежанци, има и социална готовност за тази стъпка. Полша не е в състояние да приеме адекватно всички бежанци и да ги настани. Правителството изобщо не повдига тази тема, да не говорим за действия. Ние го правим колкото можем, но сме просто малък фонд", казва Крамек.

В Чехия се намират около 200 000 украински бежанци

Около 200 000 бежанци от Украйна са останали на територията на Чехия, заяви първият вицепремиер и министър на вътрешните работи Вит Рак...

Същото мнение споделя и Кайетан Врублевски, който координира въпросите, свързани с презаселването. Той обаче прави това от много години. Много преди началото на конфликта в Украйна той помага на бежанците.

"Символът на бежанците се превърна в жена с дете, често жени с няколко деца. В такава ситуация е трудно да се намери работа или апартамент. Тези хора не искат да бъдат осигурени. Те искат да работят и живеят нормално, а сега Полша не може да им предложи това. Трябва да мислим за детски градини, ясли, здравеопазване. Полша няма толкова голям опит в миграцията. Не беше готова. Правителството обаче май не вижда това. Полша трябва да се занимава с презаселването на бежанците. Докато други страни искат да приемат украински граждани, ние трябва да го използваме. Като народ ние сме гостоприемни, но топлото сърце не може да замени храната и жилищата", казва Кайетан Врублевски.

Просто няма достатъчно място в Полша. Това може да свърши зле, ако не започнем да действаме системно, заключва той.

Презаселването в Полша е огромен проблем. Повечето бежанци предпочитат да останат в големите градове. "Това е въпрос на достъп до работа, образование. Те се чувстват по-сигурни в големите градове, но това е илюзия. Често местните власти в по-малки места все още могат и искат да повлияят на нещо. Провинцията е по-свободна, повече пространство и възможности за настаняване на бежанци. Ние имаме големи надежди за сътрудничество с местните власти там", добавя Крамек.

"Страхувам се от явлението на бездомност и глад. Сега целта трябва да бъде не оборудването на големи стаи за нощувка, а настаняването на бежанци на места, където биха могли да започнат нормален живот. Но никой не прави това", казва Врублевски.

Украинските бежанци активно напускат България

Украинците, които напускат България, са повече от тези, които влизат в страната. Това каза пред БНР Мариана Тошева, председател на Държ...

Много страни все още приемат охотно бежанци. Особено скандинавските. Ирландия също изразява желание. Тук обаче има друг проблем. Отново финансов.

"В момента дори няма безплатни тестове за COVID-19. Междувременно доста държави ги изискват при влизане от трета страна. Ние поемаме тези разходи. Това е огромен проблем, защото финансите ни са изчерпани. Ние съществуваме от дарения и хората остават без пари", отбелязва Врублевски.

Факт е, че съществуващите решения не работят, както първоначално е предвидено, казва Бартош Крамек. Той цитира примера с павилионите Expo и Ptak във Варшава, които за дълго време се превърнаха в единствен дом за много хора.

ОЩЕ: Докато Путин бомбардира Украйна, руснаци помагат на украинците да избягат

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...