Унгария и Словакия се оплакват от "диктата на Брюксел"

1125
Унгария и Словакия се оплакват от "диктата на Брюксел"
Снимка: sxc.hu

Унгария и Словакия съдят ЕС, защото не са съгласни да приемат бежанци от Гърция и Италия. Кой в случая е прав – тези, които говорят за "диктат на Брюксел", или пък другите, които апелират за европейска солидарност?

Двамата тъжители - словашкият премиер Роберт Фицо и унгарския премиер Виктор Орбан не виждат смисъл в пренасочването на бежанци от Гърция и Италия към останалите страни от ЕС. Още след като европейските вътрешни министри взеха съответното решение през 2015 година, словашкото правителство се оплака от "диктата на Брюксел". Миналата седмица и унгарският премиер Виктор Орбан заяви в Европарламента, че преразпределението на бежанците така или иначе не функционира и в останалите страни-членки. Унгария нямало в никакъв случай да приеме бежанци от Италия или Гърция, където пристигат най-голям брой имигранти.

Представителите на Словакия и Унгария изложиха своите становища пред Европейския съд в Люксембург. Те заявиха, че решението на вътрешните министри за преразпределяне на бежанците, което беше взето въпреки съпротивата на Унгария, Словакия, Чехия и Румъния, е било грешно и формално нередовно в своята формулировка. Двамата тъжители твърдят освен това, че въпросното решението в действителност е представлявало  законодателна промяна, за която е трябвало първо да се  изслуша мнението на националните парламенти.

Може ли ЕС да наложи решенията си?

Обвиняем в този силно политизиран случай е Европейският съвет – т.е. представителството на всичките 28 страни-членки. Негов представител отхвърли аргументите на тъжителите пред Европейския съд. Той заяви, че решението на вътрешните министри почива на адекватни правни основания. Бежанската криза през лятото на 2015 година изисквала бързи действия.

Възможността за взимане на решения с обикновено мнозинство, която е предвидена в Лисабонския договор, била приложена едва след като Словакия и Унгария отказали всякакво сътрудничество. Всъщност ЕК беше предложила 54 000 бежанци от претоварената тогава Унгария да бъдат пренасочени към други европейски страни, унгарското правителство обаче отхвърли и това.

Миналата седмица Виктор Орбан заяви, че неговата страна е принципно несъгласна да приема бежанци и мигранти. На пресконференция в Брюксел той каза, че смята да решава демографските проблеми в страната чрез насърчаване на раждаемостта в унгарските семейства, а не чрез миграция.

Според решението на вътрешните министри, Унгария трябваше да приеме 1294 души. В действителност в страната не се е установил нито един бежанец. Словакия трябваше да приеме 886 души, а Братислава досега е приела едва 16 бежанци от Гърция. Преразпределението на бежанците върви мудно и в други страни-членки на ЕС, които не са подали жалби пред Европейския съд в Люксембург.

Едва 18 119 души са били преместени от Италия и Гърция в други европейски държави. Германия, Франция, Холандия и Португалия са приели най-много бежанци и мигранти от Гърция и Италия. Германия обаче също не е изпълнила поставената ѝ квота. Страната трябваше да приеме 23 292 души, а в действителност е приела само 4244.

Юнкер: "Не оставяйте Гърция и Италия сами!"

В Унгария завърши изграждането на втората гранична стена

Унгария завърши изграждането на втората ограда по границата със Сърбия. Това заяви в петък министър-председателят Виктор Орбан, подчер...

Междувременно ЕК призна, че квотният принцип за преразпределение на бежанците не функционира както трябва. Затова Брюксел разработва нови предложения за облекчаване на ситуацията в Гърция и Италия. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в понеделник, че Италия и Гърция по "престъпен начин” са били оставени сами да се справят с бежанската криза: "Нима те са виновни за географското си положение, които ги изложи на натиска на бежанците? Бежанците са наш общ проблем и ние трябва да го решим заедно", заяви той.

Европейският съд в Люксембург навярно ще произнесе присъдата си до края на годината. Унгарският министър на правосъдието заяви, че страната му ще се подчини на решението на съда. Съмнително е обаче дали Унгария ще ревизира решението си да не приема никакви мигранти. Орбан дори се опита да впише в унгарската конституция забрана за преразпределението на бежанци. Тази му инициатива се провали поради вътрешни разправии, в резултат на които дяснорадикалната и ксенофобска партия „Йоббик” отказа да го подкрепи в парламента.

Будапеща има и други разправии с Брюксел

Има обаче и други спорове между Брюксел и Будапеща. Еврокомисията започна формална процедура срещу Унгария във връзка с оспорвания закон за висшите учебни заведения. Комисията проверява и законността на новото унгарско право за предоставяне на убежище. С други думи – очакват се нови сблъсъци. В тях обаче ЕК ще бъде обвинител, а Унгария – обвиняем.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари