В ДНР няма палачи за пленени чужденци. Въпреки това Пушилин заплашва да ги екзекутира

6281
В ДНР няма палачи за пленени чужденци. Въпреки това Пушилин заплашва да ги екзекутира
Снимка: iStock

В "ДНР" (т.нар. Донецка народна република) няма изпълнители на смъртните присъди на пленените британци. Въпреки това лидерът на ДНР Денис Пушилин заплашва да ги екзекутира.

Във войната в Украйна граждани на различни държави – Великобритания, Мароко, САЩ и други страни – попаднаха в ръцете на руски военни и сепаратисти от непризнатите републики. Някои от тях официално са служили във Въоръжените сили на Украйна, други са били в зоната на конфликта като доброволци.

Британците Шон Пинър и Айдън Ейслин, както и мароканецът Брахим Саадун бяха осъдени на смърт в "ДНР", а гражданинът на Обединеното кралство Пол Ури почина в килия в донецки следствен арест – според версията на сепаратистите, "от болести и стрес".

ОЩЕ: Дългата история на руските съдебни псевдопроцеси в Украйна

Плен вместо меден месец

"Изминаха 48 дни, ние направихме всичко възможно да защитим Мариупол, но нямаме друг избор, освен да се предадем на руските войски. Нямаме храна и боеприпаси. За всички беше чест, надявам се тази война да приключи скоро." Такова съобщение се появи на 12 април в Twitter акаунта на британеца Айдън Ейслин, известен още като Казака Гунди.

Английската преса съобщи, че 28-годишният Ейслин, родом от Нюарк, е напуснал работата си в службата за настойничество през 2015 г. и е отишъл в Сирия, където се е присъединил към кюрдските отряди за самоотбрана, които се борят с ИДИЛ.

Връщайки се във Великобритания, Айдън е разследван по подозрение за тероризъм и след като проблемите с правоприлагащите органи са разрешени, той се отправя на пътешествие и се озовава в Украйна. В град Николаев Ейслин се влюбва в учителка по английски език, която преподава в учебния център на ВМС на Украйна. През 2018 г. се присъединява към ВСУ и е назначен в 36-а бригада морска пехота. Ейслин получава украинско гражданство, а през пролетта на тази година британецът и неговата избраница планират да се оженят, но започналата руска инвазия проваля плановете им. След началото на войната годеницата на англичанина заминава за Унгария, а самият той остава да поддържа отбраната в Мариупол в завод "Азовстал". Където накрая се предава на руснаците.

Приятелят на Ейслин Бренън Филипс разказва, че в навечерието на излизането от завода Айдън му се обадил и признал, че се страхува да не стане инструмент в ръцете на "скапаната" руска пропаганда. Съдейки по по-нататъшното развитие на събитията, тези страхове са имали сериозни основания. На 25 май е регистриран канал на Айдън Ейслин в YouTube, където започват да се публикуват видеоклипове с разкази на Айслин за доброто отношение към него в плен и размисли за неправилните действия на украинските власти. В описанието на едно от видеата британецът казва, че каналът е създаден "с помощта на моя адвокат".

Освен това Ейслин започва да дава интервюта на руски журналисти и блогъри, в които разказва, че симпатизира на Русия и уж е положил клетва пред ВСУ, поддавайки се на убеждаването на английски военен. А наскоро в мрежата дори беше публикувано видео, в което Ейслин изпълнява руския химн.

Приятелят и сънародник на Ейслин, 48-годишният Шон Пинер, който в родината си работи в областта на утилизирането на отпадъци, също е сред защитниците на Мариупол и също попада в плен. Изданието The Guardian съобщава, цитирайки роднини на Шон, че Пинър се е преместил в Украйна през 2018 г. и се е присъединил към ВСУ: "Пинър, бивш войник от Кралския английски полк, е бил уважаван войник в британската армия в продължение на много години. Шон харесваше украинския начин на живот и през последните четири години смяташе Украйна за своя нова родина. През това време той се запознава с украинската си съпруга, чиято работа е фокусирана върху хуманитарните нужди на страната. Той се присъединява към морската пехота на Украйна и се гордее със службата си. Бихме искали да уточним, че той не е доброволец или наемник, а официално служи в украинската армия в съответствие с украинското законодателство".

Пинер е изпратен под арест заедно с други защитници на мариуполския металургичен комбинат "Илич". По време на разследването той заявява, че е служил във Въоръжените сили на Украйна като инструктор.

За 21-годишния мароканец Брахим Саадун е известно, че след като не намира работа в родината си, през 2019 г. си купува билет до Полтава за 100 долара и се мести в Украйна. Една година Саадун учи руски език и дори постъпва в Киевския политехнически институт във факултета по авиационни и космически системи, но през 2021 г. изоставя ученето и подписва тригодишен договор с ВСУ. По съвет на Ейслин, с когото се запознава в социалните мрежи, мароканецът отива да служи в 36-а отделна бригада морска пехота. На 12 март той е пленен във Волноваха.

ОЩЕ: Руски медии публикуваха видеа с американски доброволци, пленени край Харков

Според кореспондента на "Россия 24" Александър Сладков, бащата на Брахим е "високопоставен военен от Мароко". Самият мароканец казва в интервю, че "не е убил никого, затова ситуацията няма да е трудна". Саадун наблюдавал врага с топловизьор и след това докладвал данните на наблюдателя на минометната батарея.

Пропагандистката Маргарита Симонян твърди, че бащата на Брахим изпратил съобщение до Владимир Путин чрез арабската редакция на RT с молба да помилва сина му. В това писмо се казва, че Саадун "от детството си се е влюбил в Русия, затова научил руски език, но поради финансови затруднения не успял да отиде да учи в Русия". Там се казва още, че през 2021 г. поради липса на житейски опит на Брахим "успели с измама да го привлекат на военна служба в украинската армия на договорна основа". Освен това бащата на Саадун заявил, че синът му има украинско гражданство.

Правосъдие от Пушилин

Така наречената генерална прокуратура на "ДНР" обвини Пинър, Ейслин и Саадун по следните членове: насилствено завземане на власт или насилствено задържане на власт, наемничество, както и обучение с цел извършване на терористична дейност, извършено от група лица. Разследването беше претупано и на 4 юни делата и на тримата бяха внесени в съда. Процесът, който продължи по-малко от седмица, допусна само отделни кореспонденти на кремълските медии. И тримата военнослужещи бяха "съдени" като цивилни. Следователно разпоредбите на Женевската конвенция за отношението към военнопленниците не бяха приложени за тях в непризнатата република. Председателстващият "съда" Александър Никулин твърдеше, че подсъдимите се признават за виновни по всички обвинения.

На подсъдимите били осигурени адвокати, които често наричали подзащитните си "наемници". Въпреки факта, че Наказателният кодекс на "ДНР" гласи, че "наемник е лице, което действа с цел получаване на материално възнаграждение и не е гражданин на държава, участваща във въоръжен конфликт или военни действия, непребиваващо постоянно на нейната територия". И тримата обвиняеми към началото на войната не само са живели отдавна в Украйна, но и са подписали официални договори за служба във ВСУ. Двама от тях са имали украинско гражданство и със сигурност не са планирали да завземат или задържат властта в "ДНР".

Има смисъл да се припомни и това, че като част от т.нар. Народна милиция на ДНР от 2014 г. насам са воювали и получавали парично възнаграждение не само хиляди руски граждани, но и сърби, испанци и представители на значителен брой други държави. Дори в руската армия много чужденци служат съвсем официално. Независимо от всичко това съдът осъди и тримата подсъдими на смърт.

Дефицит на палачи

"Не е ясно как чисто технически се предвижда да бъдат екзекутирани осъдените", разказва пред "Новая газета. Европа" Ирина Фьодорова, адвокат от Донецк, която е получила статут на адвокат в Руската федерация. "Не може просто да ги изведат на двора и да ги разстрелят. Към днешна дата Наказателно-процесуалният кодекс на "ДНР" не съдържа влязла в сила процедура за изпълнение на смъртното наказание. Дори не е регистриран орган, отговорен за самия процес. Не е известно откъде ще вземат палачи, за да дръпнат спусъците. Денис Пушилин подписа правна норма, позволяваща прилагането на смъртното наказание от 1 януари 2025 г. Мисля, че до този момент ситуацията може много силно да се промени. Или все пак ще се разменят чужденците. Или "ДНР" ще влезе в състава на Русия, където няма наказание под формата на екзекуция, а републиканските норми не могат да противоречат на федералния закон. И като цяло подобни антихуманни мерки за наказание трябва да бъдат изоставени. Не може в XXI век да се убиват невъоръжени хора, дори да са врагове".

Хората, които сега се намират на територията на "ДНР", са готови да изразят мнението си за настоящата ситуация само при условие на анонимност. В противен случай, според тях, има голяма вероятност да седнат на една подсъдима скамейка с чужденците.

"Мога да предположа, че адвокатите, назначени и на тримата, някои от които са почти щатни служители на Министерството на държавната сигурност, са убедили британците и мароканеца да признаят вината си, което уж е трябвало да смекчи присъдата. Добре че поне тези нещастни защитници не ги домързя да подадат касационни жалби – казва пред Новая газета. Европа" източник от "ДНР", който е добре запознат с правоохранителната система на непризнатата република. – Ясно е, че най-високата мярка е послание към всички, които искат да отидат да воюват в Украйна. И в същото време – отговорът на присъдата за доживотен затвор за руския сержант Вадим Шишимарин. Никой не се учудва, че например азовците, които са обвинени във всички смъртни грехове, са прехвърлени в Русия. А сравнително безобидните британци и мароканец за пет дни бяха осъдени в Донецк. Ясно е, че присъдата е написана в Москва на Стария площад. Там ще се вземе и решение дали осъдените да бъдат разменени и ако да – за кого. Няколко дни след задържането се появи видео, на което британците молят да бъдат разменени за задържания по същото време Виктор Медведчук, "кумеца на Путин". Вярно, тогава Песков (говорителят на Кремъл) каза, че това няма да се случи. Но това е само допълнителна причина да не забравяме за тази възможност. Според указа на Пушилин смъртното наказание ще се изпълнява непублично и чрез разстрел. Всичко показва, че не трябва да бъдат поставяни до стената. Но ако няма за кого да ги сменят, от глупост могат и да ги разстрелят. Сега те ще бъдат върнати обратно в донецкия следствен изолатор № 5. Главното е да не умрат там, както това вече се случи с друг британец".

"Смърт от стрес"

Става дума за вече споменатия англичанин Пол Ури от град Уорингтън, заловен на 25 април заедно с Дилън Хийли. Повод за задържането му е както неговата националност, така и уж намерени в телефона на Ури снимки на взривен мост.

През май в мрежата се появи видео, в което окованият британец казва, че е планирал да предаде тези снимки на журналисти. Освен това англичанинът разказва, че преди това е бил в Ирак, Афганистан и Либия и е оказвал помощ на местните жители.

Според изявлението на омбудсмана на самопровъзгласилата се "ДНР" Дария Морозова на 10 юли Пол Ури е починал в ареста. По думите ѝ по време на медицински преглед Ури е диагностициран с хронични заболявания, включително диабет, увреждане на дихателната и сърдечносъдовата система и бъбреците. Морозова заяви, че Ури се е намирал в "депресивно психологическо състояние поради невниманието към съдбата му от родната му страна. Пол Ури получил подходящи медицински грижи, но предвид диагнозите и стреса той почина".

Близките на Пол Ури обвиняват руското правителство за смъртта му.

"Ури страдаше от диабет тип 1 – казва източникът на "Новая газета. Европа" в "ДНР". – Всички добре знаят какви препарати са необходими в такава ситуация. Сега е трудно да се установи дали са били предоставени своевременно. Ясно е, че представители на Червения кръст и лекари от други хуманитарни организации не са били допуснати до задържания. Доколкото знам, тялото на загиналия все още не е предадено на близките му. Много е вероятно това да се прави, за да се избегне медицинска експертиза".

След съобщението за смъртта на Ури руският посланик Андрей Келин беше извикан в британското външно министерство. Британският външен министър Лиз Тръс нарича властите на "ДНР" марионетки на Руската федерация и твърди, че цялата отговорност за смъртта на доброволеца, заловен при изпълнение на хуманитарна мисия, е на руската страна.

Обменът обича тишината

Перспективите за размяна на военнопленници и доброволци, които се намират в подземията на "ДНР" и Русия, все още са неясни. На 16 април съпругата на Медведчук Оксана Марченко записа видеообръщение към британския премиер Борис Джонсън с молба за размяна на съпруга ѝ за пленените британски военни Айдън Ейслин и Шон Пинър.

Скоро самият Медведчук се обърна към президентите на Русия и Украйна с предложение да го заменят за защитниците на Мариупол. В отговор руската телевизия показа видео, в което Ейслин и Пинър се обръщат към Борис Джонсън с призив да бъдат разменени за Медведчук.

На 26 април Борис Джонсън заяви: "Ще направим всичко възможно, но това е решение на украинската страна. Работим много тясно по въпроса." Джонсън също така добави, че военнослужещите "не трябва да бъдат принуждавани да записват видеа", тъй като това нарушава техните права, гарантирани от Женевската конвенция.

Руското външно министерство не смята осъдените на смърт британци за военнопленници. В официалното изявление на Мария Захарова се казва, че "противно на изявленията на британски официални лица, въпросните граждани не са военнопленници, а наемници. Наемниците, изпратени от Запада в помощ на киевския националистически режим, според международното хуманитарно право не се явяват бойци и нямат право на статут на военнопленници. По думите на Захарова британските власти не са се обръщали нито към ръководството на "ДНР", нито към руското външно министерство за съдбата на Еслин и Пинър: "От това можем да направим недвусмислен извод, че досега съдбата на тези граждани по същество не е интересувала Лондон".

Ръководителят на "ДНР" Денис Пушилин твърди, че не се планира нито размяна, нито помилване на Шон Пинър и Айдън Еслин.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) издаде предписание, в което се посочва, че руската страна "трябва да гарантира, че смъртната присъда, наложена на жалбоподателите, няма да бъде приведена в изпълнение; да осигури подходящи условия за тяхното задържане и да им осигури всички необходими медицински грижи и медикаменти". Но както е известно, в момента в Русия действа закон, според който решенията на ЕСПЧ не са задължителни.

"Доколкото ми е известно, днес в местата за лишаване от свобода в "ДНР" и Русия има повече от 10 граждани на Великобритания, Полша, САЩ и други страни, за чиято съдба пресата не съобщава. Включително бивши или действащи офицери от блока на НАТО – завършва разказа източникът на "Новая газета. Европа" в "ДНР". – Не искат да ги "осветяват", така че в точното време да могат да се разменят изгодно. Такива неща обичат тишината и не търпят публично обсъждане. Доколкото ми е известно, за тях ще искат високопоставени руски командири, както и пилоти и бойци от Чечня, попаднали в украински плен".

Новите заложници

Подобна присъда грози още двама арестувани британци – Дилън Хийли и Андрю Хил. На 1 юли те бяха обвинени в наемничество.

Задържаният в района на Николаев 35-годишен Андрю Хил е родом от Плимут. Според някои сведения Хил първо помагал на украински бежанци в полския град Жешов, а след това заминал за Украйна, където се присъединил към ВСУ. Андрю е разведен, има четири деца и приятелка. През април руското министерство на отбраната публикува видео с британеца, в което той с наведени очи говори за себе си. Изглежда изгубен и изтощен, с превръзка на главата и гипсирана ръка.

По-късно кореспондентът на "Россия-1" Андрей Руденко публикува видео с Хил, в което англичанинът се разкайва се за постъпката си, "признава грешките си" и моли за прошка.

22-годишният Дилън Хийли беше задържан на контролно-пропускателен пункт в Запорожие през април. Неправителствената организация Presidium Network, с която Хили е имал близък контакт, твърди, че той се е занимавал с хуманитарна дейност и е помагал на местните жители като доброволец. По данни на Доминик Бърн, говорител на Presidium Network, Хийли и друг англичанин, 45-годишният Пол Ури, са били заловени от руските военни, докато са пътували в кола, за да спасят украинско семейство от обстрел. Бърн разказва, че Хийли е готвач, без никаква връзка с въоръжените сили, и живее в град Хънтингтън, близо до Кеймбридж.

Агенция ТАСС, позовавайки се на събеседник в самопровъзгласилата се "ДНР", заяви, че "с тях се водят следствени действия, по време на които следователите е необходимо да получат доказателства за престъпления, извършени от британците, тъй като те не желаят да свидетелстват и сътрудничат в рамките на наказателни дела, образувани във връзка с тях."

Смъртно наказание може да заплашва и двама американци от щата Алабама – 39-годишния Александър Дрюке и 27-годишния Анди Хюн, попаднали в руски плен близо до Харков. Според The ​​Telegraph и двамата американски доброволци са били заловени по време на боевете в село Избицкое. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за MSNBC заяви, че нормите на Женевската конвенция не се прилагат за американците, тъй като те са обвинени в наемничество, и не изключи, че в "ДНР" те може да бъдат осъдени на смърт.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Русия се опитва да манипулира Запада чрез легионерите, които воюват за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари