Сепаратистите в Донецк и Луганск отмениха забраната на смъртните наказания

1398
Сепаратистите в Донецк и Луганск отмениха забраната на смъртните наказания
Снимка: Getty Images

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна отмениха мораториума върху смъртното наказание седмици след като осъдиха на смърт трима чужденци, заловени на бойното поле.

Денис Пушилин - ръководителят на подкрепяната от Русия сепаратистка групировка в украинската Донецка област, на 12 юли подписа указ, с който се отменя забраната на смъртните присъди. Това се казва в изявление, цитирано от руската държавна информационна агенция ТАСС и от Радио Свободна Европа.

Дългата история на руските съдебни псевдопроцеси в Украйна

Когато украинският военнослужещ Богдан Пантюшенко се изправя пред съда за повдигнати измислени обвинения в тероризъм, за които може да ...

Тримата чужденци - британците Ейдън Аслин и Шон Пинър и мароканецът Саудун Брахим - бяха осъдени на смърт през юни от сепаратистите за "наемническа дейност" в подкрепа на Украйна. И тримата твърдят, че са служили в украинската армия, когато са били пленени от подкрепяните от Русия сепаратисти, докато са се сражавали с руските сили. В момента те очакват решение в процеса на обжалване.

Още двама британци - хуманитарният работник Дилън Хийли и военният доброволец Андрю Хил, които бяха заловени на 1 юли, също бяха обвинени в извършване на "наемническа дейност". Прокремълски уебсайт съобщи, че на мъжете ще бъдат повдигнати същите обвинения като на останалите.

Сепаратистите задържат и други чуждестранни бойци, включително двама мъже от Съединените щати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не изключи възможността мъжете да бъдат екзекутирани и заяви, че Русия няма да се намесва в юрисдикцията на така наречената Донецка народна република, която Москва призна за независима три дни преди да започне инвазията си в Украйна.

Киев: 80% от цивилното население на Донецк е евакуирано

В Донецка област са останали около 340 000 души, което е едва 20,4% от местното население, живяло до 24 февруари на територията на обла...

Освен това сепаратистките власти в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) обявиха, че ще изправят над 500 бойци от полка „Азов“ пред съда по обвинения за военни престъпления. Става въпрос основно за военнослужещи, които се сражаваха в продължение на седмици в обсадения завод "Азовстал" в Мариупол.

Руски пропагандистки канали твърдят, че двама украински бойци от полка "Азов", които в момента са в руски плен, може да бъдат екзекутирани. Става дума за Константин Никитенко с позивна "Фокс" и Николай с позивна "Фрост" (неговата фамилия все още не е известна).

По време на церемонията по откриването на посолство в Русия на 12 юли - официален представител на подкрепяните от Русия сепаратисти беше цитиран от "Ройтерс" да казва, че използването на смъртно наказание няма отношение към кандидатурата на региона за дипломатическо признаване.

"Да, това е най-висшата мярка за наказание, но тя е в нашето законодателство и не е свързана с по-нататъшния процес на признаване на Донецката народна република от други държави", каза Наталия Никонорова, която се представи като външен министър на републиката.

Великобритания и други западни правителства изразиха възмущението си, след като Аслин, Пайнър и Брахим бяха осъдени на смърт. На 2 юли британското Външно министерство заяви, че подкрепя усилията на Украйна те и другите двама британци да бъдат освободени.

На 30 юни Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) предупреди Москва, че трябва да гарантира, че смъртното наказание няма да бъде изпълнено. Кремъл отвърна, че решенията на ЕСПЧ нямат отношение към нея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Летище в Дания е евакуирано заради сигнал за бомба (ВИДЕО)

Германия изпраща нова фрегата в Червено море на мястото на изтеглената "Хесен" (ВИДЕО)

След нощните атаки с дронове украинците продължават да побъркват Курска област: ВИДЕА на нови пожари

Зеленски забрани с указ достъпа до онлайн казината на украинските военни

Новият командващ армията на Дания пристигна в Киев за среща с генерал Сирски (СНИМКИ)

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа