Командирите на "Азов" са прехвърлени в следствен изолатор в Москва. Полкът има нов командир

6027
Командирите на "Азов" са прехвърлени в следствен изолатор в Москва. Полкът има нов командир
Снимка: стопкадър / Азов

Няколко командири на украинския батальон „Азов“, които излязоха от завод „Азовстал“ в Мариупол и се намираха на територията на ДНР, са били прехвърлени в следствения изолатор "Лефортово" в Москва. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от правоохранителните органи. Неофициално изолаторът е подчинен на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

"В момента няколко души от командирите на „Азов“, са отведени в "Лефортово", казва източникът, без да уточнява за кого става дума.

Следственият изолатор "Лефортово" в Москва. Снимка: A.Savin / Free Art License 1.3

Ден преди това беше съобщено, че заместник-командирът на националния батальон "Азов" Святослав Паламар-Калина и командирът на 36-а бригада на морската пехота на Въоръжените сили на Украйна Сергий Волински-Волина са били прехвърлени в Русия за „провеждане на следствени действия“, а заедно с тях са били докарани и други офицери от различни украински части.

На 20 май руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на Владимир Путин за приключването на операцията на завод "Азовстал". Според руското отбранително министерство общо 2439 бойци от ВСУ и „Азов“ са сложили оръжие. Сред тях са Паламар, Волински и командирът на „Азов“ Денис Прокопенко-Редис.

По-късно медицинската сестра на батальона "Азов" Юлия Паевска (позивна Тайра), пленена в Мариупол, е била разменена за "много сериозни" военни от ДНР, съобщи т.нар. заместник-министър на информацията на ДНР Даниил Безсонов. Тайра била задържана още през март при опит да напусне металургичния завод „Азовстал“.

Междувременно стана известно, че командирът на полка „Азов“ Денис Прокопенко-Редис временно, до своето връщане от плен, е предал ръководството на полка на майор Микита Надточий. Това разказва самият Надточий в интервю за украинската служба на Радио Свобода.

Информацията потвърди на 18 юни и пресцентърът на „Азов“. Надточий (с позивна Раз-Два) служи на фронта вече осем години, от началото на руската агресия.

По време на пълномащабната инвазия той е бил командир на 2-ри батальон от отделния отряд специални сили "Азов" и отговарял за западния участък на отбраната на Мариупол.

Майорът бил ранен и евакуиран с хеликоптер от обкръжения град. След лечението се завърнал на служба и временно командва полка до завръщането на Прокопенко.

„Беше просто съобщение в Telegram, че „веднага щом си готов да влезеш в строя, се свържи с тези и тези хора, идваш, поемаш командването в свои ръце, докато се върна“, разказва Надточий как е получил указания от Прокопенко да заеме поста на временно изпълняващ длъжността командир на "Азов".

Той не уточнява кога Прокопенко е написал това съобщение - вероятно преди да напусне територията на „Азовстал“.

Според Надточий в западния сектор на отбраната на Мариупол украинските военни са се сражавали с група, която е излязла от Крим – през Херсон, Мелитопол, Бердянск. Той отбеляза, че всички пленници, заловени от неговата част, разказвали, че "не знаят къде отиват", но имали устройства с GPS, където бил маркиран Мариупол.

По думите му от самото начало противникът превъзхождал числено защитниците на Мариупол четири до пет пъти. Когато започнали да натискат от всички страни, украинските военни нямали друг избор, освен да се оттеглят към „Азовстал“.

Майорът разказва, че самият той е бил ранен, когато превозвал ранени и мъртви от „Азовстал“. „Ракета падна много близо, фрагменти попаднаха в главата, ръката, краката и стомаха ми“, казва Надточий.

Той бил изведен от Мариупол с хеликоптер на 21 март. Това по думите му бил първият успешен опит за евакуация на ранени по въздушен коридор от обсадения град.

Екскомандирът на „Азов“ Максим Жорин разказва, че Надточий има задачата да събере и подготви полка за продължаване на изпълнението на бойни задачи.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Русия пусна видео с разпит на командира Волина от "Азовстал"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа