Русия се опитва да манипулира Запада чрез легионерите, които воюват за Украйна

6943
Русия се опитва да манипулира Запада чрез легионерите, които воюват за Украйна
Снимка: Getty Images

Министерството на отбраната на Руската федерация разпространява фалшиви новини за "2000 загинали наемници" и с помощта на пленени чуждестранни войници се опитва да придаде субектност на т.нар. републики, пише украинското издание "Фокус".

Навикът да се говори за "наемници"

Всичко, което се случва в Международния легион за отбрана на Украйна, е класифицирана информация. Негови представители говорят с неохота за броя, още по-малко за конкретни имена. Известно е, че може да се говори приблизително за няколко хиляди бойци, дошли да воюват за Украйна от повече от тридесет страни по света. Сред тях се открояват американците и британците, има поляци, французи, литовци, чехи, шведи, хървати. Често това са хора с боен опит и желание да продължат военната си кариера. Освен това чуждестранни граждани служат и в други части: батальони на териториалната отбрана, морската пехота, полка "Азов". Всички те днес легално воюват в Украйна – законът го позволява.

Много чужденци за почти пет месеца на пълномащабна война с Руската федерация са били в горещи точки – до Киев, Харков, Лисичанск и Мариупол.

"Когато имаше заплаха от превземането на Северодонецк, именно части на Международния легион бяха прехвърлени там за улични боеве и можем да говорим за тяхното доста успешно използване. Да не забравяме, че гръбнакът на частта са хора с опит в бойни действия и бивши военни, тоест професионалисти", казва пред "Фокус" военният експерт Дмитро Снегирев.

Сред чужденците има ранени, убити и пленени. Руската пропаганда се опитва да използва почти всеки такъв случай. Ту руското военно министерство казва, че от началото на "специалната операция" (както в Кремъл наричат войната) са били убити "най-малко две хиляди чужденци", сред които повече от двеста американци, ту твърди, че воюващите в украинската армия чужденци са наемници, "престъпници", и Русия "не е длъжна" да прилага към тях правилата на Женевската конвенция.

"Русия от самото начало се опитва да манипулира, разпространявайки фейкове, свързани с чуждестранни военни, воюващи на страната на Украйна", казва Дамиен Магру, говорител на Международния легион за отбрана на Украйна. Магру си спомня, че през първите два месеца от войната той и колегите му се опитвали да се борят с пропагандата и дезинформацията, разпространявана от руските сили, агенти и бивши легионери, но след това решили, че просто трябва предварително да предоставят контрааргументи.

"Разбира се, дезинформацията вреди и на Легиона, и на конкретни негови представители. Тя може да повлияе на набирането на средства и подкрепа", заявява представителят на Легиона.

"Руснаците използват чужденци за пропаганда от 2014 г. – отбелязва още Снегирев. – Първоначално казаха, че в полка "Азов" воюват чужди наемници. И не просто наемници, а представители на ултрадесните, тоест, че полкът се е превърнал в клетка от неонацисти във Въоръжените сили на Украйна. Сега продължават да развиват тази тема, а също така казват, че в Украйна има представители на страни от НАТО."

"Танц върху кости"

"През последните няколко дни имахме трима загинали. Тези, за които съобщихме, загинаха като герои на бойното поле от руски артилерийски удари", казва Магру за 39-годишната бразилска актриса и супермодел Талита ду Вале и 40-годишния Дъглас Бурито, които воюваха на страната на украинската армия в Легиона. Двамата загинаха на 30 юни в резултат на ракетни атаки на руските войски срещу Харков. Талита преди това е воювала в Ирак, Бурито е неин партньор, който се присъединява към Легиона чак през май. В момента на удара те са били в укритие.

"Дъглас се опита да спаси Талита. Но при това загина и той. Талита успя да избяга от обхванатата от огън къща, но тя също загина поради значителното количество газове, попаднали в дихателните ѝ пътища", обяснява Магру.

Говорителят на Международния легион признава: загиналите през последните месеци в Легиона не се ограничават с тези двама бойци. В началото на юни по време на обстрел на руската артилерия загива френският боец ​​Уилфрид Блерио, на 25 юни – 20-годишният Адриен Д.

"За съжаление това не са всички наши загинали, в някои случаи не публикуваме имена по различни причини", отбелязва Магру. Сред причините са не само желанието на близките на загиналия, но и фактът, че Русия постоянно се опитва да манипулира с имена и цифри.

"Миналата седмица руснаците съобщиха, че са убили около 200 чуждестранни бойци. Това не е вярно. Например по време на ракетните атаки срещу международния център за сигурност в Яворов (Лвовска област) през март чухме изявление, че са убили двеста бойци. По-късно беше доказано, че това не е вярно", продължава говорителят на Легиона.

"Мога да предположа, че най-големи загуби от 24 февруари е понесъл грузинският батальон – общият брой на загиналите може да е около 30 души. Не мисля, че много повече са в чуждестранния Легион. А всички твърдения за стотици и хиляди загуби не отговарят на действителността", казва Дмитро Снегирев.

Под страх от смъртно наказание

Още по-манипулативни послания от Русия звучат, ако някой от чужденците попадне в плен.

В началото на май руското военно министерство публикува видеозапис от разпита на ранен чужденец, заловен в Николаевска област. На видеото той е седнал, с бинтована лява ръка и окървавена дясна, а на главата има превръзка.

В този боец е ​​разпознат британеца Андрю Хил. Той е воювал в Международния легион на отбраната на Украйна. Следва още един запис – в края на май. Следва информационна пауза, а миналата седмица "прокуратурата" на окупираните територии на Донецка област обвини Хил и Дилън Хийли в "насилствено завземане на власт" и "преминаване през терористична подготовка". Впрочем Хийли не е военен, а доброволец, помагал за евакуацията на хора от Запорожка област. Двамата, както и по-рано "осъдените" на смърт чужденци, може да ги чака смъртно наказание.

"Всички разбират, че шансовете им за честен и справедлив процес са нулеви – обяснява Магру. - Освен това Хил не може да бъде съден за участие във войната – той е защитен от международното право. Делото срещу него е пряко нарушение на Женевската конвенция". Но залавянето на цивилен също е военно престъпление.

Този пример за преследване на военнослужещ и доброволец не е първият. В началото на юни така нареченият съд в Донецк осъди на смърт трима чужди граждани – двама британци и един мароканец. Те са служили в 36-а бригада на украинската морска пехота, като преди това са подписали договори с Въоръжените сили на Украйна и са попаднали в плен в Мариупол. В деня, когато изтече едномесечният срок за подаване на "жалба", Донецк обяви, че премахва мораториума върху смъртното наказание.

Участие в информационни операции

"Ние разбираме, че Русия се опитва да използва чужденци в информационните операции срещу Украйна и в същото време, сякаш спазвайки дистанция, възлага юридическата отговорност на квазиформациите по отношение на издаването на така наречените присъди от техните "съдилища", казва Дмитро Снегирев.

Военният експерт смята, че Русия ще развие идеята за така наречените международни трибунали за чуждестранни военни, воюващи на страната на Въоръжените сили на Украйна.

"Те вече говорят за възможна екзекуция, но правят уговорка за обжалване, касация. Това показва, че тази тема ще се проточи във времето. И не е изключено накрая да излезе т.нар. указ за помилване, за да се опитат да легитимират самия "ръководител" на квазиформацията, да се придаде субективност на "републиката" – казва Снегирев. – Това е опит да се изведе квазиформацията "ДНР" на международната арена като субект на международното право. С помощта на "съдебни процеси" Русия ще се опита да окаже натиск върху правителствата на САЩ, на Великобритания в случай на евентуални преговори. И те прекрасно разбират, че създават така нареченото дипломатическо разклонение. Ако правителствата на САЩ и Великобритания откажат да преговарят, тогава ще се прокарва риториката, че тези страни са изоставили гражданите си. Ако влязат в преговори, това ще изглежда като признание за съществуването на тези квазиформации."

Това, че чужденците се отвеждат не на територията на Руската федерация, а конкретно в окупираните области, отбелязва и говорителят на Международния легион: "Възникват географски въпроси. По какъв начин хората, пленени в украински регион, граничещ само с територията на Русия, са се озовали на териториите на така наречените ЛДНР? Има различни предположения. Едно от тях е, че в Руската федерация има мораториум върху смъртното наказание, докато в Донецк и Луганск то е разрешено".

"Разбираме, че врагът, като обвинява, "осъжда" чужди граждани, смята, че подобрява преговорните си позиции, когато става дума за размяна на военнопленници. Чуждите граждани се използват като зарове за размяната. Руснаците просто се опитват да се възползват възможно най-много. Надяваме се, че "присъдите", издадени от "ДНР", няма да бъдат изпълнени. Вече има комуникация от представители на т.нар. власти в окупираните територии, които заявиха, че планират да изпълняват "присъдите". Но подобни изявления се вписват в общата картина, че руснаците искат да използват за пропаганда всички хора от Запада, които успеят да заловят", убеден е Дамиен Магру.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Русия лъже и маже за руските победи и украинските загуби

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари