В Турция: САЩ планират да превърнат ПКК в редовна армия, а Синджар - в кюрдска автономия

4239
В Турция: САЩ планират да превърнат ПКК в редовна армия, а Синджар - в кюрдска автономия

САЩ работят усилено за преформатирането на кюрдските терористи от ПКК в редовна армия, а само през миналата година са инвестирали 38 млн. долара в оръжейни доставки за тях, съобщава проправителственият турски в. “Сьозджу“, цитиран от БНР.

Военното формирование на ПКК в Сирия YPG /Съюз за народна отбрана/ е привлечено на страната на САЩ в операциите срещу ислямските джихадисти от ДАЕШ, но това според Турция стимулира терористичните групировки. Америка и някои държави от международната антитерористична коалиция доставят на ПКК оръжия, боеприпаси, бронирани машини и освен това обучават кюрдските сепаратисти. Те получават огромната подкрепа на САЩ и е напълно възможно районът на планината Синджар с едноименния град да се отцепи в автономия. Той се намира в северозападната част на Ирак между Диджле и река Ефрат.

Турция е безсилна срещу смъртоносните атаки на ИДИЛ и ПКК

Убийството на 39 цивилни граждани от убиец на “Ислямска държава“ (ИД) в нощен клуб в Истанбул е последното засега клане в Т...

В прилагането на плана за превръщането на кюрдските бунтовници в редовна армия работят дипломати от посолството на САЩ в Багдад и военни експерти. ПКК е с водеща роля и за създаването на бунтовническо крило на йезидите в Синджар, също с логистична, материална и военна подкрепа от Америка. Това става със съгласието на властите в Багдад. ПКК е с особено силно влияние в провинция Кандил в Ирак и се стреми да го разшири с изграждането на лагери в Синджар. Там се събират младежи от йезидската общност, както и от района на Мосул, свързани с терористите от ДАЕШ.

В Синджар вече е създадено военно формирование на йезидите с участието на 4 500 бойци. Всичко това се прави под контрола на кюрдските сепаратисти от ПКК, твърди лидерът на международната организация на турскоезичните журналисти Гюнгьор Йавузаслан. Според него в лагерите в Синджар има въоръжени групировки на арабските кюрди, а ПКК държи контрола върху тях заради връзката им със Сирия.

Целта на ПКК е кюрдска автономия, а миналия месец иракското правителство финансира Синджар с 12 млн.долара и освен това изпрати на ПКК там два камиона, натоварени с военна логистика, допълва той. Под натиска на ПКК оттук в Кандил, друг стратегически район, са транспортирани голяма част от жените и децата от йезидската общност. Там с тях е сформиран „Безсмъртният батальон“ от 400 души, децата се обучават за атентатори –самоубийци, за да бъдат изпращани за нападения в Турция. Анкара е обезпокоена от засилената активност и мобилизацията в лагерите в планината Синджар, през която минава и границата между Ирак и Сирия. До турския ГКПП при Силопи /провинция Шърнак/ разстоянието е 109 км, а до Нусайбин в Мардин – 95 км. Официална Турция вижда в това сериозна заплаха за вътрешната сигурност на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари