Ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca - докъде ще стигне ЕС?

1856
Ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca - докъде ще стигне ЕС?
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз засега не може да получи пълното количество ваксини срещу коронавируса, поръчани на AstraZeneca, пише в коментарен материал на "Дойче веле", цитиран от БГНЕС.

Днес, 29 януари, Европейската агенция по лекарствата (EMA) вероятно ще одобри кронавирусната ваксина, разработена от британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca. Ако това се случи, лекарството ще се превърне в третата ваксина срещу COVID-19, одобрена за употреба в ЕС. Въпреки това в момента Европейският съюз сериозно изостава от други страни и региони по света по отношение на нивата на ваксинация, а и се появи конфликт между Европейската комисия и фармацевтичният гигант.

Ваксините срещу коронавируса - поглед зад кулисите на преговорите за ЕС

"1. Таткото Константин Паунов ритал топка в отбора на Бистришките тигри където играе Бойко Борисов. Бил е ортак със сина на Иван Драшко...

Според подписания през август 2020 г. договор, Европейският съюз трябва да получи до 400 милиона дози от лекарството от тази компания. Както посочи представителят на ЕС, AstraZeneca е получила авансово плащане в размер на 336 милиона евро по сделката.

На 22 януари 2021 г. обаче AstraZeneca неочаквано обяви, че поради липса на производствени мощности няма да може да достави ваксината на ЕС в договорените обеми до края на март. През първото тримесечие на 2021 г. компанията ще може да достави на ЕС не повече от 31 милиона дози, което е 60% по-малко от планираното.

Главният изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио обясни закъснението като технически затруднения, възникнали в процеса на производство на ваксини във фабриките в Белгия и Нидерландия. Според него компанията прави всичко по силите си, за да реши проблема, но това може да отнеме известно време.

Това състояние на нещата предизвика сериозно недоволство в Брюксел.

"Не сме доволни от новия план. ЕС е съфинансирал разработването и производството на ваксината и иска да се възползва от това", заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, настоявайки AstraZeneca да изпълни изцяло договорните си задължения.

Англия: Ваксината на "Астра Зенека" осигурява имунен отговор у възрастните хора

Ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" осигурява насърчителен имунен отговор у възрастните хора, дори и данните за точното ниво на ...

AstraZeneca е обвинена в отказ да достави необходимото количество ваксини за ЕС, но в същото време няма да намали обема на доставките за Обединеното кралство. В Европейската комисия нараства подозрението, че прекъсването на доставките на ваксини за ЕС може да се дължи на доставката на AstraZeneca на някои от ваксините, предназначени за ЕС, към Обединеното кралство и други страни извън ЕС.

Паскал Сорио обаче отрече подобни обвинения срещу компанията. Ръководителят на AstraZeneca заяви в интервю за редица медии, че в договора за доставка на ваксината за ЕС не е посочен нито броят на дозите, нито графикът за доставка.

Споразумението с Европейския съюз беше сключено три месеца след подписването на договора с Великобритания. През това време компанията успя да премахне производствените затруднения, така че доставката на лекарството на пазара в Обединеното кралство протича по-безпроблемно, обясни той.

AstraZeneca не продава ваксината си "някъде с цел печалба", подчерта Сорио, като отбеляза, че компанията "не печели пари от тази ваксина" и "е справедлива към Европа".

Европейската комисия обаче продължава да настоява компанията да спазва условията на договора - дори ако в резултат AstraZeneca няма да може да достави на Обединеното кралство ваксината в същия обем.

Нов провал: AstraZeneca засега не иска да говори официално с ЕС за ваксината срещу коронавирус*

Говорител на ЕС заяви, че шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca ("Астра Зенека") се е отказала от насрочената за сряда...

"В споразуменията няма разпоредби за приоритетни доставки до отделни държави", каза еврокомисарят Кириакидес и отбеляза, че ваксината се произвежда от две фабрики в Обединеното кралство и две в ЕС.

Освен това Европейската комисия може да въведе непряк контрол върху износа на ваксини. Според плановете на ЕС занапред фармацевтичните компании ще трябва да уведомяват Брюксел за износа на ваксините си извън Европейския съюз. Това обаче може да доведе до повишено политическо напрежение между ЕС и други клиенти на компаниите - например Великобритания и САЩ. Стела Кириакидес подчерта, че ЕС не планира да забрани износа на ваксини, а само се стреми към по-голяма прозрачност.

Общо Европейската комисия е подписала договори с осем производители на ваксини за закупуване на около 2,3 милиарда дози. Към днешна дата обаче в ЕС се доставя предимно ваксината от германската компания BioNTech и нейния американски партньор Pfizer.

Испания обяви, че спира кампанията за ваксинация за две седмици поради липса на ваксини. В Германия много центрове за ваксинация все още не са започнали работа, а се оказа, че отнема повече време от очакваното да се ваксинират хората над 80-годишна възраст и медицинският персонал.

От 450 милиона жители на 27-те държави-членки на ЕС до момента само 8,4 милиона души са получили ваксина срещу коронавирус. Ако текущите темпове се запазят, ваксинирането на европейското население може да отнеме до две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари