X
 
 

Великобритания изтегля служителите от посолствата си в Иран и Ирак

568 0
Великобритания изтегля служителите от посолствата си в Иран и Ирак
Снимка: Getty Images/Guliver
Великобритания е намалила състава на служителите в посолствата си в Иран и Ирак до минималния му размер след заплахите за сигурността на дипломатите, след увеличаването на напрежението между Вашингтон и Техеран, в следствие от ликвидирането на командира от спецчастите „Кудс“ Касем Сюлеймани, убит във въздушен удар, извършен от силите на  САЩ, предава Sky News, цитиран от Фокус.

Изтеглянето на британските дипломати от двете страни е превантивна мярка, и не е продиктувано от конкретна заплаха за живота им, според източници във външното министерство на Обединеното кралство.

Ирак може и да изгони легално американските войници по-бързо, отколкото смята Тръмп

Лесно или трудно ще е легално да бъдат изгонени американските и британските войски от Ирак? Изглежда, че поне от юридическа гледна точк...

Посланиците на страната в Иран и Ирак все пак ще останат в Багдад и Техеран. Говорител на външното министерство заяви, че „сигурността и безопасността на нашите служители е от основна важност“. Той все пак уточни, че посолствата ще продължат да работят.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се опитва да се дистанцира от САЩ и враждебната реторика на президента на страната Доналд Тръмп спрямо Иран.

По-рано Тръмп заплаши да атакува множество културни обекти в  Иран, ако Техеран предприеме стъпки, заплашващи американски граждани, военни или инфраструктура в региона.

Великобритания и нейните съюзници се готвят за възможността от нападения от страна на Иран като отмъщение за смъртта на Сюлеймани, който беше убит на летището в Багдад на 3 януари.

Върховният лидер на близкоизточната страна аятолах Али Хаменей се зарече да отмъсти за Сюлеймани и обяви тридневен национален траур в Иран.

Иран със закон обяви Пентагона за терористична организация

Парламентът на Иран прие законопроект, с който определя всички американски сили като "терористи" заради убийството на висшия ирански во...

Освен това според информацията външното министерство е обявило „извънредно положение“ в настоящата ситуация. Това е формален статут, който бива обявяван при наличието на подобни заплахи.

В този случай, на практика това означава, че дипломатите, които работят по случая с напрежението между Иран и САЩ ще изпълняват задълженията си от кризисния център в министерството на външните работи в Лондон. Освен това работният им график е изменен, за да може центърът да работи по въпроса по-интензивно.

Джонсън се противопостави на Тръмп по-рано, като посочи, че той трябва да се съобразява с международните правила на водене на война и със споразумението на иранската ядрена програма от 2015 г. – от което САЩ се оттеглиха три години след неговото подписване.

Тръмп от своя страна заплаши, че ще удари 52 ирански културни обекта, включително такива от особено значение за страната, след като Техеран заплаши, че ще вземе ответни мерки след убийството на Сюлеймани. Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че всеки подобен удар срещу ирански културни обекти ще представлява военно престъпление и сравни подобен акт с тактиките на групировката „Ислямска държава“.

Президентът на САЩ защити изявлението си и заяви, че щом иранците могат да „измъчват и да нараняват нашия народ“ и да „използват мини и бомби, за да взривяват американците“, тогава и Вашингтон може да разрушава културни обекти. Джонсън обаче явно е на различно мнение.

Иран заплаши САЩ с "нов Виетнам", НАТО спря обучителна мисия в Ирак

Иран обяви "началото на края" на американското присъствие в Западна Азия заради убийството на най-влиятелния командир Касем Сюлеймани м...

„Има международни конвенции, които предотвратяват унищожаването на културното наследство“, заяви говорител на премиера по-рано. Той добави, че правителството в Лондон спешно ще разговаря със своите партньори във връзка със споразумението за иранската ядрена програма, което се случи малко след като Техеран заяви, че ще продължи да я нарушава и ще започне да обогатява отново уран.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители