Владимир Путин може да използва антикорупционните протести в своя полза

2057
Владимир Путин може да използва антикорупционните протести в своя полза
Снимка: Gettyimages

Протестите се провеждат, докато различните политически кланове в Кремъл ускоряват спринта за позиции.

Протестни маршове бяха проведени в края на миналата седмица в сто града в Русия. Те бяха най-голямата проява на политическо неодобрение в страната, откакто недоволството от това, че Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира за президент за трети път, изкара хора на улиците преди пет години. Корупцията е особено очебиен въпрос в Русия, заради начина, по който Кремъл пробутва мантрата за нужда от жертви в името на националния интерес и основната част от населението да приеме тежестта от наложените санкции и увеличените разходи за отбрана, като цена за поддържането на руския статут по света. Когато руският политически и бизнес елит даде ясно да се разбере, че няма да започне да води по-аскетичен начин за живот, като междувременно социалните придобивки биват орязвани, това предизвика гръмогласна реакция.

Наистина, скорошната история на политически протести в Русия сочи ясно, че корупцията и въпросите, засягащи джоба са далеч по-мобилизиращи за руснаците, отколкото защитата на абстрактни либерални ценности или подкрепата на промяна на режима. Няколко години, след като национализмът помагаше за спирането на народното недоволство, протестите от миналата седмица са напомняне за вечната ахилесова пета, която корупцията представлява за Кремъл: когато изглежда, че правителството игнорира грижите на обикновения човек.

Но е важно да се отстъпи малко и ситуацията да се анализира внимателно. За някои би било поетична справедливост, ако Владимир Путин и правителството му бяха свалени от някакво революционно действие, подходяща отплата за мъжа, който мнозина обвиняват, че е лишил Хилари Клинтън от полагащото ѝ се място в Белия дом. За други протестите може да се използват като извинение да няма стремеж към каквито и да е преговори с Русия относно Украйна и Сирия, поради това, че Путин изглежда, че е на ръба „да падне“. Но наистина ли Русия е на ръба на цветна революция?

Въпреки че някои протестиращи наистина издигнаха слогана на т.нар. „несистематична опозиция“ за „Русия без Путин“, основният фокус на протеста не бе самият Путин, а неговият значително по-либерален министър-председател Дмитрий Медведев. Тласък за демонстрациите бе ново видео, подготвено от водещия антикорупционен активист Алексей Навални, който разкрива, че Медведев е използвал серия от съмнителни благотворителни организации, за да позволи на олигарсите да му пращат подкупи. Самият Навални представи случилото се в края на миналата седмица не като протест срещу Путин или като такъв за промяна на режима, а по-скоро като насочен срещу корупцията на високите етажи на правителството.

Путин поиска да обсъди с Вучич изострянето на ситуацията на Балканите

Руският президент Владимир Путин се надява, че отношенията между Русия и Сърбия ще се развиват в позитивен план. „Убедени сме, ч...

Въвличането на новото поколение в Русия – това родено в края на 90-те и началото на новото хилядолетие е разбира се притеснително за политическото водачество. Но все още е рано дали то бележи устойчиво развитие на политическия активизъм, или представлява раздразнение и изпускане на пара, но не и желание за систематична политическа промяна. Дали мобилното поколение на тези в късните си двадесет/ранните си тридесет години ще се присъедини или не ще бъде също важен показател, защото именно тяхното мнение дали настоящата система може да развие стремежите им или не определя дали ще има жизнеспособна опозиция. По същия начин и географският обхват на протестите в градове и региони, които не са участвали в протестите от 2011-2012 г. е важен, но общият брой на протестиращите все още остава малък.

И въпреки че протестите изглежда, че бяха насочени срещу Кремъл, антикорупционното настроение, което мотивира демонстрантите също толкова лесно може да бъде използвано от него. В кампанията за изборите от 2018 г. ние най-вероятно ще видим как млади кадри напредват към по-висши позиции в рамките на руското правителство, а обвиненията в корупция са винаги полезен инструмент за премахване на закостенели чиновници, които отказват да се пенсионират или не са успели да служат добре на Путин. Под лозунга за обновление, енергията на протестите може да бъде впрегната в подкрепа на издигането на ново поколение патриотични технократи.

В крайна сметка протестите се провеждат тъкмо докато политическите кланове в Кремъл са започнали да ускоряват спринта си към нови позиции. И така специфичните обвинения относно тайното споразумение между олигарсите и икономически либералния министър-председател, който същевременно е и председател на управляващата партия „Единна Русия“, имат специфични политически и легални последствия. Медведев може да бъде по-лесната цел за протестиращите, но той е и с вдигнат мерник от други в рамките на политическата система, които биха били доволни да го видят отстранен от премиерския пост или от ръководството на партията. Така революцията може да бъде насочена не толкова срещу Путин, а вместо това да бъде използвана като фактор за големи рокади в руската политическа система – разбира се проведени под надзора на руския президент.

National Interest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари