Води ли САЩ прокси война с Русия?

10458
Води ли САЩ прокси война с Русия?
Снимка: Getty Images

Според Владимир Путин Западът се опитва да се справи с Русия. Администрацията на Байдън отрича това. Изтекли документи обаче показват степента на намеса на САЩ в конфликта в Украйна, пише The Washington Post.

Три дни преди годишнината от нахлуването в Украйна Владимир Путин очерта какво е преживял през годината на конфликта. Според него Западът, който разполага с все по-съвършени оръжия, използва Украйна като "полигон" за плановете си да унищожи Русия.

Цел на Запада беше „да разпали война в Европа и да елиминира конкурентите с прокси сили", заяви Путин в обръщението си. „Те планират да ни довършат веднъж завинаги".

Путин измина дълъг път от сутринта на инвазията, когато очерта кратка „специална военна операция“, която щеше "да спаси" завинаги отцепническите региони на Украйна – Крим и част от източния регион Донбас – от „унижението и геноцида, извършени от Киевския режим” през предходните 8 години конфликт на ниско ниво.

Но неотдавнашното описание на Путин на конфликт, подклаждан от Запада, който заплашва самото съществуване на Русия, предизвика отзвук, особено в Глобалния юг. Някои държави виждат, че Съединените щати участват в това, което те смятат за серийни интервенции по света, и отказаха да вземат страна.

Въпросът дали Украйна стана арена на прокси война между великите сили се превърна в интелектуално и политическо бойно поле. Понятието "прокси" има речниково определение - лице или организация, упълномощени да действат от името на друго лице. Това означава да изпратиш някой друг да върши собствената ти мръсна работа. Още: Мнение: Западът се нуждае от нова стратегия в Украйна

Администрацията на Байдън категорично отхвърля самата теза за прокси война с Русия, посочвайки, че военните действия, които се водят в Украйна, са уж отбранителни, а Киев се бори за своето оцеляване. Въпреки че САЩ имат засилен интерес от изхода на конфликта и законното право да предоставят помощ по искане на друго суверенно правителство, на бойното поле се бият само украинци, пише The Washington Post.

"Ние не сме във война и няма да воюваме с Русия. От самото начало този конфликт е избор на Русия", каза ръководителят на Министерството на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Това може да е вярно, но администрацията е предоставила на Украйна повече от 40 милиарда долара военна и икономическа подкрепа, както и помощ за насочване по цели в реално време и модерни оръжейни системи, на които е обучила украинските войски.

Някои американски критици на политиката на Байдън открито повтарят обвиненията на Путин, че целта на Запада е да унищожи Русия. Доналд Тръмп, в скорошен предизборен видеоклип, нарече боевете в Украйна „конфликт на прокси“ и каза, че администрацията на Байдън само „се преструва, че се бори за свобода“. Вместо това, казва той, „глобалистите“ на Байдън го използват, за да отвлекат вниманието на американците „от хаоса, който създават точно у дома“.

В туит миналия месец конгресменът Марджъри Тейлър Грийн нарече войната "нелепа" и добави, че Русия не представлява опасност за САЩ и техните съюзници в НАТО. "Плащаме за... прокси война с Русия. Никога не съм чувала Путин да разкрива планове да нахлуе в Европа", добави тя. "Не вярвам на тези лъжи."

Докато някои консерватори осъждат твърдението на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, че Байдън следва „политика на празни чекове“ в Украйна, други смятат, че президентът е бил твърде сдържан в предоставянето на достатъчно помощ на Киев, за да победи руснаците. „Ако искате да водите прокси война срещу отмъстителното, насилствено, разрушително желание на Владимир Путин да бъде запомнен като Петър Велики, тогава водете шибана прокси война; не го правете наполовина“, написа миналия месец Джим Джерагти в National Review.

На срещата на върха на НАТО в Мадрид миналия юни Байдън обяви, че няма да има войски на САЩ или НАТО в Украйна, но конфликтът трябва да завърши със "стратегическо поражение" за Русия.

"Русия никога няма да спечели в Украйна. Никога", се зарече Байдън и на годишнината от началото на конфликта по време на посещението си в Киев.

Повечето западни съюзници са съгласни с това. "Ние трябва да го спрем веднъж завинаги. И тогава можем да създадем истинска архитектура за целия континент - включително Украйна, Молдова, Грузия и да гарантираме сигурността на всички", каза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис. Още: Анализ: В САЩ хора с влияние пречат на решителна украинска победа

Практически всички западни партньори, които заедно отделиха до 80 милиарда долара за военни операции, призовават не само за победа на Киев, но и за поражение на Путин.

Докато битката бушува на земята, експертите по международно право и изследвания на конфликти горчиво спорят дали това е прокси война. Краткият отговор е, че зависи от това как се дефинира терминът.

За съжаление за тези, които обичат техните стратегически концепции да са толкова точни, колкото най-добрите съвременни оръжия, понятието прокси война няма съгласувано значение и се използва по различни начини“, пише Лорънс Фридман, изтъкнат професор по военни изследвания в King's College Лондон, в есе, публикувано през януари в британския вестник New Statesman. „Основната идея е, че вие принуждавате някой друг да се бие за вас“, пише Фридман, като твърди, че концепцията не се отнася за Украйна.

Но Хал Брандс, професор в Училището за напреднали международни изследвания към университета Джон Хопкинс, твърди, че точно това правят САЩ и техните съюзници в Украйна. „Русия е целта на една от най-безмилостните и ефективни прокси войни в съвременната история“, написа той в колона за мнения за Bloomberg малко след началото на конфликта.

„Ключът към стратегията е да се намери отдаден местен партньор-марионетка, готова да убива и умира, а след това да се оборудва с оръжията, парите и интелекта, от които се нуждае, за да нанесе съкрушителни удари срещу уязвим противник“, пише Брандс. „Това е, което Вашингтон и неговите съюзници правят днес с Русия."

Напоследък, когато насилието на конфликта се засили и Украйна постигна няколко победи, Брандс изглежда клони поне към концепцията, че свят, в който Русия излиза победител, е опасност за всички. Ако не друго“, написа той по-рано тази година за Bloomberg, „този конфликт показа как изглежда светът без американската мощ и как изглежда, когато Америка използва добре тази ненадмината сила“.

"Украйна, оставена на произвола на съдбата, бързо щеше да падне - пише той. - Сега тя ще претърпи показни процеси, екзекуция и затваряне на нейните лидери и тежки наказания за всички, които се съпротивляват на руското управление."

Според Фридман Съединените щати не са „ангажирали Украйна да се бори с Русия и със сигурност не са й казали какво да прави. „Украинското правителство поставя задачите, а украинските командири носят отговорност за операциите. Най-важното е, че целите на САЩ и НАТО са по-скоро отбранителни, отколкото нападателни. Още: САЩ и НАТО опитват да пресекат амбициите на Путин в Черно море

Подкрепата на Америка за афганистанските муджахидини срещу Съветския съюз по време на Студената война през 80-те години на миналия век се смята широко за прокси война, както и подкрепата за либийските дисиденти, които свалиха правителството на Муамар Кадафи по време на администрацията на Обама.

Фокусирайки се върху конфликта, пред който са изправени сега, много американски и западни лидери, които не желаят да говорят публично, казват, че са убедени, че работните отношения с Русия никога не могат да бъдат възстановени, докато Путин е на власт. Но това не означава, казват те, че Путин е прав, че целта им е да „довършат“ Русия.

„Последното нещо, което искаме, е разпокъсването на Русия и несигурността относно съдбата на всички тези ядрени оръжия“, каза наскоро бившият министър на отбраната на САЩ и директор на ЦРУ Робърт Гейтс. „Имаме нужда от сплотена руска държава и имаме нужда от силно правителство в Москва.

Помощта на САЩ за Украйна се увеличи значително, тъй като украинските сили се подготвят да започнат решително контранастъпление тази пролет. На въпрос какво ще се случи, ако Украйна не успее да отблъсне фронтовите линии на Русия и да си върне значителна територия, високопоставен служител на Пентагона не даде пряк отговор.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари