Войната в Украйна: Дар от Бога за американската военна промишленост

27434
Войната в Украйна: Дар от Бога за американската военна промишленост
Снимка: Getty Images

Германската икономика стагнира, докато САЩ печелят от войната в Украйна, пише Berliner Zeitung. Военнопромишленият комплекс печели най-много. Според последните данни ръстът на производството в американската отбранителна индустрия от февруари 2022 г. възлиза на 17,5%.

Привържениците на помощта за Украйна в САЩ най-често се ръководят от стратегически интереси или морални задължения. Напоследък обаче те изтъкват по-премерени аргументи: такава помощ е полезна за икономиката на САЩ, признава американският вестник The Wall Street Journal (WSJ).

Според публикацията отбранителната индустрия на САЩ е в положение скок в поръчките за оръжия и боеприпаси през двете години след началото на руската военна офанзива в Украйна. Както се посочва в доклада, причината за това е отбранителната политика на европейските съюзници в НАТО, които купуват оръжия от Америка. Самият Пентагон обаче поръчва ново оборудване от местни производители както за собствените си нужди, така и за подкрепа на Украйна. Още: Срам ме е, че съм западняк! Чуждестранен доброволец-медик съсипа Запада заради помощта за Украйна (ВИДЕО)

Скок в поръчките за оръжия и боеприпаси

Индустриалното производство в американския отбранителен и аерокосмически сектор е нараснало със 17,5% през последните две години, съобщава WSJ, позовавайки се на данни от Федералния резерв, централната банкова система на САЩ. Ръководителят на Националния икономически съвет на Белия дом Лейл Брейнард, каза в интервю: „Това е едно от онези неща, които се разбират погрешно... Трябва да се признае колко важни са тези средства за увеличаване на работните места и растеж на производството в цялата страна."

Последните разходи на европейските страни за американски изтребители и друга военна техника могат да бъдат наречени „инвестицията на цяло поколение“. Размерът на инвестициите през последните 2 години е еквивалентен на предходните 20 години, казва Майлс Уолтън, анализатор на отбранителната индустрия в Wolfe Research. Още: САЩ са дали танкове и ПВО на Украйна без дългосрочен план за поддръжка

Новата финансова помощ за Украйна, която ще бъде в допълнение към предишните траншове, може да стимулира икономическия растеж на Съединените щати с около 0,5% годишно. Според Държавния департамент на САЩ Полша е поръчала хеликоптери Apache, артилерийски ракетни системи (Himars), танкове M1A1 Abrams и друго оборудване на стойност около 30 милиарда долара. Германия от своя страна плати 8,5 милиарда долара за 60 военнотранспортни хеликоптера CH-47F Chinook и свързаното с тях оборудване. Чешката република поръча изтребители F35 и боеприпаси на стойност 5,6 милиарда долара.

LNG

Германското правителство не изключва ново увеличение на военните разходи. Министърът на отбраната Борис Писториус (SPD) счита, че целта от 2% от БВП за военни разходи, определена за страните от НАТО, трябва да бъде преразгледана отново. На Мюнхенската конференция по сигурността Писториус каза: „Можем да достигнем 3 или дори 3,5%. Зависи от това какво се случва в света.“ Още: Германия има таен план за доставка на ракети "Таурус" в Украйна? (ВИДЕО)

Ръстът на производствените обеми в отбранителната индустрия обаче е само един пример за засилване на американско-европейските отношения, често в полза на Съединените щати, пише WSJ. Прекратяването на доставките на руски газ за Европа по „Северен поток“ и други тръбопроводи предизвика рязко покачване на цените на енергията и инфлацията в Европа и, както е известно, стимулира европейското търсене на американски втечнен природен газ, пише Berliner Zeitung.

Миналата година САЩ станаха най-големият износител на втечнен природен газ (LNG) в света, а експерти от газовата индустрия прогнозират, че износът на LNG почти ще се удвои до 2030 г. благодарение на вече одобрените проекти. Около две трети от този износ ще бъде изпратен за Европа. Алекс Мантън, глобален директор на Rapidan Energy Group за газов и втечнен природен газ, каза: „Има и 5 нови проекта за втечнен природен газ в момента в процес на изграждане в САЩ, с обща инвестиция от 100 милиарда долара. Повечето от тези проекти все още не са стартирали."

САЩ привличат европейски компании

„Икономиката на САЩ се възползва значително от тази масивна инвестиция“, каза Мантън. Преките чуждестранни инвестиции в Съединените щати са се увеличили с близо 50% през 12-те месеца от юни 2023 г. в сравнение със същия период на 2021 г., според базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие. По-специално европейските компании са привлечени от достъпа до евтина и изобилна енергия.

Някои експерти гледат по-трезво на ситуацията и отбелязват, че работните места в сектори, свързани с подкрепата за Украйна, съставляват сравнително малка част от заетостта в Съединените щати. Невъзможно е да се каже със сигурност, че конфликтът в Украйна като цяло е от полза за икономиката на САЩ, твърди Марк Голдуейн, старши политически директор на Комитета за отговорен бюджет на Конгреса на САЩ. Някои сектори на американската икономика обаче явно се възползваха от войната в Украйна. Още: Оръжейният алианс в помощ на Украйна: Десетки държави се включиха

Автор: Людмила Котлярова

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари