Втората световна война все още "бушува" в Азия. Ще могат ли Путин и Абе да я приключат?

2754
Втората световна война все още "бушува" в Азия. Ще могат ли Путин и Абе да я приключат?
Снимка: Getty Images/Guliver

Авторът Джонатан Хилман е член на Центъра за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон.

На 15 декември японският министър-председател Шиндзо Абе и руският президент Владимир Путин ще се опитат да приключат Втората световна война. За повече от седем десетилетия спорът за четирите острова, които Русия нарича Южни Курили, а Япония „Северни територии“, възпрепятства подписването на мирен договор.

Ново изследване подчертава тяхната херкулесова задача. Екип от политолози от университета в Северен Тексас са изследвали всеки териториален спор между две или повече държави за периода между 1816 и 2001 г. За да изчислят важността на територията за съперниците, изследователите са оценили присъствието на ценни ресурси, етнически връзки и други фактори. Руско-японският островен спор е получил най-големия възможен резултат.

Историята по решаването на подобни сериозни териториални спорове е отрезвяваща. Настоящите спорове включват Голанските възвишения, Кашмир и Тайван. От споровете, които са били разрешени, една трепа е била чрез насилствени методи.

Само два пъти двустранни преговори са довеждали до мирното и постоянното успокояване на териториални спорове с подобен магнитуд. И двата случая са свързани с Полша, която урежда териториалните си спорове с Чехословакия и със Западна Германия през 1957 и 1972 г. съответно. Отвъд поглеждането на запад за вдъхновение, какво могат да научат оттам Путин и Абе?

Въпреки че всеки от гореописаните случаи е уникален, и при двама се смята, че икономическата дипломация е необходима за полагането на основите за мира. Използвани правилно, търговията, инвестирането и другите икономически мерки могат да изградят доверие, да преборят старите вражди и да създадат среда за получаването на наглед невъзможни политически отстъпки.

При първия случай десетилетие на икономическо сътрудничество в рамките на СИВ помага на Чехословакия и Полша да разрешат вековен териториален спор помежду си. Отношенията започват да се размразяват след като се сключва споразумение, позволяващо общото развитие на индустриалните области. Всяка страна допринася с нещо – Чехословакия се специализира в инженерството, докато Полша в производството на суровини.

Градейки на тази основа, поставените за цел икономически задължения увеличават взаимното доверие и подготвят сцената за политическо споразумение. Ключови сред тях са мащабното чехословашко инвестиране в полското минно дело. Икономическото положение в Полша, която тогава се сблъсква с насрещни ветрове и се нуждае от достъп до капитал, правят тези икономически стимули дори още по желани.

Във втория случай тъкмо търговско споразумение поставя началото на пътя към мирното разрешаване на териториалния спор между Полша и Западна Германия. Месеци преди разрешаването на граничния спор двете държави постигат споразумение, което дава на Полша значителен достъп до пазари. През следващите четири години износът на Полша към Западна Германия се увеличава шест пъти.

Въпреки сгъстените времеви рамки, общата тенденция е подобна – икономическата дипломация прави възможен политическия прогрес. В началото на 70-те години на ХХ век полският министър на външната търговия става първият полски политик след Втората световна война, който посещава Западна Германия. Шест месеца по-късно министърът на икономиката на Западна Германия става първия министър, който посещава Полша след войната. През декември същата година граничният спор бива разрешен.

Тези случаи доказват, че дори и най-трънливите спорове могат да бъдат разрешени мирно, но и че Япония и Русия имат още много работа за вършене.

"Фукушима 1" ще струва на Япония два пъти повече от очакваното

Разходите за ликвидиране на последиците от аварията на атомната електроцентрала „Фукушима 1” ще се увеличат двойно, съобщи ...

Икономическите отношения между Япония и Русия се подобряват, като търговията се е увеличила четворно през последното десетилетия. Не трябва да се пропуска, че Абе разбира важността на икономическата дипломация. През септември той създаде нов пост за икономическото сътрудничество с Русия към портфолиото на японския министър на икономиката, търговията и индустрията.

Но въпросът е дали сътрудничеството в сферата на икономиката е достигнало до такива равнища, че да наклони везните и да катализира процес в политическата сфера. При по-близък поглед има достатъчно място за увеличаване на сътрудничеството. То включва повече инвестиции от Япония в русия Далечен изток, особено в инфраструктурни проекти, както и за общото развитие на островите.

Друго предизвикателство е, че икономическата дипломация не може да действа във вакуум. Както и Полша е искала да получи повече търговия и инвестиции, така и руската икономика желае японските икономически стимули. Но възходът на Китай е увеличил стратегическата ценност на островите, където Русия поставя военни обекти. Това може да увеличи предизвикателствата пред икономическото сътрудничество.

Ще е грешка да се съди тази среща между Абе и Путин единствено по това дали ще се постигне голямо споразумение за островите. Предвид на сериозния териториален спор, в който Абе и Путин се сблъскват, по-добър индикатор за успех ще е дали ще успеят да изградят основата за мира. Успешните стъпки напред могат да приемат много форми, но историята сочи, че най-важните са икономически.

National Interest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари