Въпрос от САЩ: Използва ли Украйна натовски оръжия, за да атакува Русия?

7598
Въпрос от САЩ: Използва ли Украйна натовски оръжия, за да атакува Русия?
Снимка: Getty images

Руски бойци, които се бият срещу Москва, опитвайки се да настъпят в района на Белгород миналата седмица, използваха най-малко 4 бронирани машини, предоставени от САЩ и Полша, признаха американски служители. Това повдига въпроси относно злоупотребата с военното оборудване, доставено на Украйна от страните от НАТО, както и готовността на Киев да изпълни задълженията си, за да гарантира безопасността на оборудването, прехвърлено му от неговите поддръжници.

Три колесни бронирани машини с повишена противоминна защита (Mine Resistant Ambush Protected, MRAP), използвани по време на нападението, бяха предоставени от САЩ, а четвъртата е от Полша. Това съобщиха източници, които са успели да се запознаят с откритията на американското разузнаване.

Снимки, проверени от Washington Post, показват, че екстремистите са имали белгийски и чешки пушки и поне един противотанков гранатомет AT-4, използван от американски и западни военни.

Американски и западни служители настояват Украйна внимателно да следи движението на оръжия за милиарди долари, предоставени от нейните съюзници. Заслужава да се отбележи, че привържениците на Киев забраниха на украинските сили да използват западни оръжия и оборудване за извършване на атаки на руска територия, пише Washington Post.

Неотдавнашният пробив в района на Белгород обаче предполага, че западната технология може да смени ръцете си по непредвидими начини и че Украйна има проблеми с контрола, които малцина във Вашингтон и Киев са склонни да признаят. Съдейки по кадрите, проучени от Washington Post, руските войски са пленили най-малко две бронирани машини MRAP. Още: Наистина ли Вашингтон предупреждава Киев да спре да атакува Русия?

Нападението в района на Белгород беше ръководено от легиона "Свободна Русия" и формацията наречена Руски доброволчески корпус. Тези групи включват етнически руснаци, както и руски граждани, които се противопоставят на президента Владимир Путин и настояват, че се стремят да "освободят родината си". За някои членове от тези групи е известно, че са неонацисти и от други екстремистки движения.

Според Иля Пономарьов, политически координатор на легиона „Свободна Русия”, групата е част от Международния легион, коалиция от бойци, контролирани и въоръжени от украинската армия. Руският доброволчески корпус или РДК е независима група, която твърди, че част от членовете му са в „Интернационалния легион“, въпреки че самият легион отрича да има връзка с РДК. Представители на „Интернационалния легион“ не отговориха на запитването ни за коментар.

Пробивът в района на Белгород дойде миналата седмица на фона на широко разпространените очаквания, че Украйна е на път да започне контранастъпление. Този набег беше последван от редица други атаки на руска територия, включително атаки с дронове в Москва и тежък обстрел в района на Белгород.

В четвъртък, 1 юни, РДК пое отговорност за нападенията на територията на Белгородска област. Във видео съобщение, публикувано в акаунта на групата в Telegram, бойците обявиха началото на "втора фаза" от своите операции в Русия.

В четвъртък легионът "Свободна Русия" също пусна видео, показващо това, което неговите членове нарекоха атаки срещу руските сили. Washington Post успя да потвърди, че атаките са извършени на около километър и половина от село Новая Таволжанка в Белгородска област. В петък групата публикува снимка на танк по улиците на това село, за който се твърди, че е участвал в боевете.

Граничните райони на Белгородска област са били подложени на интензивен обстрел, съобщиха местни власти, съобщавайки за смъртта на двама души. Руски официални лица и журналисти наричат поредицата от атаки срещу Белгородска област най-мащабната бомбардировка на руски територии от началото на руската инвазия. "Конфликт на интереси": Как оръжейните фирми влияят на дебата за Украйна в САЩ?

В Шебекино са запалени две жилищни сгради, както написа в Telegram Вячеслав Гладков, губернатор на Белгородска област. Той добави, че най-малко 850 снаряда са паднали в региона от четвъртък. Местните медии съобщава, че хиляди жители са били евакуирани и някои от тях са се изказали с възмущение от това, което те нарекоха бездействието на властите.

Междувременно високопоставени служители в Москва продължават да демонстрират спокойствие. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не засегна темата за атаките в района на Белгород по време на ежедневния си брифинг с репортери.

Запитан за използването на произведени в САЩ оръжия за трансгранични атаки, говорител на Държавния департамент на САЩ отговори: "Съединените щати не насърчават или улесняват атаките на руска територия. Дадохме да се разбере, че не подкрепяме използването името на САЩ - предоставили оборудване за атаки в Русия, включително тези, извършени от украинци миналата седмица."

„Нашият фокус е да предоставим на Украйна оборудването и обучението, от което тя се нуждае, за да си върне суверенната територия, и точно това правим“, добави той.

Според друг американски служител "всяка страна взема свои собствени суверенни решения за това колко помощ предоставя на Украйна и какви условия поставя пред нея". Той добави, че „мнозина се обърнаха към украинците със същите молби като нас“.

Представител на украинските въоръжени сили препрати въпросите ни към Дирекцията на военното разузнаване в Киев, която не отговори на искането ни за коментар.

Пономарьов призна, че наистина има ограничения върху използването на оръжия западно производство за атака срещу Русия, но добави, че използваните превозни средства са сменяли собствениците си много пъти, което прави използването им при дадените условия приемливо. Според него хората му са използвали „трофеи“, които руснаците са заловили от украинците и които впоследствие са били върнати от членове на легиона. Въпреки това, Пономарев не успя да предостави никакви доказателства в подкрепа на твърдението си, че Легионът е заловил обратно западно оборудване от руските сили.

В изявление за Washington Post РДК заяви, че неговите бойци не са използвали чуждестранно военно оборудване по време на операцията. Снимки, публикувани на страниците на РДК в социалните медии, и видео, изпратено от групата до Washington Post, явно показват, че бойците са носили произведени в Чехия пушки CZ Bren и белгийски FN SCAR, както е посочено от пазителя на огнестрелните оръжия и артилерията на Британски кралски оръжейни складове Джонатан Фъргюсън. Още: F-16 срещу Су-35: Предстоящата война на изтребители в небето на Украйна (ВИДЕО)

Белгия и Чехия наистина доставят оръжия на Украйна и е вероятно тези пушки да са с произход от тези страни, каза Андрю Галер, експерт по огнестрелни оръжия в Janes, след като внимателно проучи изображенията. Но той все пак добави, че тези оръжия може да са били прехвърлени от друга държава-посредник.

Според двама американски доброволци, служещи в Украйна, пушки Bren и SCAR се раздават рутинно на украински войници и чужденци, воюващи на страната на Киев.

Говорител на белгийското министерство на отбраната отказа да съобщи колко пушки страната е изпратила в Украйна, нито да потвърди факта, че наличните снимки действително показван една от тези пушки. „Доставените оръжия винаги се предават на официалните власти и редовната армия, която отговаря за тях“, каза говорител на министерството.

Министерствата на отбраната на Полша и Чехия отказаха коментар.

Не е имало предишни публични индикации за нарушаване на условията на споразумението за трансфер на оръжия, но този епизод поставя под съмнение способността на Киев да изпълнява задълженията си в бъдеще и готовността на Съединените щати да се примирят с това. Това посочи Марк Кансиан, пенсиониран офицер от морската пехота и старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания. Според него украинците „явно са замесени в това“, а САЩ „отбелязват в изявленията си, че това противоречи на правилата“.

От 22 май снимки и видеоклипове от нападението започнаха да циркулират в социалните медии, като и двете руски опозиционни групи ги рекламираха в своите канали. Washington Post независимо провери видеото и снимката, публикувани от РДК, които заедно с други видеозаписи показват най-малко четири броя MRAP и бронирано превозно средство Humvee, оборудвано с картечница .50-и калибър (12,7 мм.) Видеото и снимката са заснети на път в Украйна, на около 7 километра от руската граница. Въз основа на тези изображения обаче вестникът не успя да определи откъде идват MRAP и Humvee и дали са в списъка на американското разузнаване.

Изображенията включват и войници, носещи жълти ленти, които обикновено носят украинските военни. MRAP и Humvee показаха бели кръстове, нарисувани от украинските военни на превозните средства.

Снимки и видеоклипове, които по-късно се появиха в руските социални медии, показват най-малко две машини от едни и същи тип MRAP, и двата с бели кръстове. Един от тези MRAP по-късно се появи във видео, публикувано от руската информационна агенция Известия, която съобщава, че отсега ще бъде използван от руската армия.

Автори: Алекс Хортън, Джон Хъдсън, Самуел Оукфорд, Изабел Кошиу

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари