Вътрешните боричкания в Европа пречат на помощта за Украйна

2279
Вътрешните боричкания в Европа пречат на помощта за Украйна
Снимка: iStock/Guliver

Руският президент Владимир Путин не крие намерението си да продължи да оказва натиск върху Украйна, докато решимостта на Запада за подкрепа не отслабне. Войната в Украйна продължава вече повече от 500 дни и издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца Путин вече има основание да вярва, че нещата се развиват точно както се е надявал.

Правителствата на Полша, Естония, Словакия и други страни от Централна и Източна Европа са най-верните съюзници на Киев от първите дни на руската инвазия. Те изпратиха оръжия, приютиха милиони украински бежанци и бяха много гласовити в защитата на Украйна, настоявайки за твърда линия срещу Москва въпреки колебанието на Франция и Германия.

Вътрешната политика влияе на подкрепата за Украйна

Но лидерите на някои държави със силна воля, подкрепящи Киев, са изправени пред битки за преизбиране, като същевременно се борят с други вътрешни предизвикателства. Затова техните правителства вече започнаха да се тревожат за последствията от бъдещото присъединяване на Украйна към Европейския съюз и подкрепата им за нея постепенно отслабва.

Най-яркият пример за това е Полша. Нейният премиер Матеуш Моравецки обяви, че Варшава повече няма да прехвърля оръжия на Украйна. Това изявление дойде в резултат на рязкото изостряне на спора между Киев и най-близките му съседи от ЕС за доставките на зърно. Варшава твърди, че с тези доставки Украйна пречи на реализацията на селскостопанската продукция на полските фермери. Това се случва в навечерието на насрочените за 15 октомври парламентарни избори. ОщеПолски министър: Преговорите с Украйна за зърното вървят добре

„Украйна е наясно, че през последните месеци вече не граничи с Полша, а с полските избори", каза Иван Кръстев, който ръководи базирания в София Център за либерални стратегии. „Засега гласовете на стотици хиляди полски фермери за правителството са много по-важни от подкрепата за Украйна. И може би ще видим дали същото ще се случи и в други региони."

Моравецки беше изправен пред силно предизвикателство от бившия премиер Доналд Туск, който също беше председател на Европейския съвет. Като част от предизборната си стратегия настоящият премиер ухажва поддръжници от крайнодясната партия Конфедерация на свободата и независимостта, които се противопоставят на помощта за Украйна.

„Ние спряхме да прехвърляме оръжия в Украйна, защото взехме курс да превъоръжим Полша с по-модерно оборудване“, заяви Моравецки, говорейки по програма на полския телевизионен канал Polsat. Още: Норвегия отпуска над 92 млн. долара на Украйна, за да преживее зимата

Изкушаващо е цялото това напрежение да се отдаде на предизборната борба, но има основание да се смята, че то ще продължи и след изборите. Спорът за зърното между Варшава и Киев показва сериозни опасения относно влизането на Украйна в ЕС, каза западен дипломат, пожелал анонимност. "В продължение на година и половина Полша преследваше всяка членка на ЕС, която показа дори и най-малко колебание за подкрепата на Украйна, каза дипломатът. И сега тя показа истинското си лице."

Проблемът не е само Полша

Проблемът за Киев е, че подкрепата намалява не само в Полша. Когато военните действия започнаха, балтийските държави водеха офанзивата в защита на Украйна в Брюксел и Вашингтон, като либералният премиер на Естония Кая Калас говореше по-силно и по-ефективно от всеки друг.

Тя, дъщерята на бивш министър-председател и еврокомисар, беше широко възприемана като олицетворение на една вдъхновена Източна Европа, която щеше да предаде тежестта на украинската криза на силите, които са в Брюксел. Но авторитетът на Калас беше разклатен заради скандал със съпруга й, който, както се оказа, беше съсобственик на компания, правеща бизнес в Русия, дори след февруари 2022 г., когато започна инвазията в Украйна. И това въпреки факта, че съпругата му поиска от останалите да спрат всички търговски отношения с Москва. Още: Германия реже наполовина помощта за украинските бежанци

Попитан за проблемите на Калас, естонският външен министър Маргус Цахкна каза, че никакви политически катаклизми няма да принудят страната му да промени курса. „Постоянно имаме избори, постоянно имаме вътрешни проблеми, но това не променя политиката ни, увери той. През всичките тези 32 години Естония поддържа непроменена и последователна външна политика.”

След избухването на скандала през август обаче Калас млъкна и Киев загуби един от най-активните си поддръжници в западните столици.

Словакия е една от най-големите поддръжници на Украйна, но изборите, насрочени за 30 септември, могат бързо да засилят съмненията в нея.

„Ако обществеността е настроена само 40% в полза на доставките на оръжие за Украйна и властите изразяват подкрепа за това на всички нива, това създава неблагоприятна реакция“, сподели Милан Ник, изследовател в Германския съвет за международни отношения.

Популистът и бивш премиер Робърт Фицо води кампания на проруска и антиамериканска платформа, като се противопоставя на антируските санкции и по-нататъшните продажби на оръжие за Киев. Той е близо до спечелването на тези избори в Словакия, според социологическите данни на Politico.

Ако Фицо бъде избран, унгарският премиер Виктор Орбан, който изпитва голямо недоверие към Киев, ще намери в него съюзник на европейската сцена. Фицо каза пред Асошиейтед прес този месец, че ако партията му получи достатъчно подкрепа, за да се присъедини към правителството, Словакия „няма повече да доставя на Украйна оръжие или боеприпаси“.

Разбира се, Украйна все още има много твърди поддръжници в Европа. Литва, Латвия, Румъния, Швеция, Финландия и други страни все още я поддържат. И френският президент Еманюел Макрон наскоро рязко зави към Киев. Някои анализатори омаловажават значението на Полша и Словакия в момента, отбелязвайки, че в арсеналите им са останали малко оръжия, които да изпратят в Украйна. Още: Дания призна, че е предала на Украйна танкове Leopard пълни с дефекти

Киев обаче все още не показва безпокойство. Говорейки на пресконференция в Брюксел, вицепремиерът на Украйна по въпросите на европейската интеграция Олга Стефанишина се опита да омаловажи кавгата между Киев и някои от бившите му приятели. „Получихме твърди уверения и потвърждения, че текущите политически процеси по никакъв начин няма да повлияят на продължаващата подкрепа“, каза тя.

Не е трудно да си представим как сега Путин потрива ръце, наблюдавайки всичко, което се случва.

Автори: Николас Винокур и Якопо Баригаци

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com