"За едни война, за други празник": Оръжейните компании трупат милиарди от войната

5625
"За едни война, за други празник": Оръжейните компании трупат милиарди от войната
Снимка: Getty Images

Оръжейният бизнес процъфтява предимно в САЩ, ЕС и Китай, пише германското списание "Фокус". Съвсем наскоро отбранителните компании бяха смятани за не обещаващи. А днес акциите им излетяха като силите на злото: мирният следвоенен период в Европа приключи, тяхното време дойде.

Не всички хора страдат еднакво в наши дни. Във време, когато хората в Европа са във война, а Китай и Съединените щати са тежко въоръжени, служителите на големите оръжейни компании имат празник всеки ден. 

Оръжейният бизнес преуспява, като и американската, и германската оръжейна индустрия работят на три смени. Мениджърите и акционерите на тези фирми просперират. Няма дори рестарт на Студената война, но нещо по-добро за търговците на оръжие: следвоенният мирен период в Европа приключва. Още: Войната в Украйна показа, че ЕС и САЩ са забравили какво е да воюваш

В днешния свят заплахите отново лесно се превръщат в залпове. Глобалните военни разходи - не само за оръжия, но и за поддръжка и персонал - надхвърлиха 2 трилиона долара за първи път миналата година. Ако военната индустрия беше отделна държава, тогава в класацията тя щеше да е на 9-то място, малко под Италия и малко над Канада.

Експерти от Стокхолмския институт за изследване на мира (SIPRI) смятат, че през 2022 г. ще има забележимо увеличение на глобалната търговия с оръжия, тъй като Украйна получава оръжия в големи количества, световните арсенали са опустошени и надпреварата във въоръжаването се развива на всички континенти.„До октомври 2022 г. Съединените щати доставиха на Украйна 8500 противотанкови ракетни системи Javelin, което съответства на четиригодишен обем на производство“, се казва в доклада на SIPRI. И това е само един пример.

Съединените щати печелят повече от другите в оръжейния бум

Сред стоте най-големи оръжейни корпорации в света 40 се намират в Съединените щати. Правителството на САЩ харчи за армията многократно повече от всяка друга страна в света: през 2021 г. военните разходи на САЩ възлизат на около 801 милиарда долара, което съответства на 38% от военните разходи в световен мащаб.

Американските концерни заемат водеща позиция в производството на самолети и хеликоптери, Германия също ги купува от САЩ. Сухопътните оръжия като бронирани превозни средства и гаубици се произвеждат предимно в Европа. 

Кои са най-големите фирми в САЩ?

На 1-во място: Lockheed Martin е световен лидер в продажбите на оръжие. Цените на акциите на групата се повишиха с почти 40% тази година в САЩ. Освен всичко друго, Lockheed произвежда изтребителя F-16, бестселър за износ.

На 2-ро място: Raytheon. Акциите му са нараснали с 15% тази година. От цеховете му излизат известните системи за ПВО Patriot. Има планове за организиране на производството им в Германия.

На 3-то място: Boeing. Въпреки че не е чисто военно предприятие, 40% от продажбите му идват от отбранителния сектор. Стойността на акциите на компанията се понижиха с 10% тази година. Нещо се обърка в отбранителните сделки, свързани с бившия президент Тръмп.

На 4-то място: Northrop Grumman. В началото на декември корпорацията представи нов стелт бомбардировач. B-21 Raider може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави, производителите му твърдят, че е невидим за вражеските радари. Цената на отделния самолет е малко под 700 милиона долара. Тази година борсата очаква ръст на акциите на компанията с 40% и повече.

Япония също е в процес на смяна на епохи. Но не от добър живот: нейните съседи Китай и Северна Корея се въоръжават сериозно, така че Япония също ще удвои военните си разходи до 2027 г.

Въоръжаването също е в разгара си в Китай и Европа

Китай е двигател на световния оръжеен бизнес. До 2027 г. китайският партиен и държавен лидер Си Дзинпин възнамерява да модернизира своите въоръжени сили. Основните облагодетелствани от този процес са местните предприятия от военнопромишления комплекс, включително AVIC (Китайската корпорация на авиационната индустрия). Тази компания е изцяло държавна собственост, както и водещият оръжеен концерн на Народната република - North Industries Corporation (NORINCO). Още: Светът купува повече оръжие след началото на войната в Украйна 

Надпреварата във въоръжаването набира скорост и в Европа, която дълго време мечтаеше за "мирни дивиденти" след края на Студената война. За разлика от Съединените щати, разходите за отбрана в Европа от много години са под целта на НАТО за 2% от БВП на всяка страна. Но още сега мнозина европейци са се „коригирали” и харчат над 3-4%. 

Акциите само на няколко европейски оръжейни концерна значително поскъпнаха, въпреки че в Европа акциите на отбранителните предприятия отдавна не се котират. Те бяха смятани за лоша инвестиция „поради липса на перспектива“. 

Не всички отбранителни компании просперират еднакво.

Струва си да разгледаме по-отблизо най-големите оръжейни компании в Европа. 

Търговци на смърт от Европа: Отново Круп?

На 1-во място: британската компания BAE Systems. Миналата година оборотът й се е увеличил съвсем малко. Компанията произвежда, заедно с други предприятия, включително RheinMetall, бронетранспортьора TPz 1 Fuchs. Акциите на BAE Systems са поскъпнали с 45% от началото на годината. Техният процент се повиши рязко с избухването на войната в Украйна.

На 2-ро място: Леонардо. Италианският концерн се фокусира върху бъдещето и инвестира сериозно в електроника, включително в партньорство с немската компания Hensoldt. В съвременната война електрониката играе все по-важна роля, особено по отношение на UAV (БПЛА) и кибервойната. Акциите на компанията са поскъпнали с 20% от началото на годината. 

На 3-то място: Талес. Френският концерн се занимава както с граждански, така и с военни разработки. Той обаче е особено активен в областта на военната техника. Акциите на групата поскъпнаха с 60%.

Германските оръжейни концерни днес са сравнително малки, но сега те също активно се разрастват. 

1-во място: Rheinmetall. Концернът произвежда танкове. Наскоро той купи испанска компания за боеприпаси, увеличавайки значително капацитета си. Боеприпасите са гореща стока в наши дни. Акциите на групата са реализирани с над 125%. 

"Калашников" заобикаля санкциите - продава оръжия на 44 държави

Руският оръжеен производител „Калашников“ заобикаля наложените санкции и продава продукцията си в 44 държави. Това съобщи у...

2-ро място: Thyssenkrupp. Ако говорим за оръжия, тогава продуктите на концерна се движат главно под зоната на радарно покритие. Наистина, подразделението Marine Systems предлага на пазара предимно подводници, военни кораби и продукти от нови подводни и надводни технологии. Но въпреки тази специализация акциите на групата поевтиняха с над 40%. Това се дължи на вътрешните проблеми на предприятието. 

3-то място: Hensoldt. Компанията се отдели от Airbus през 2017 г. и сега е специализирана предимно в производството на радари, оптоелектронни системи, електронна война и авионика. От началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с над 70%.

По целия свят има революция в съзнанието, която само при най-щастливия обрат на събитията ще служи на нашата сигурност. Ако искаш мир, готви се за война, това винаги казват военните стратези.

Но, от друга страна, съвсем не е необходимо всеки, който се готви за война, наистина да иска мир. Някои държавни и правителствени ръководители се подготвят за война, за да я водят по-късно. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари