X
 
 

За мир с Русия, САЩ трябва да сложат край на участието си в безсмислени войни

6032 32
photo of За мир с Русия, САЩ трябва да сложат край на участието си в безсмислени войни
Снимка: Getty Images/Guliver
Предстоящата среща между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп с руския президент Владимир Путин е възможност за следващата смела инициатива на американския президент. Време е САЩ да спрат разточителните си войни, а Русия може да бъде конструктивен партньор за тази цел, пише Джордж О'Нийл-младши, основател на Комисията за отговорна външна политика и член на ръководството на Института за американски идеи, в материал за списание The American Conservative, цитиран от агенция "Фокус".

Основната част от медиите от двете страни на Атлантика ще вилнеят срещу всяко споразумение между Тръмп и Путин – без значение какво ще предвижда то. Защо да не бъдат предприети стъпки, които американската общественост инстинктивно ще разбере, и това ще осигури подкрепата за президента да сложи край веднъж завинаги на интервенциите на Америка в други страни? Освен това какво ще направят противниците му? Защо Тръмп да не опита да постигне мир и да започне процес на изцеление от множеството рани, които американците имат от войните? Американската нация не се заблуждава от фалшивите твърдения, че Тръмп е мек към тероризма, тя е наясно, че военните намеси на САЩ често може всъщност да захранят тероризма.

НАТО под сянката на Дамоклевия меч на Тръмп

Лидерите на НАТО са изправени пред сериозна заплаха за доверието в техния военен алианс на срещата на върха тази седмица. И това идва н...

Президентът Тръмп може да предложи изтегляне на американските войски от Афганистан в замяна на изтегляне на руските части от Сирия (заедно с обещанието, че САЩ нямат интерес от повторно ангажиране в гражданската война в Сирия). Това би било съвместимо с твърденията на Тръмп, че войните на Америка (обявени или не) в Близкия изток са били губещи.

Не е необходимо Тръмп да „признава“ руската анексия на Крим, но трябва да отстоява позицията, че ситуацията в Украйна е въпрос на европейците – и той трябва да бъде решен чрез двустранни преговори между Русия и Европа.

Разбирането на този мащаб би отстранило основния претекст за безсмисленото натягане на ситуацията чрез дипломатическите санкции – като „разгонването“ на посолството и консулския персонал – в Русия и САЩ. Връщането на възможността за свободни пътувания на граждани между двете страни би направило чудеса за намаляване на напрежението. (Не забравяйте, че дори в разгара на Студената война, президентът Дуайт Айзенхауер твърди, че нациите, отказващи контакт една с друга, биха имали склонност да бъдат подозрителни една към друга – и склонни към незначителни конфликти, които биха могли да се превърнат в по-големи войни.)

Американската общественост не се интересува от дипломатическия и медиен театър. То се знае, че две неща са верни: истерията „Тръмп-Русия" се оказа безполезна (и разсейва от притесненията за икономическия растеж и заетостта); и каквито и да са интересите на САЩ за сигурността в Близкия изток, ние всички сме по-добре защитени със съюзници, които са изправени пред същите заплахи като нас.

Кремъл: Абсурдно е да се свързва Русия с последните отравяния с "Новичок"

От Кремъл заявиха, че „абсурдно” да се свързва Русия със смъртта на британката, която беше изложена на невротоксичния агент...

Русия има повече причини да се тревожи за ислямистския тероризъм, отколкото САЩ. Южната им граница опита в няколко ислямски държави: Турция, Иран, Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Афганистан. Нестабилността, създадена от заблудените военни авантюри на Америка, от години се оказа неудобна за Русия. Според експерти, които отдавна изучават спецификите на Русия, американската военна агресия след Студената война започнала на Балканите, довежда до издигането на власт на руски военни хардлайнери, които са скептични относно искреността на американските стремежи за мир.

Русия има значително по-добро разбиране и влияние върху повечето от тези страни, включително върху Иран. Двустранните отношения между САЩ и Иран отдавна са враждебни поради години на намеса на Вашингтон в Техеран. Отношенията бяха сериозно усложнени през 1953 г., когато ЦРУ и британското разузнаване свалиха демократично избрания премиер Мохамед Мосадед и издигнаха бруталния Реза Шах Пахлави на власт. Клавишните воини на Вашингтон никога не споменават тази тъжна глава в американската история. Представете си как бихме се отнасяли към страна, която се е намесила по такъв начин в политиката ни?!

Колко по-умно би било Русия да работи със своя съсед Иран, за да ограничи гражданската война в Йемен, отколкото САЩ да продължава да оказва военна подкрепа на Саудитска Арабия, за да задълбочава трагедията там.

Мрънкачите се подиграваха на мирната инициатива на Тръмп за Северна Корея, но въпреки това той допринесе за налагането на денуклеаризация и за успокояване на ситуацията на Корейския полуостров (за разлика от усилията на четири предишни администрации на американски президенти). Като се има предвид, че Тръмп и Ким Чен-ун все пак могат да седнат на една маса заседно, какво пречи да бъде постигнат напредък и с Путин?

Година и половина русофобията беше подклаждана от „горчивите брътвежи", произтичащи от провалените политически амбиции на Хилари Клинтън, от представители на военно-индустриалния комплекс, заради корпоративните интереси, от корпоративните медии, от коментатори от Вашингтон, Ню Йорк, Холивуд и чуждестранни лобисти. Голяма част от тях печелят от безкрайното състояние на „война“ по целия свят, и по-специално с Русия.

Меркел: НАТО трябва отново да се фокусира върху руската заплаха

НАТО трябва да се фокусира върху увеличаване на военното си присъствие си на Източния фланг на Алианса, където трябва да изгради отбран...

Вашингтон и неговите клиенти са ужасени, че „влакът на войната“ ще бъде забавен или дори спрян. Нашите клиенти от НАТО се страхуват да носят на гърба си собствените си национални отбранителни тежести. Неоконсерваторите от Вашингтон са напълно готови да продължат да губят живота на войниците в преданата ни армия, за да защитят както финансирането си, така и световния ред, наложен от победата на Запада в Студената война.

Американската нация не се поддава на такива заблуди и е изключително уморена от войните, много от които се водят на места, които гражданите на САЩ трудно биха могли да намерят на глобуса. Тези войни разрушават американски семейства. Вместо „подкрепа за войските“, говорете за връщането им у дома, за да защитят семействата си и нашата страна.

Чуваме истории за отделянето на родителите от децата ни по нашите граници, но не и за това, че американските деца са отделени от родителите им и родителите са отделени от своите синове и дъщери, които изпълняват войнския си дълг в чужбина.

Срещата на върха Тръмп-Путин на 16 юли е възможност за президента на САЩ да действа смело в лицето на дишащата му във врата опозиция, за да бъде постигнат мир в един свят, уморен от войната. Ако лидерът на Белия дом ограничи участието на САЩ във войни, руско-американските разногласия ще изчезнат.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 15 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  След срива на ссср бУлшивъшките останаха без идеология и верую, и от този момент нататък започнаха да импровизират, тоест да ръсят тъпотии, защото те са родени тъпаци, на които е било забранено цял живот да мислят! Резултатите виждаме навсякъде около нас, даже и в този блог!
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  АХ..Ще бъде вълшебно когато аМЕрИкА:Р се разпадне:Р..Вечни мъки за либерастите:Р
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  нищо друго не се е разпаднало, освев сссреТО ... и Да, беше "вълшебно" ... СЛЕДВА русия ...
  : 0 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 12, руските ти лъжи вече не вървят и пред децата! В Народната Библиотека Кирил и Методий се пазят два окупационни договора между България и Русия; както и две квитанции за изплатени Окупационни Налога! Първият е за 32.5 тона злато, вторият е за 26 тона злато! И в двата случая е бил откраднат Държавния Архив на България, като Окупационнен ТРОФЕЙ! Още не искат да ни върнат архивите! А като т виж още ›› и харесва Русия - Чемодан, Вокзал, Масква - руски подлоги нам не са нужни! Заминавайте на Путя си Ленина!
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Е защо все масончето от Котел Захария Стоянов дето го ликвидираха френските и английски масони цитирате. Как тъй стана че точно той остана жив след засадата на турците при Рибарица а всички други погинаха...и как тъй стана че вие българомразци един път обвинявате нашата освободителка Русия че ни окупирала ,и след това я обвинявате че била изтеглиля офицерите си от българската армия която тя създад виж още ›› е. И кой окупатор както твърдите че е Русия първом се заема армия и държавна администрация да изгради на окупираните както стори рУСИЯ.... а отговорети измекяри и негодяи и копелдаци комунистически на служба към америка за България?
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  12, ти си жалък безродник ...
  : 2 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  До малограмотник 6.1 - Захарий Стоянов Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантуте виж още ›› хме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее? Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин — Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете“. Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв! Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България. И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала! Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа калугер излиза дързостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия. Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александър III. Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!…
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  “Русофилите са като кърлежи, впили се в народното тяло.” З. Стоянов, Пловдив, в-к “Марица”, 15.авг.1884., уводна статия.
  : 6 !
 • Анонимен 11.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Британия ги стори тия пъклени дела!
  : 13 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Българския народ никога няма да прости на Русия двете окупации и избиването на най-светлите ни личности! Проклети да сте, руснаци! Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов, отравянето на Захарий Стоянов и обесването на Васил Левски. – „Време е българите да научат за душманина на Левски, Граф Игнатиев. Не смучайно Апостола казва: "Учете руски - трябва да знаете езика на врага!". Враг виж още ›› а, който го погубва! Граф Игнатиев плаща злато на Високата Порта, за да обесят Левски. И трябва бая злато да е дал, защото Турската Империя е имала железни принципи да не превръща известни хора в мъченици. Предлагала им е постове, за да работят за нея, а когато откажат, какъвто е бил случая с поп Минчо Кънчев, ги е провождала в Диар Бекир, за което им е плащала пътни и дневни /справка "Видрица"/. Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg\" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Захарий Стоянов: ” Не разумявам обаче какво честваме на 3 март?!…”
  : 4 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 6.1, 6.3, явно не си чел “Кой?” на Захарий Стоянов, а си измисляш негови цитати! Захарий Стоянов: “И подир всички тия върволици жестокости и злини, които НИ ЕДНА ДЪРЖАВА не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива ИДИОТИ и ИЗМЕННИЦИ даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и виж още ›› ПРИРОДНИТЕ СТИХИИ ЩЕ ДА ВЪСТАНАТ”! (“Кой?”, 1886 г.: http ://bit.ly/2rb4CXd)
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Най-сетне инфо за представянето на “Измамата Сан Стефано”. https ://offnews.bg/knigi/izmamata-san-stefano-diado-ivan-e-podkrepial-turskia-iatagan-684086.html
  : 3 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  тролска статия воини се водят само от Русия готова да лепне целия свят добре, че той е все по-малко зависим от петрола
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Защо Ботев видя българските русофили като фекалии от дръгливото магаре Русия? - http ://ivo.bg/2015/06/02/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%B1%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%BB/
  : 3 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  „Ако изгоним московеца долен, и заключим неговия лукав слуга комунизина в тюрма, ще живеем в земен рай!“ Найчо Цанов
  : 4 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  За нещастника с войната и оръжията - първо отиди малко в казарма и после на стрелбището. На мен не ми се воюва заради .... като теб. Ти си ходи доброволец в Сирия или където ти харесва.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  „Да бъде проклета оная минута когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!“ - “Кой?” – Захарий Стоянов http ://chitanka.info/text/10048-kojy
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Да ама Захари Стоянов никога не е казвал нещо подобно,а Записките предава думите на Бенковски след потушаването на Априлското възстание: – Аз свърших своето,сега е твой ред Русио да довършиш нашето свято дело! Аааа и линка който си дал е не коректен и кьор фишек. Мерзавец!
  : 14 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  леко бе хора - да не се мислите за велики с това русофилство и русофобство. Тая попара сме я яли - има БЪЛГАРОФИЛСТВО
  : 0 !
 • Анонимен 6.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Българофилство ,добре обаче без Русията нямаше да я има и Българийката и за това на всяка света литургия се споменава руския цар и руските войници паднали на поле брани за наша вяра и отечество
  : 13 !
Нагоре