За плана на Меркел и Макрон ще плащат най-бедните страни в Европа?

3952
За плана на Меркел и Макрон ще плащат най-бедните страни в Европа?
Снимка: iStock

Френско-германският план за възстановяване на европейската икономика включва създаването на фонд, чието финансиране ще бъде осигурено от най-бедните страни от Европейския съюз, отбелязва британският вестник The Daily Express в свой материал, цитиран от агенция "Фокус".

В същото време едни от най-големите икономики на Общността - Италия, Франция и Испания - бяха силно засегнати от кризата с коронавируса, така че те ще получат солидна част от плащанията по фонда. 

Инфекционист: Пандемията затихва

Смятам, че данните за коронавируса са оптимистични, каза пред БНР д-р Нина Янчева от Инфекциозна болница в София и допълни: “Не ...

Изданието припомня, че френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел предложиха да предоставят 500 милиарда евро на международните пазари като безвъзмездни средства и заеми на страните членки на ЕС. В рамките на своя проект европейските държави ще поемат ангажимент за изплащане на финансова помощ на индустриите и регионите, които са най-силно засегнати от пандемията от COVID-19.

Според проучване на Центъра за европейски икономически изследвания най-бедните европейски държави може да се окажат най-големите донори на фонда. Според едно от предположенията, Полша може да даде 10,4 милиарда евро на фонда, защото в сравнение с най-големите икономики ЕС ще страда по-малко от рецесията след края на пандемията. В същото време се очаква в страни като Франция, Испания, Гърция и Ирландия последствията от коронавируса да бъдат по-тежки, така че те ще получат големи суми от възстановителния фонд.

Изчисленията, които отчитат спада на БВП на страните, показват, че само най-голямата икономика в ЕС – Германия, ще плаща повече от Полша: очаква се тя да внесе 23,45 милиарда евро във фонда. Италия, третата икономика в ЕС, ще получи финансова помощ от 25,8 милиарда евро, Испания - 13,73 милиарда евро, а Франция ще се обогати с 10,67 милиарда евро. Така наречената „икономическа четворка“ (Дания, Австрия, Швеция и Нидерландия), които публично се противопоставиха на френско-германския план, също ще финансират фонда съгласно условията на споразумението, докато страни като Румъния и Чешката република ще дадат по около един милион евро.

„В крайна сметка фондът за възстановяване няма да помогне за решаването на сериозните финансови проблеми на Италия и Гърция“, е заключението на автора на проучването, професор Фридрих Хайнеман. Според него от икономическа гледна точка парите текат от източната част на Европа към Юга, защото именно там рецесията се усеща най-тежко. Според него от политическа гледна точка ще има „значителна съпротива“ и в дългосрочен план ползите на фонда „не са очевидни“. В същото време Мадрид предупреди, че ще се откаже от средствата от фонда за помощ, подчертават от изданието.

Ще доведе ли отказът от строги мерки срещу коронавируса до жестока криза в Швеция?

Отказът от ограничителни мерки срещу коронавируса ще задейства масивна обществена и икономическа криза в Швеция. Това прогнозира Bloomb...

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари