Запътила се към НАТО Финландия рискува да си навлече гнева на Русия

7344
Запътила се към НАТО Финландия рискува да си навлече гнева на Русия
Снимка: iStock

Разтревожена от руската инвазия в Украйна, Финландия започва дебат, който може да доведе до стремеж за членство в НАТО - ход, който ще разгневи Москва. Нападението срещу Украйна предизвика драматичен обрат в общественото и политическото мнение във Финландия и съседна Швеция по отношение на дългогодишната им политика на военно неприсъединяване, предаде БГНЕС.

Опитът за присъединяване към НАТО почти сигурно ще бъде възприет като провокация от страна на Москва, за която разширяването на алианса по нейните граници е основен проблем в областта на сигурността.

Според финландското външно министерство в доклад, изготвен по поръчка на правителството, публикуван днес, ще бъде разгледана "фундаментално променената" среда за сигурност днес в парламента. Встъпителните дебати са планирани за седмица по-късно. Очаква се докладът да анализира различните варианти за сигурност на Финландия, която има 1340 км граница с Русия.

Бившият министър-председател и дългогодишен застъпник за НАТО Александър Стуб смята, че подаването на молба за членство от Финландия е "предрешен въпрос".

Финландия има дълга история с Русия. През 1917 г. тя обявява независимост след 150 години руско управление. По време на Втората световна война нейната силно превъзхождаща по численост армия отблъсква съветско нашествие, преди да сключи мирно споразумение, според което Финландия отстъпва няколко гранични области на Съветския съюз. По време на Студената война Финландия запазва неутралитет в замяна на гаранции от Москва, че няма да нахлуе в страната.

Обратът в настроенията по отношение на НАТО би бил немислим само преди няколко месеца. Още през януари министър-председателят Сана Марин заяви, че членството в НАТО е "много малко вероятно" по време на нейния мандат. Но след като две десетилетия обществената подкрепа за членството оставаше стабилна на ниво 20-30%, войната доведе до рязък скок на подкрепящите членството до над 60%, показват множество проучвания.

За да се спаси: Путин залага на генерал-убиец на цивилни. Ще се намеси ли НАТО?

Александър Дворников не е много познато име, но скоро може и да стане известно. Той е руският генерал, който президентът Владимир Путин...

Публичните изказвания, събрани от вестник „Helsingin Sanomat“, сочат, че половината от 200-те финландски депутати вече подкрепят членството, а само 12 са против. Други казват, че ще обявят позицията си след подробни обсъждания. Правителството заяви, че се надява да постигне парламентарен консенсус през следващите седмици, като депутатите трябва да изслушат редица експерти по сигурността. Марин очаква решението да бъде взето "преди средата на лятото", като много анализатори прогнозират, че Финландия може да подаде кандидатурата навреме за срещата на върха на НАТО през юни. Всяка кандидатура за членство трябва да бъде приета от всички 30 държави от НАТО, като този процес може да отнеме от четири месеца до една година.

Досега Финландия е получила публични уверения от генералния секретар Йенс Столтенберг, че вратата на НАТО остава отворена, както и подкрепата на няколко държави-членки.

За разлика от Финландия, Швеция няма обща сухопътна граница с Русия и двете страни не са воювали в продължение на два века. Въпреки това пронатовските настроения се засилват и сред шведите, които "осъзнават, че може да се окажат в същото положение като Украйна - много съчувствие, но никаква военна помощ", казва Роберт Далсьо, директор по изследванията в Шведската агенция за отбранителни изследвания.

Много анализатори очакват, че Швеция и Финландия ще действат в тандем по въпроса дали да се присъединят, но техните лидери подчертаха, че може да стигнат до различни решения.

Тази седмица управляващата партия в Швеция обяви, че преразглежда дългогодишната си опозиция срещу присъединяването към НАТО.

На 13 април няма да има хуманитарни коридори в Украйна

На 13 април хуманитарните коридори за евакуация на хората няма да има. По думите на вицеприемиерът на Украйна и министър по въпросите н...

"За социалдемократите в Швеция да променят мнението си (за НАТО) е като да променят религията си", заяви бившият финландски премиер Александър Стуб пред АФП. "И не говоря за преминаване на протестанти към католици, а за преминаване на християни към мюсюлмани".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че в случай на присъединяване на Финландия, Русия ще предприеме мерки за "възстановяване на баланса".

Президентът на Финландия Саули Ниинистьо заяви, че отговорът на Русия може да включва нарушаване на въздушното пространство, териториални нарушения и хибридни атаки, за които финландските поддръжници на НАТО смятат, че страната е добре подготвена да устои.

"Русия със сигурност ще се надигне", каза Далсьо, но добави: "Не мисля, че ще направят нещо насилствено. Въпреки това, в настроението, в което е (руският президент Владимир) Путин в момента, не бих го изключил напълно".

Битката за Донбас - какво предстои според възможностите на руската и украинската армия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Най-важната цел в плана на Русия за Харков и Суми: Украински о.з. полковник коментира

Историята помни: Както Сталин, така и Путин има кошмари с дезертьорите от армията

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари