Заради строгите закони за оръжията, масовите убийци в Япония разчитат на ножове

2183
Заради строгите закони за оръжията, масовите убийци в Япония разчитат на ножове
Снимка: Pixabay

Единствените му оръжия бяха няколко ножа и каиши, за да завърже жертвите си. И въпреки това, за по-малко от час той уби 19 души. Това е бройка, по-висока от убийствата, които някои японски окръзи регистрират за 5 години.

Нивата на убийства в Япония карат САЩ да изглежда като зона с военно положение. През 2014 г. Япония отчита едва 11 убийства. А Чикаго, с 5 пъти по-малка площ от Япония - 416. Разлика от над 3500%.

Когато в Япония се случи масово убийство, извършителят рядко носи огнестрелно оръжие. Въоръжен е предимно с нож. Такъв беше и случаят с трагедията в Канагава, когато бивш служител на център за хора с увреждания нахлу в сградата и намушка 50 души, 19 от които фатално, пише GlobalPost.

26-годишният Сатоши Уемацу извърши най-смъртоносното масово убийство в Япония от Втората световна война насам.

За разлика от стрелеца в църквата в Руан, Уемацу не е воден от расистки подбуди. За разлика от атентаторите от Париж и Брюксел, той не е свързан с религиозни екстремисти. Мотивът му е бил желанието му да прочисти обществото от хората с увреждания.

Няколкото редки масови убийства в Япония също се осъществяват чрез атаки с нож.

През 2008 г. мъж, "уморен ог живота", уби 7 души с камиона си и с нож в търговски център. Тогава собственик на магазин в центъра сподели шока си: "Японците не са свикнали с такива неща. Тук не е САЩ".

През 2001 г. мъж, на който му било "писнало от живота" наръга 8 деца в начално училище. А през 1995 г. Япония преживя най-смъртоносното си масово убийство - атака на представители на култ с газ зарин в метро, взела 12 жертви.

Има причина никоя от тези атаки да не е осъществена с огнестрелно оръжие - на практика всички подобни оръжия са незаконни в Япония. Страната прилага строга политика за оръжията от пост феодалния период насам.

Притежанието на пистолет в Япония се наказва с до 10 години затвор, а пушка може да притежаваш, само ако тя е от преди 1971 г., а след смъртта ти твоите деца са задължени да я предадат на властите.

Броят на легарните огнестрелни оръжия в Япония е силно ограничен, а за да притежава човек оръжие, трябва да мине през много сложна процедура.

Държат се множество тестове по стрелба, писмени изпити и ежегодни инспекции от полицията. Органите на реда също така държат да знаят къде точно се намира оръжието у дома. Също така е нужна и оценка за психическо състояние, което вероятно е разколебало нападателя от Канагава да опита да се сдобие с оръжие.

И въпреки че инцидентът повдига много въпроси и се случва в контекста на почти непрекъснати масови убийства в САЩ и Европа, Япония е безспорен свидетел на чувствително намаляване на броя на убийствата в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com