"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

10124
"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Преди две години, когато започна войната в Украйна, Владимир изпратил бившата си съпруга и 4-годишния си син в чужбина от съображения за сигурност. Подобно на повечето мъже украинци, той останал в страната, защото военното положение му забрани да напуска. Но след като прекарва две години сам и получава освобождаване от военна служба по медицински причини, той решил да се събере със семейството си в Германия. "Детето има нужда от баща", каза той.

Владимир сега отново се оказва в затруднено положение заради изтеклата валидност на паспорта: поредният спорен закон лиши украинците на военна възраст, които се намират в чужбина, от правото на консулска помощ. Мъжете на възраст от 18 до 60 години ще могат да сменят паспортите си само в Украйна, което означава, че ще бъдат призовани да се явят за отчет за военна служба след завръщането си в страната. Още: Най-възрастната армия в света: Украинските войници са средно 50-годишни и това е проблем

Мерките, предназначени да добавят човешки ресурси към украинската армия, налагат дългосрочни ограничения на мъжете-украинци, които са успели да заобиколят забраната за напускане на страната по време на военните действия. Критиците на законопроекта, включително сред военните, предупреждават, че той нарушава конституцията и просто възпрепятства връщането на хора, които преди това са избягали от страната.

От своя страна 39-годишният Владимир няма да отговори на призива на родината си и да се върне: "Психически ми беше трудно да напусна, но реших, че семейството ми има нужда от мен. Семейството и приятелите не оказват натиск да се върна. Моите близки разбират ситуацията."

Недокомплект

В първите месеци след началото на войната украинските военноотчетни служби бяха препълнени с доброволци. В рамките на две години армията претърпя сериозни загуби, ентусиазмът на доброволците намаля и много бойни части вече изпитват опасен недостиг на личен състав. Още: Украйна прие закона за мобилизацията: За какво гласуваха депутатите

Украинските и западните военни лидери разпознаха недостига на личен състав като един от трите критични аспекта, които трябва да бъдат разгледани, ако Украйна иска да сдържи руската офанзива или дори да завладее инициативата. 

„Сега трябва да се съсредоточим, първо, върху оборудването, особено върху системите за противовъздушна отбрана; второ, върху укрепленията, включително изграждането на висококачествени укрепителни линии, и трето, върху попълването на персонала“, казва официално лице на Запада по време на неотдавнашни преговори с украинската страна.

Украинските власти предприеха редица мерки за попълване на редиците, включително намаляване на наборната възраст от 27 на 25 години. 

Украинските служители са донякъде объркани. Работещ в украинската администрация каза пред The Telegraph, че не са сигурни как трябва да работи законът, защото той не посочва какво да правят с онези, които имат законово основание да не служат в армията. "Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Прессекретарят на Министерството на отбраната на Украйна Дмитрий Лазуткин заяви, че не се планира издаване на призовки на украинци в чужбина.

Реакцията на съюзниците на Украйна също беше смесена. Полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш заяви, че „гражданите на Украйна имат задължения към държавата“ и Варшава ще съдейства „за връщането в Украйна на онези, които подлежат на задължителна военна служба“.

Мъжете на възраст от 18 до 60 години официално получиха забрана да напускат Украйна, откакто президентът Володимир Зеленски обяви военно положение в първия ден от инвазиятана Русия през 2022 г.

На практика мнозина успяха да си осигурят освобождаване от военна служба въз основа на обявяването им за негодни по здравословни причини, раждането на три или повече деца и получаването на специално разрешение за пътуване в чужбина. Други се опитват да напуснат страната незаконно, като някои пресичат западните граници на Украйна.

Според Евростат 4,3 милиона украинци живеят в страни от ЕС, от които 860 хиляди са мъже на възраст над 18 години. Британското правителство съобщи, че е издало 256 200 визи по украинската програма за бежанци. Не е ясно обаче колко от тях са били предназначени за мъже във военна възраст.

Украински мъже, живеещи в чужбина, заявяват пред Telegraph, че не планират да се връщат и смятат закона за несправедлив.

"Законът е несправедлив"

„Паспортът ми все още е валиден“, казва 39-годишният Володимир. "И считам, че за много хора, които са дошли тук от райони, окупирани от руската армия, като Мариупол, тази ситуация е по някакъв начин обидна: най-напред ние пострадахме от военните действия срещу Русия, а сега собствената ни страна се цели в нас“.

Володимир, строителен работник от Западна Украйна, който е живял и работил в Чешката република през по-голямата част от последните 8 години, сподели: „Законът е несправедлив и всички мои украински приятели от Чехия, Луцк и Киев са недоволни от това. Правителството ни принуждава, но с такива закони ще се отдалечим от него, доколкото е възможно, и ще приемем гражданство на други страни.”

"Хората няма да се върнат. Колкото по-дълго продължават боевете и колкото повече подобни закони се приемат, толкова повече хората ще намразят Украйна и правителството. Защо трябва да се връщам да се бия? За какво? Защо правителството не се интересуваше от работниците мигранти като мен преди войната?"

"Всеки ден имаме все по-малко територия и все по-малко хора. Някои бяха убити, други се втурнаха да преплуват река Тиса, за да избягат." (16-километров участък от границата между Украйна и Унгария минава по река Тиса, приток на река Дунав).

Един мъж, който призна, че е напуснал страната незаконно и сега е в Индонезия, каза, че не се чувства задължен да се бие за Украйна и се смята за наблюдател, а не за участник във войната.

Колкото и да е странно, законът дори предизвика критики от някои войници. „Абсолютно съм съгласен с тях“, каза Никита Роженко, новобранец от 113-та бригада на украинската армия в Харков, когато го попитаха какво мисли за невъзвращенците. „Да им кажем, че вече не са украинци, защото са напуснали родината си, не е нормално. Трябва да каним хората обратно, да ги посрещаме топло, а не да им казваме, че не са украинци. Това са глупости."

"Този закон няма да работи правилно. Това е политически компромис и никой не иска да поеме отговорност. В това няма нищо добро нито за военните, нито за цивилните. Законът е за всички и за никого." Още: Foreign Policy: Украйна се нуждае от още войници!

Анонимен сержант, който загубил едно око още през първата година на боевете, но като много ранени беше обявен за годен за служба и не може да бъде демобилизиран, признава, че наборната служба в момента върви зле. Идеалният войник би бил на възраст между 27 и 30 години, но всъщност средностатистическият сега е на около 45 или 50 години и често с лошо здраве.

"Лекарите ги считат за годни. Когато пристигнат в частите си, командирите виждат уморени хора, в лошо здраве, някои с хронични заболявания", казва той.

Според него решението на проблема не е да се заплашват хората в чужбина, а да им се даде възможност да избират звената си, пише британското издание The Telegraph.

"Много хора нямат нищо против да служат, те просто не искат да бъдат пушечно месо", каза сержант Роженко, използвайки войнишки жаргон, за да опише части, в които „командирите от по-ниско и по-високо ниво не се интересуват от своите подчинени". Той отказа да даде примери, но каза, че всички войници знаят кои части и лидери са добри или лоши.

"Бригадите, чиито командири разбират, че хората са ценни и трябва да бъдат пазени, естествено ще растат и укрепват, докато зле работещите части в крайна сметка ще изчезнат”, твърди той. "Това би било по-скоро като набиране на персонал на свободен пазар. Но засега тук имаме СССР."

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари