Foreign Policy: Украйна се нуждае от още войници!

5109
Foreign Policy: Украйна се нуждае от още войници!
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Висшите военни и политически лидери на Украйна обсъждат как най-добре да попълнят оределите редици на своите въоръжени сили след две години война с Русия. Според Foreign Policy, един от въпросите в този дебат е дали и кога мобилизираните войници ще могат да се върнат у дома.

"Войниците са уморени физически и психически", каза Мирослав Борисенко, бивш професор по история в престижната Киевско-Могилянска академия, а сега артилерийски офицер в морска бригада в Южна Украйна. В интервю за списание Foreign Policy, 49-годишният Борисенко, който се включил доброволно в армията още в първия ден на руската инвазия през февруари 2022 г., е категоричен, че войниците се нуждаят макар и временно да напуснат окопите. Сега, казва той, те ефективно служат за неопределено време. Почивките са рядък лукс и някои войници не са имали такива повече от година.

Факторите, които влияят

Войната навлиза в третата си година, а победата над Русия не е по-близо. Неуспешната контраофанзива от миналото лято, съчетана със закъснялата западна помощ, принудиха украинската армия да премине в отбрана. Въпреки че украинските власти не публикуват данни за жертвите, най-малко 70 000 украински войници са загинали през последните две години, свидетелстват американски официални лица пред The New York Times през август 2023 г. Още: Демобилизация на наборниците: Украинският парламент одобри предложението на Зеленски

Острият недостиг на личен състав пречи да се даде закъснялата почивка на изтощените войски на фронтовата линия. Украинските въоръжени сили се нуждаят от повече бойци: Генералният щаб е поискал мобилизирането на още половин милион новобранци в допълнение към действащата армия от 1,1 милиона души, каза президентът Володимир Зеленски на пресконференция на 19 декември.

По-нататъшната мобилизация е непопулярна и политически чувствителна. В края на миналата година избухнаха първите разногласия между Зеленски и тогавашния главнокомандващ Валерий Залужни по този въпрос, тъй като украинският президент не се съгласи да разшири наборната повинност. „Лично аз не виждам смисъл в мобилизирането на половин милион души точно сега“, каза Зеленски пред британския канал Channel 4 News в интервю, публикувано на 20 януари. Залужни настоя за увеличаване на числеността на войските, но беше снет от длъжност на 8 февруари.

Когато Русия започна инвазията, Украйна изостави съществуващата тогава система на военна служба, която изискваше всички пълнолетни мъже да служат от година до година и половина, преди да достигнат 27-годишна възраст. Още: Киев: Генерал Сирски намери хиляди украински военни, които не са воювали и един ден

Сега всички боеспособни мъже на възраст от 27 до 60 години могат да бъдат призовани в армията по всяко време, независимо от военния им опит. Мъжете получават призовка да се явят в местното наборно бюро, след което преминават медицински преглед и се изпращат във военно поделение за обучение. Всеки над 18 години също може да отиде доброволец в армията, както направил Борисенко, но след първите месеци на конфликта притокът им рязко намалял. Стана невъзможно да се продължат военните действия без попълване на загубите в армията.

От края на миналата година в украинския парламент избухва разгорещен дебат относно радикални промени в наборната система. Първият законопроект, внесен на 25 декември, е оттеглен само две седмици по-късно: някои от разпоредбите, за наказания на лица, които избягват набор, включващи забрана за шофиране на кола или закупуване на имот, предизвикаха широка обществена критика.

Вторият законопроект беше приет на първо четене на 7 февруари, но отново избухнаха разногласия по няколко разпоредби, включително електронните призовки и замразяването на банковите сметки на укриващите се. Освен това новият закон предвижда намаляване на наборната възраст от 27 на 25 години и разширяване на правомощията на службите за военна регистрация. Още: Воювай или плащай: Трудните решения, които трябва да вземе Украйна при предстоящата мобилизация

"Това е парадоксът на настоящата ситуация", каза Володимир Фесенко, политолог от Киев. "Повечето украинци са патриоти, но мнозина са на мнение, че военните трябва да воюват, а цивилните трябва просто да ги подкрепят. И, разбира се, хората се страхуват".

Дилема

Очертава се трудна дилема - да се наберат още новобранци и да се осигури дългоочаквана почивка на изтощените войници на фронта. "Демобилизация все още не е настъпила и не се очаква и това прави мобилизацията още по-трудна", каза бившият военен медик Борис Хмелевски.

След неуспешното лятно контранастъпление на украинските въоръжени сили въпросът за демобилизацията излезе на преден план в политическия живот на страната, но все още не е решен. 

От октомври 2023 г. съпруги и майки на войниците излизат по улиците на украинските градове, отстоявайки правото на войниците на демобилизация след 1,5 години и освобождаване от повторна наборна служба за 1,5 години. Протестите продължават, последният от които се проведе на 11 февруари в повече от дузина украински градове, включително в Киев. 

„Знаем, че не е наша работа да определяме конкретни срокове, но не трябва да има неограничен период на служба“, каза Анастасия Чувакина, 22-годишна учителка по танци от Одеса. Пред списание Foreign Policy тя заяви, че от началото на военните действия съпругът ѝ се е прибирал в отпуск само три пъти и то за по няколко дни. 

Липсата на ясна процедура за демобилизация обтегна отношенията между военните и гражданските власти. В същото време недоволството назрява и в предните части на фронта: там считат, че някои украински мъже бягат от военна служба: Демобилизация на наборниците: Украинският парламент одобри предложението на Зеленски

"Вървях по улиците на Киев, гледах всички тези умни мъже в цивилни дрехи и си помислих: този човек е идеален за десантчик, а този е идеален за Корпуса на морската пехота", сподели артилерийският офицер Борисенко: "Ние сме уморени и вярваме, че обществото не е правилно подготвено за този конфликт; то не разбира, че трябва да има ротация". 

Борисенко счита, че боевете са станали по-ожесточени и предните части трябва да издържат на недостига на боеприпаси и да свикнат с технологичните новости. „Преди година можеше да се спи през нощта, но през последните няколко месеца врагът получи дронове с термично изображение и нощно виждане. И това промени всичко“, добави той. Още: Основният проблем на Украйна има решение, но Западът също трябва да действа

Демобилизацията не е лесна стъпка за правителството: дори ръководителят на военното разузнаване Кирил Буданов призна, че недостигът на личен състав е „осезаем“. Ако десетки хиляди войници бъдат демобилизирани и напуснат наведнъж позициите, ще има нужда от незабавна подмяна, а Киев отчаяно търси желаещи. „Мисля, че законопроектът за демобилизацията ще бъде приет“, каза политологът Фесенко, „но не очаквам той да бъде приложен на практика, поне на този етап“. 

Украинските власти, както военни, така и цивилни, признават умората на фронтовите части, но вместо демобилизация те се стремят да увеличат периода на отпуска. Според прессъобщение на правителството, първата среща между наследника на Залужни Александър Сирски и министъра на отбраната Рустем Умеров на 9 февруари е била посветена на „създаване на ефективна система за осигуряване на ротация и почивка на войските“. 

Но някои твърдят, че все още е необходима ефективна реформа в дългосрочен план. „Мисля, че ще трябва да възстановим цялата система: мобилизация, демобилизация, гаранции и компенсации за войници и ветерани – всичко“, каза Хмелевски. „В крайна сметка, ако искаме да оцелеем, трябва да изградим система за десетилетия напред.“ 

Киев: Генерал Сирски намери хиляди украински военни, които не са воювали и един ден

Автор: Фабрис Дюпре

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com