Защо Европа се нуждае от Тайван?

9029
Защо Европа се нуждае от Тайван?
Снимка: iStock/Guliver

В условията на изостряне на напрежението в Източна Азия санкциите на Китай срещу Тайван трябва да напомнят на Европейския съюз колко зависим е той от Тайпе, и по-специално от малките компютърни чипове, които се произвеждат на острова.

В отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе миналата сряда, Пекин забрани част от търговията с Тайван и организира военни учения с "бойна стрелба" и балистични ракети в морето около отцепилия се демократичен остров. Военните действия на практика блокираха страната с 23 млн. жители, за който Пекин твърди, че е част от Китай въпреки отцепването в средата на миналия век.

Засега Китай е ограничил дългосрочните си мерки до забрана на износа на пясък за острова, както и на вноса на цитрусови плодове, охладени бели миди и замразена скумрия от Тайван за континенталната част на страната. Но рискът за Тайпе и западните компании, които зависят от тайванското производство на чипове, е, че бъдещите мерки на Китайската комунистическа партия ще бъдат много по-строги, като например пълна блокада или дори нахлуване, пише Politico в свой анализ.

Машините и уредите съставляват почти 60% от вноса на ЕС от Тайван през миналата година. Най-голямото притеснение за европейските предприятия би било внезапното спиране на доставките на електронни чипове, произвеждани от най-голямата компания за полупроводници в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Дружеството владее повече от половината от пазара на полупроводници, изнасяни навън. Твърди се, че има клиенти като Apple и Qualcomm.

В знак колко важна е TSMC за САЩ, Пелоси се срещна с председателя на компанията Марк Лиу по време на посещението си в Тайван.

Новата заплаха: Какво би станало, ако Китай превземе Тайван

Китай увеличава военния натиск срещу Тайван и демонстрира огромното си военно превъзходство, но ако се стигне до истинска война, възмож...

Проблемът за Европа е, че в продължение на много години е изграждала зависимостта си от тайванските чипове, но китайска атака може незабавно да разруши жизненоважната линия на доставки - и то без предупреждение.

Как ЕС може да се предпази от подобен риск?

На първо място, блокът не разполага с експертния опит, който Тайван е привлякъл. TSMC е основана в края на 80-те години на миналия век от Морис Чанг - бивш инженер в американската компания Texas Instruments. Чанг е нагледен пример за това как западните технологични компании са се лишили от експертния опит, който идва със специализирания процес.

Според Лудо Деферм - изпълнителен вицепрезидент на базирания в Льовен изследователски център за полупроводници Imec, гъвкавата култура на заетост в Тайван означава също, че производителите на чипове могат по-лесно да наемат и освобождават работници, за да се приспособят към пиковете и спадовете в търсенето.

Вторият проблем е уникалният характер на чиповете, които TSMC може да доставя. Компанията е ключова не само за електрониката, която в момента присъства в смартфоните и лаптопите, но вече произвежда и по-авангардни чипове - например тези с размер пет нанометра или по-малки, които ще бъдат от първостепенна важност за автономното шофиране.

Китай удължи военните учения край Тайван, прави ги "регулярни"

Китайските въоръжени сили съобщиха, че продължават да водят учения по море и въздух около Тайван, въпреки че те трябваше да приключат п...

"В момента в света има само две фабрики, които могат да произвеждат чипове с дължина под пет нанометра. Това са TSMC и Samsung", казва пред Politico Херман Хаузер - рисков капиталист и основател на Acorn Computers. "TSMC е напълно доминираща, ние сме напълно зависими от нея", добавя той.

ЕС, разбира се, е наясно с подводните камъни. "Това е сектор, който е едновременно капиталоемък и изискващ знания и е обект на бърза технологична еволюция. Производството на чипове се осъществява във верига за доставки, която е глобална, сложна и - в някои важни сегменти - прекалено концентрирана", казва служител на ЕС пред брюкселското издание.

Защо Тайван се нуждае от Европа?

Напрежението между Китай и Тайван повдига въпроса как ще продължат напред Пекин и Брюксел. Ключовата роля на TSMC не е останала незабелязана в континентален Китай. В реч през юни, която накара мнозина да повдигнат напрегнато вежди, водещ китайски икономист открито призова Пекин да "изземе" компанията.

Някои западни наблюдатели обаче са скептични, че тази заплаха ще се осъществи - според тях просто не е в интерес на Китай да го направи, тъй като TSMC разчита на други компании за осигуряване на оборудване, като холандската ASML. Това каза и шефът на TSMC Лиу в интервю за CNN, като предупреди, че компанията му няма да може да функционира, ако Китай нахлуе в Тайван.

Колко са силни търговските връзки между Китай и Тайван?

Тази седмица икономическото и политическо напрежение между Тайван и Пекин ескалира заради визитата на председателя на камарата на предс...

Херман Хаузер от Acorn Computers твърди, че това дава лост на ЕС. "Европа възможност за преговори", казва той. "Никой в света не може да произвежда чипове под пет нанометра без инструментите, които ASML произвежда".

Но мисълта за сценарий с пълно спиране на тайванските чипове без съмнение ще мотивира европейските законодатели и предприятия да ускорят съществуващите си планове за пренасочване на част от производството на чипове и да удвоят пазарния дял на Европа в световната верига на полупроводниците.

През февруари Европейската комисия представи плановете си на стойност 43 млрд. евро за привличане на определени производители към ангажименти на европейския континент. Това не е лесна задача, тъй като ЕК трябва да се увери, че собствените ѝ правила за помощ към страните членки не се нарушават. Освен това напредъкът е болезнено бавен, тъй като ЕС се бори да накара компаниите да преместят производството си в границите на блока.

Въпреки че през последните месеци в Европа бяха направени нови инвестиции от компании като Intel в Германия и STMicroelectronics и GlobalFoundries във Франция, TSMC все още не се е ангажирала с европейски завод за производство. Вместо това е избрала да открие такива в Япония и в американския щат Аризона.

"За съжаление, в момента изглежда, че се опитваме да направим тази промяна с Intel, а Intel просто не разполага с технологията. Трябва да го направим с TSMC и Samsung. Не разбирам защо не водим по-сериозни дискусии с тях", казва Херман Хаузер пред Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари