Арт галерия Папийон представя Христо Йотов с изложба живопис от 10.06 до 07.07.2021 г

2115
Арт галерия Папийон представя Христо Йотов с изложба живопис от 10.06 до 07.07.2021 г
Снимка: Христо Йотов

С голямо удоволствие от 10-ти юни до 7-ми юли 2021 г. Арт Галерия Le Papillon представя най-новите драматургични истории, претворени в живописни картини от талантливия художник с неизчерпаемо въображение Христо Йотов. Поднесени с елегантно чувство за хумор, тези завладяващи имагинерни разкази за хората и обикновените житейски страсти често въздействат като прекрасна кино творба или театрална постановка. От всичките му картини прозира богатата душевност и високия интелект на художника, дълбоки познания за човешката природа и умението му да се забавлява, да наблюдава света от високата позиция на създател, който обича своите герои. А в комбинация с финото му живописно усещане, виртуозното му боравене с четката, смесвайки класически прийоми и дръзки експерименти, сложните му много фигурни композиции поглъщат вниманието на зрителя, като веща магия на древен маг.

Творбите на Христо Йотов неизменно приковават вниманието на всеки зрител с любознателен дух и високи художествени изисквания и са нетърпеливо очаквани от колекционери от няколко континента и ценителите на съвременното изкуство. Йотов умее да съчинява в картините си философски истории - странни и небивали, в които главната роля е отредена на Личността и нейните преживявания. С живописна убедителност, тънка четка, често прибягвайки до сюрреалистични похвати той умело пресъздава богатата гама на емоционални състояния, през които преминават неговите герои – от вътрешна борба, през целеустременост, откривателско въодушевление и щастие, до екстаз и еуфория. С лекота, но в сложни композиции, сякаш като кадър, запечатал движението и трансформацията, Йотов ни разкрие паралелна реалност, в която всичко е възможно и постижимо. Там можем да проследим завоалирано и закодирано, чрез характерните за почерка му символи, нашите реакции и ценности. В сюжетите, като част от бурните му сънища разпознаваме общочовешките черти на различни герои, поставени в екстремна ситуация. Много често в картините основната сюжетна линия е допълнена от елементи, които убягват на съзнанието при първа среща с творбата. Когато се потопим, обаче по-дълбоко, скритите лица, предмети и елементи, изпъкват един след друг, често от тъмното и всичко си идва на мястото – зрителят открива логичната връзка, която става очевидна.

Йотов е автор с безспорно богата емоционалност и въображение. Героите му са символи на имагинерни изрази, някои прикрити зад маски, други изразяващи чисти откровени силни емоции, но всички са активни участници в спектакъла на живота, където всеки от нас може да открие себе си.

Основният смисъл на изкуството от висок клас е да провокира категорично мисълта на публиката, да приковава магнетично вниманието, но и неусетно да надгражда осъзнатостта на зрителя, да развива неговата емоционална интелигентност и естетическа цензура. Тази допълнителна награда получават почитателите на творчеството на Йотов, заедно с доброто настроение от колоритните забавни сюжети, както и менталният ребус - предизвикателство за интелигентния наблюдател, всичко поднесено с много високо ниво живопис с фини детайли и прекрасни скулптурни форми.

Заповядайте на откриването на изложбата на 10.06.2021 /четвъртък/ от 18:00 ч. когато в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon ще се вдигне завесата за спектакъла с главни герои - картините на Христо Йотов!

Изложбата може да бъде видяна от 10-ти юни до 07-ми юли 2021 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12 и , а също и да бъде разгледана на сайта artpapillon.com.

Изложбата е част от „Годишна програма за изложбена и събитийна дейност на Арт Галерия Папийон", подкрепена от Национален фонд „Култура" към Министерство на Културата и е подкрепена от каталог, в който са включени както последните творби на Христо Йотов, така и селекция от творчеството му през годините.ar

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт