Датският посланик у нас коментира социалния цирк в България (ВИДЕО)

11804
Датският посланик у нас коментира социалния цирк в България (ВИДЕО)
Снимка: Гео Калев

Преди 4 години двама ентусиасти Гео Калев и Галина Ройбек въвеждат понятието "социален цирк" в България. Започват съвместна работа с посланика на кралство Дания у нас Сьорен Якобсен с една обща цел и мечта - да създадат център за социален цирк и да променят нагласата на обществото, че циркът не е единствено дресура на животни и демонстрация на умения под купола, а нещо много повече.

Днес, когато 4-годишният мандат на посланика приключва и той се връща обратно в Дания, правим равносметката на постигнатото. Мини Арт Центърът вече е факт, а циркът постепенно започва да се изучава и в училище. Всяка седмица Гео и Галя тренират много деца и не спират да се развиват. Учениците са щастливи, учат се да жонглират, да карат юнисайкъл и вярват, че ще успеят не само в залата, но и в живота.

Създателите са категорични, че независимо от пола, възрастта или етническата принадлежност, социалният цирк учи хората на толерантност към различните, защото успехът изисква да се познаваме, да си помагаме и заедно да преодоляваме трудностите.

Гео и Галина продължават да дават знания и надежда на все повече хора, които се развиват, не само в цирковите дисциплини, но и изобщо като личности. А на 24, 25 и 26 юли ще представят 11-ото издание на Мини Арт Фест - най-големият фестивал за съвременен цирк в България, чийто фокус тази година са климатичните промени.

Ето как посланикът на кралство Дания Сьорен Якобсен коментира мандата си и дейността на социалния цирк у нас.

- Какво представлява социалният цирк и кои са неговите предимства? Има ли нужда от такава дейност в България?

Идеята на социалния цирк е да подкрепи и да даде възможност за развитие на хората от рисковите групи – деца със специални потребности и възрастни, които се нуждаят от насоки или вдъхновение.

В България младежките дейности са оскъдни за хора, изправени пред социални предизвикателства. Затова ние приветстваме инициативи като социалния цирк, който е място за радост и творчество за онези, които се нуждаят от свободно пространство и побутване в правилната посока.

- Кой осигурява социалната циркова практика в България?

Фондация „Мини Арт“ е активна в България от 2017. Тази година те откриха Мини Арт Център в Орландовци, правейки цирка достъпен за всички, което е една много важна стъпка за инициативата.

Като патрон на проекта, аз съм много горд от партньорството с основателите на фондацията Галина и Гео. Те са много отдадени и амбициозни хора, стремящи се да постигнат положително въздействие чрез създаване на подходяща среда.

Когато пристигнах в България преди четири години, Фондация „Мини Арт“ моментално ми направи впечатление и видях, че имат голям потенциал за развитие на техните дейности. Развитието на организацията силно ме впечатли и смятам, че ги очаква светло бъдеще.

Считам, че тази инициатива е една от най-ползотворните датско-български колаборации по време на мандата ми тук.

- Имало ли е културен обмен между Дания и България, когато говорим за социална циркова практика?

Знам, че фондацията си партнира със „Cirkus Tværs“ в Дания, която е подобна организация със седалище в град Орхус. Чудесно е да наблюдаваме как тези инициативи си сътрудничат чрез споделяне на знания и опит, за да помогнат на градските райони с повишен риск от социална маргинализация да се развиват, срещайки хората лице в лице.

Тъй като Галина е израснала в Дания, тя има естествена връзка с нашата страна и мисля, че представя датските ценности по най-добрия възможен начин с възхитителна непринуденост, хумор и воля за преодоляване на социалното неравенство.

Мисля, че е важно да развиваме тези връзки между Дания и България. Нашето посолство в София ще продължи да подкрепя улесняването на такива отношения.

- На какво се дължи фактът, че социалният цирк е толкова добре развит в Дания? Кои са основните ползи за обществото?

Датският „Cirkus Tværs“ съществува още от 1986 година. В него всеки е добре дошъл да изпробва своите умения в жонглирането, акробатиката или други дейности. Те и други циркови асоциации в Дания имат способността да събират хора от смесен произход и да правят срещите им по-приятни и забавни.

Първият в България социален цирк вече е факт (ВИДЕО)

Първият български център за социален цирк „Мини Арт“ вече е факт. Проектът е насочен към хора, които поради различни обстоя...

Целта не е непременно да се създадат професионални циркови артисти. А по-скоро да се изгради увереност, използвайки циркът като инструмент в педагогическата и социалната работа.

- Смятате ли, че социалният цирк може да помогне за решаването на някои от обществените проблеми и предизвикателства в България?

Ценната работа на „Мини Арт“ може да помогне за укрепването на местните общности, като обедини хората там, където са. Когато изградите силна воля и вяра в себе си, вече няма ограничения за това, което можете да постигнете. В по-широк смисъл, съм убеден, че социалният цирк ще бъде от полза за българското общество заради фокуса върху личностното развитие.

- Как виждате социалните циркови изкуства и практики в България след още 4 години?

Датският посланик се надява за контакти между Тракийския и Университета в Копенхаген (СНИМКИ)

„За пръв път идвам във вашия град и установих, че е много красив и много добре устроен. Прочетох доста неща преди да дойда и разб...

Фондация „Мини Арт“ е чудесен пример за упорита работа и ангажираност. Възхищавам се на способността им да създават и привличат внимание към една добра кауза. Убеден съм, че социалният цирк ще бъде в още по-силна позиция след още четири години.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю