Духът на Варна през времето в 100 живописни платна (СНИМКИ)

13759
Духът на Варна през времето в 100 живописни платна (СНИМКИ)
Снимка: Арт галерия "Маркони"

До 13 юли включително в галерия Арт Маркони във Варна може да видите творбите от изложбата "Портрет на Варна в 100 живописни платна". Събитието е свързано с провъзгласяването на Варна за курортен град.

От няколко години забелязвам, че много автори се включват с тема "Варна" и така постепенно се зароди идеята. Всяка година на 15 юни правя изложба Маркони и приятели и каня всички художници, с които работя и така се прокрадна идеята. Междувременно Община Варна обяви, че ще има проекти на тема Варна - курортен град.", разказва галеристът Ваня Маркова.

Художник: Ивайло Евстатиев

"Форматът 30 на 30 см е много гъвкав и послужи като основа да събера 100 платна, 100 портрета на Варна в 100 живописни платна. Всички художници приеха много ентусиазирано идеята. Това беше през февруари, когато търсенето на картини не е голямо, но художникът не може да не рисува и посланието за духа на Варна ги ентусиазира. Взаимно си изпращахме една прекрасна енергия, която ни държа до края и се получи много добре.", разказва още Ваня Маркова.

Съвместно с Община Варна е създаден и каталог с информация за художниците и техните творби, включени в изложбата.

В проекта се включват 40 художници. Един от тях е Илия Касабов, който е авторът на знака на Варна. В изложбата е включен оригиналният проект на знака на града, който става естествен център на самата композиция.

Художник: Камен Кисимов

"Приемствеността е много важна за мен и в този проект тя се случва с участието на няколко семейства художници: Валентина Чернева, съпругът ѝ – Милен Маринов и тяхната дъщеря Деница; арх. Владимир Рачев и внучката му – Ива; Лора Маринова, съпругът ѝ Димитър Борисов и тяхната дъщеря Анна. В общата експозиция ще участва творба на известния варненски художник Янко Маринов, която Лора любезно предостави, така че в изложбата ще видим три поколения творци. Приемственост има и в участието на бивши и настоящи преподаватели и възпитаници на двете училища по изкуства във Варна - НУИ ”Д.Христов” и СУ за ХНИ „К.Преславски”. За учениците е огромно вълнение да видят произведенията си заедно с тези на своите учители.

Извън паното „Портрет на Варна в сто живописни платна” съм включила и творби на приятели, художници, които вече не са между нас, но са обичали Варна и са пресъздавали нейния дух : Ангел Атанасов/Ачо/, Димитър Манолов, Илия Касабов, Любен Пашкулски, Петър Андреев и Румен Михайлов, както и голямоформатни творби на съвременни автори.", обяснява още галеристът Ваня Маркова. 

Художник: Клементина Манчева

"Участието на децата от двете училища по изкуствата е приятно попадение, попълнихме състава с тях. Впечатляващо е, че те много се амбицираха и подготовката, която получават е много добра, защото когато погледне човек цялата експозиция не се усеща къде са те. Много убедително и добре стоят до едни доказани имена, включително до своите преподаватели. Получи се чудесна приемственост между различни поколения. В композицията има и картини на деца, чиито родители също рисуват и участват със свои картини. Покрай учениците се появи и една по-млада публика, за да видят децата творбите на своите връстници. Така малките ще добият кураж и може би тези, които все още не са се изявили ще си кажат: "Щом те могат защо и аз да не опитам!", споделя още Ваня Маркова.

Включени са и творби на автори, които вече не са сред нас, за да присъства и техният дух. Платната са рисувани през 60-те години на миналия век и това позволява да се види градът от един друг ъгъл.

Художник: Стефан Хаджи-Николов

"Радвам е че има много ценители, които не живеят в България, но с нетърпение очакват да видят изложбата. Някои от тях са запазили предварително картини, за да ги отнесат с носталгия към мястото, което ги свързва и с усещане на гордост, че те ще покажат на своите приятели, че техният град не е просто така някаква точка във света.", допълва галеристът. 

Авторите не са се концентрирали върху пейзажа, а всеки е предал своето вътрешно усещане за този град. Преобладаващата част от художниците са варненци, но има и много, които не са от града, но го обичат.

"Безценна е точно тази емоция, която енергизира и обедини хората. За първи път всички предадоха творбите си навреме. Радостно, е че отдавна в галерията не са влизали толкова много хора, тъй като до някъде целта ми беше отново да възвърнем публиката в галериите.", казва още Ваня Маркова.

Вижте още от творбите в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

"Заземяване" - Изложба на Петя Денева в Little Bird Place

Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме

"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт