Известният неизвестен Никола Попов в изложба (ВИДЕО И СНИМКИ)

1704
Известният неизвестен Никола Попов в изложба (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Галерия "Лоранъ"

Към края на месец юли в далечната 1894 г. австрийските вестници с вълнение споделят списъка с носителите на най-високото отличие на Виенската академия за изящни изкуства - златния Фюгер медал, който се връчва ежегодно и до днес за най-добри графични произведения.

Сред наградените през тази година откриваме името на архитекта Йозеф Хофман (1870 - 1956), по-късно един от основателите на Виенския сецесион, паралелно с него - в секцията “Гравюра на мед” е вписан българинът Никола Попов от Стара Загора (макар в някои от изданието погрешно да е означено, че градът се намира в Унгария).

Златен медал на името на Хайнрих Фридрих Фюгер (1751 – 1818)

През следващата година проминентният австрийски гравьор и уважаван професор в Академията ще впише в матрикелните книги, че неговият студент “Николаус Попов” не само се е отличил с голямо старание и неуморима издръжливост, но и заслужава най-високи похвали за своя много добър напредък в обучението и работите си”.

Още: Константин Щъркелов и неговите (не)познати истории в Галерия "Лоранъ"

Но кой е Никола Попов - първият български художник - график, получил академична подготовка след Освобождението? Каква част от творчеството му е достигнала днес до нас? Защо името на единствения представител на България в секцията „Гравюра и литография“ на Световното изложение в Париж през 1900 г. още приживе потъва в забрава?

Отговорите на тези и още не малко други въпроси търси изложбата „Отпечатъци. Никола Попов (1868 - 1954)“ с куратор Елисавета Станчева, която ще бъде представена от галерия „Лоранъ“ в края на октомври тази година.

Още: Димитър Казаков - Нерон излиза от частните колекции

В салона на галерия „Контраст“, домакин на изложбата, ще бъдат показани гравюри от Никола Попов, някои от които в различни състояния, единственият познат ни до момента портрет, рисуван от него с въглен, любезно предоставен от сбирката на колекционера Александър Керезов, както и два отпечатъка с образа на цар (тогава княз) Фердинанд, единият от които с авторово посвещение - част от колекцията на галерия „Джуркови“.

Портрет на княз Фердинанд, 1895 / гравюра на мед / галерия „Джуркови“

Освен богато илюстрованите информационни табла, проследяващи живота и творчеството на българския гравьор, посетителите ще могат да се запознаят и с един графичен отпечатък, работа на вече споменатия негов преподавател от Виенската академия за изящни изкуства - проф. Йоханес Зоненлайтер.

Още: Непоказвани творби на български художници ще бъдат представени в галерия "Лоранъ"

Този отпечатък е част от серия, пресъздаваща пана от завесата за комични опери на Императорския и кралски дворцов театър, днешната Виенска държавна опера. Направен е по рисунка на изключително популярния през 19 век Фердинанд Лауфбергер (1829 – 1881), който изработва дизайна на завесата като поставя акцент върху радостта, която носи музиката.

Никола Попов също работи по сюжет от завесата на Лауфбергер - без да повтаря дословно работата на своя учител, той избира паното „Ловни фанфари“ и създава във Виена гравюрите, познатите днес като „Ловна сцена“ и „Ерос“, за които ще бъде разказано повече в рамките на изложбата.

След завръщането си в България през 1895 г., Никола Попов се посвещава на дългогодишна преподавателска дейност и така през 1925 г. в Първа мъжка гимназия ръководи стажа за преподаване по рисуване на художника и бъдещ изкуствовед Асен Василиев. По-късно кандидат-учителят ще си спомня за този „твърде нисък на ръст човек“, който „поддържа винаги своя авторитет в часовете по рисуване“ и макар някога в своите младини да е имал „известни пориви“ като гравьор, „тези отколешни прояви“ са „заглъхнали в дългогодишното учителстване“.

Още: Галерия "Лоранъ" отбелязва 10 години от създаването си

В негово лице Василиев със съчувствие разпознава съдбата на художника-учител, от чийто „жестоки клещи“ само „неколцина имат сили и възможност да се отскубнат“. Изглежда Никола Попов не успява да се нареди сред тях.

Изложбата ще продължи до 31 октомври и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Откриване:

24 октомври /вторник/ 2023 г., 18:30 часа

София, ул. „Цар Самуил” № 49

Повече информация за събитието:

https://galleryloran.com/bg/exhibitions/view/otpechatyci-nikola-popov

https://www.facebook.com/events/1962089314176263

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт