Позабравена част от София става културен център

127303
Позабравена част от София става културен център

Вероятно рядко се сещате за индустриална зона НПЗ „Хаджи Димитър“ около бившия хладилен завод в София. Е, ако сте любители на културата, това вероятно ще се промени в следващия един месец.

Между 9 май и 6 юни тази година ще се проведе фестивалът за съвременно изкуство и култура „Зона Култура“. Той ще се проведе на 4 места – Undergara (подлезът на Централна гара), Communication room (ул. „Константин Стоилов“ 2), Хладилен завод „Мраз“ (ул. „Индустриална“ 11) и Фабрика за градско изкуство ФГИ (ул. „Владайска река“ 204“). Основната цел на мероприятието е периферният квартал на София да бъде върнат към активен живот.

12 града подкрепиха кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата

Кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата получи подкрепа на 12 европейски града, съобщи зам.-кметът Александър Държи...

По този повод индустриалецът Васил Василев, който притежава две от помещенията на бившия завод, обясни, че всичко това се прави, за да може хората да си намерят спокойно място за почивка, на което да не се притесняват за децата си. Той допълни, че се надява с помощта на инициативата София да заеме полагаемото й се място като Европейска столица на културата през 2019 г. Нещо, което тя заслужавала, но й се изплъзвало по различни причини.

Началото на фестивала ще бъде дадено в петък (9 май) от 11 часа в Undergara. Той цели да подпомогне кандидатурата на София и Югозападният район за Европейска столица на културата през 2019 г.

В рамките на събитието ще бъде дадена възможност за изява на множество млади творци. Предвижда се провеждането на инсталации, пърформанси, фотографски конкурси, дискусии, литературни събития и др. Любителите на киното също няма да останат недоволни – предвижда се провеждането и на кино прожекции под звездите. По време на тях ще бъдат представени късометражни филми от 20 държави. Няма да бъдат пропуснати и модните ревюта, както и концертите.

Председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичната община Малина Едрева коментира, че се обмисля включването и на други обекти и пространства, които да бъдат обогородени на по-късен етап. Тя допълни, че с подобни инициативи се повишава качеството на живот в столицата на България.

Четири български града спорят за Европейска столица на културата

Град Пловдив е един от финалистите, които ще спорят за приза „Европейска столица на културата". Резултатите от първия тур бяха об...

Специално за събитието спирката на улица „Константин Стоилов“ 2 (или 64) ще бъде върната за живот и озеленена. По време на днешното представяне се разбра, че става въпрос за мястото, от което хората пътуват в посока квартал „Хаджи Димитър“. Организаторите признаха, че срещата известни проблеми с липсата на имена на улици и маркировки, но се ангажираха да работят по въпроса и да отстранят проблемите навреме.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт