WE SEE UKRAINE - една изложба за горивото да продължиш (СНИМКИ)

1647
WE SEE UKRAINE - една изложба за горивото да продължиш (СНИМКИ)
Снимка: Антон Вертвен/Anton Vertwen

В края на февруари за първи път в София ще бъде представена международната изложба WE SEE UKRAINE. В седмицата, отбелязваща годишнината от началото на пълномащабната руска инвазия на Украйна, ще можете да я видите през очите на 6-ма художници – 4-ма украинци и двама от България и Хърватия, всеки от които е пречупил войната през себе си в търсене на отговора - по време на една война, която продължава без крайна дата, какво ти дава горивото да продължиш?

Три места

WE SEE UKRAINE ще бъде показана едновременно на три места в столицата между 20-ти февруари и 07 март.

Още: Режисьорът Николай Волев с изложба на фотографии и графики

Творбите, ще бъдат показани в Топлоцентрала, пространство за изкуство КО–ОП и контейнер VOX POPULI са различни - могат да се разглеждат поотделно или да се видят и трите и заедно да съставят пъзела на груповата изложба.

Официалното откриване ще бъде на 20-ти февруари от 19.00 часа в регионален център за съвременно изкуство Топлоцентрала с творбите на Олга Филончук «Невидимата градина», Ирина Ворона «Език на свободата» и Игор Грубич «Как да…».

Вернисаж

Следва вернисаж в галерия КО-ОП на 21-ви февруари от 18.30 часа. Ще имаме възможност да видим - и оставим своя отпечатък върху творбата на Дария Пугачова “През стената", която ще ви прикани да се сблъскате със страховете си. Самият пърформънс на Дария ще може да бъде видян само на 24-ти февруари по всяко време между 16:00 и 20:00 часа и е посветен на годишнината от началото на войната.

Още: Откриват изложба с творби на 21 съвременни български и световни плакатистки

Кураторски тур

Също така на 24-ти февруари, в деня на годишнината от началото на войната, Анна Стоева, основен двигател на WE SEE UKRAINE и една от авторките, ще проведе кураторски тур през трите локации на изложбата.

Турът ще започне нa 24.02, събота от 16:00 във фоайето на втори етаж на Топлоцентрала и се очаква да продължи 2,5 часа в разходка и разговор. Турът ще запознае посетителите с личните истории на авторите и с пътя им от началото на войната досега, с творбите им и с историята им в контекста на изложбата. След Топлоцентрала ще може да се посети пърформънса на Дария Пугачова в галерия КО-ОП, и ще приключи в 18:30 часа с греяно вино пред контейнер VOX POPULI, в подножието на знаковия за столицата мемориал на червената армия, превърнал се в символ на нашата вътрешно българска борба в подкрепа на Украйна. Там ще може да се види и работата на Анна Стоева«Трите воала на неутралитета»и на Михайло Барабаш «Картофени разговори».

Записване

Още: Шест изложби се откриват през февруари от Съюза на художниците

Кураторският тур е с предварително записване – моля, изпратете 2 имена и телефонен номер на info@tanukifilms.com.

Изложбата WE SEE UKRAINE е за всички измерения на съчувствието. Тя е за това, какво ти дава сила. Какво ти дава вяра. Какво е да си обикновен човек, поставен в ситуация, която изисква от тебе да си герой 24/7. Шестимата художника, които участват в изложбата, избрани с конкурс от над 170 кандидати, имат дълбоко индивидуален и по различен начин докосващ собствен поглед към войната. Сред тях има и млади художници, и автори с творби показвани във водещи европейски музеи. Има украинци, отказващи да напуснат страната си – и такива, които не могат да го направят. Има бежанци - и хора, които ги посрещат в Европа. Има хора, загубили най-близките си по време на руската окупация в Украйна - и такива, на които това се е случило по време на войната в Югославия, и вече имат обезболяващия ефект на времето, позволяващ да се погледне назад 28 години по-късно.

В последната година тези толкова различни хора работеха заедно, комуникираха, обсъждаха и запознаваха един друг с историите на народите си, спореха, съчувстваха и строяха мостове - от човек до човек, от болка до болка, от Украйна към другите европейски държави. Тази изложба носи отпечатъка на това съвместно преживяване.

Игор Грубич

Още: Фотоизложбата "Артисти за деца" комбинира творби на различни автори

Запознанството с изложбата с трите черно-бели знамена на хърватския художник Игор Грубич – простотата на техните изявления за войната и мира наподобява дзен коани, задавайки рамка и настройка за изложбата. Художник от Хърватия от смесено сърбо-хърватско семейство, Грубич отказва по съвест да отиде на фронта през 1990-те – неговата битка преминава в полето на публичните акции и аудио-визуални инсталации. Работата му включва специфични намеси в обществени пространства, фотография и филми и е фокусирана върху минали и настоящи политически ситуации, от задълбоченото изследване на съдбата на историческите паметници, до климатичните промени и малцинствените общности.

Ирина Ворона

Полиптихът "Език на свободата" на Ирина Ворона (Киев, Украйна) ни посреща със серия от графично очертани преплитащи се фигури, докосващи с усещане за подкрепа, заедност, но и за страха от раздяла. Напомняйки на монолита на Кете Колвиц "Майките", прегръщащите се фигури се претопяват в една. Ворона е вдъхновена от моментите на посрещане и заминаване на гарите в началото на войната, когато украинските семействата се сплитат в прегръдки толкова силни, че всички фигури се сливат в едно цяло.

Фотографският проект на Олга Филончук (Украйна/Германия) "Невидимата градина" разказва за бежанския опит – който ще отекне в сърцето на всеки, който някога е живял далече от дома – чрез истории за растения. Цветя, дървета, тревни клонки, които срещате в чужбина, вдъхвате познатия аромат и те ви изпращат обратно в спомените и градината на село от детството. Проектът има за цел да направи видима мрежата от връзки между хората и природата; той е опит за съчетаване на документални данни и изследвания с художествена визуализация на паметта, опита на принудителната миграция, човешката крехкост и властта на спомените.

Още: Изложба на Диана Дезир на 19 януари: пътека към Всичкото, което е, и Цялото, което сме

Анна Стоева

Документалната художничка Анна Стоева (България) работи по тема на българска почва. Каква е завесата, деляща България, която показа огромна вълна от лична и гражданска подкрепа за Украйна, от другата България, която е податлива и уязвима мишена за руската пропаганда? «Това, което ме провокира е абсурдността на цялата концепция за "неутралитет". Може ли да има неутрална страна в една война? Какво да кажем за неутрално състрадание? Неутрална прегръдка?». В серия обекти-портали, Анна търси материалната метафора на дезинформацията и безличния език на новиние, който ни отдалечава едни от други.

Михайло Барабаш

Видео инсталацията на Михайло Барабаш (Лвив, Украйна) "Картофени диалози" ни кани в проста среда, медитативна и банална по същото време, където трима мъже без военни униформи говорят за ежедневието си, за своите мечти, надежди и за чувства в ситуация, която вижда всеки мъж първо през призмата на фронта. Едно всекидневно действие - готвенето е нещо, което хората правят независимо от ситуацията, в която се намират. Това също така е едно от простичките действия, които Барабаш намира като убежища за себе си, за да се откъсне от постоянните мисли за войната, от следенето на новини и сигнали за въздушна тревога всяка минута. Медитативни, семпли, прости действия-убежища – да готвиш, да посадиш растение, да белиш картофи... Той предлага това убежище на осем мъже, които не са на бойното поле, като им задава въпроси за живота им, за тяхната семейна история и за чувствата и мечтите им.

Още: Обновена изложба, посветена на Христо Явашев - Кристо, показват в "Квадрат 500"

Дария Пугачова

Изложбата завършва с видеото и артефактите от пърформънса на Дария Пугачова (Украйна/България) «През стената». От септември 2023 Дария е избрала София за свой дом по време на войната. В деня на годишнината от началото на войната, 24-ти февруари, между 16:00 и 20:00 Дария ще проведе четиричасов пърформънс, в който публиката може да влиза и излиза в една стая, която ги транспортира в реалността на един апартамент по време на въздушна тревога и основната емоция в него – страха. Художничката размишлява върху преживяното по време на войната чрез символични движения и предава с очертанията на тялото си етапите на страха, като приканва зрителите да се изправят срещу собствените си преживявания. Интроспективното пътуване на Дария Пугачова създава мост между личната уязвимост и колективната съпричастност, преминавайки през невидимата стена между страха и свободата.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на програма Творческа Европа на Европейския съюз и Национален фонд “Култура”. Водещата организация в изложбата е Tanuki Films, а партньори са хърватската продукционна къщаEclecticaи украинският Център за развитие на туризма на град Лвив. Партньори в организацията на изложбата в София са регионален център за съвременно изкуство Топлоцентрала,

Вижте кадри от изложбата в ГАЛЕРИЯТА ТУК

Още: Пътуваща с влак изложба показва красиви гари

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт